TkMM Kars’ta ilk toplantısını gerçekleştirdi

TkMM Kars’ta ilk toplantısını gerçekleştirdi

Kars Türkiye küçük Millet Meclisi (TkMM) yerelde sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve seçilmişleri bir araya getirerek ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Tacettin DURMUŞ

Katılımcılar arasında diyalog ortamı oluşturmak üzere faaliyetler yürüten TkMM’nin ilk toplantısında  “Küresel ve Yerel Siyasetin Dili” ve “Belediyeler en az maliyetle ne gibi hizmetler sunabilir?” konuları dile getirildi.

Namık Kemal Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ilk toplantıda katılımın az olmasına karşın, katılımcılar tek tek söz alarak düşüncelerini anlattı ve çözüm önerilerini sıraladı.

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in de katıldığı ve değerlendirmeler yaptığı toplantıda, sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesiyle oluşan Kars küçük Millet Meclisin faaliyetlerini devam ettireceğine dikkat çekildi. Toplantıya katılanların değerlendirmelerini ve kentte var olan ve tartışılan konuları tek tek not eden Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, Kars Belediyesi’nin var olan sorunlarını ve hedeflerini anlattı.

Toplantıya iştirak eden az sayıda katılımcı, Kars Belediyesinin sosyal sorunluluk gerektiren toplantılarına katılımların artması gerektiğine vurgu yaparak, her kesin bu türden toplantılara katılarak düşüncelerini ve çözüm önerilerini masaya yatırmaları gerektiğine işaret ettiler.

Kars Türkiye küçük Millet Meclisi İl Koordinatörü Onur Ömer Dara, her ayın ilk günü şehir gündemini ele alarak konuşmaya devam edeceklerinin de altını çizerek, Kars halkına Türkiye Küçük Millet Meclislerinin ne amaçla oluşturulduğunu bir kez daha anlattı.

TÜRKİYE KÜÇÜK MİLLET MECLİSLERİ NEDİR?

Toplantının STK ve oda temsilcileri ile halkın katılımına açık olduğunu da belirten Kars Küçük Millet Meclisi Koordinatörü Onur Ömer Dara, Türkiye küçük Millet Meclisleri hakkında bilgi paylaştı.

Hali hazırda aralarında Kars’ın da bulunduğu 16’ya yakın ilde toplanan Türkiye küçük Millet Meclisleri toplantılarının hepsinin “Önyargılar Giremez” sloganını taşıyan afişlerin altında yapıldığına dikkat çeken Dara paylaşımında: “Her ay ülke gündeminde olan konuları ele alan İstanbul küçük Millet Meclisi o konu ile ilgili çalışma alanlarından sivil toplum/ demokratik kitle örgütlerinin bir araya gelmesi ile bir aile fotoğrafı çekmeye çalışıyor.

Mecliste grubu bulunan partileri temsilen birer milletvekilinin de katıldığı meclis toplantıları aynı zamanda vekil- müvekkil buluşması. Gelmeyenin yeri ise boş kalıyor. Hiçbir şey örtbas edilmiyor.

Sivil toplum / demokratik kitle örgütlerine toplantılarda davet gönderilmiyor. Çünkü TkMM sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir meclis. Davet, herkesin kendine davet göndermesi olacağı için böyle bir uygulama yok. Küçük meclisler tüm politik kuruluşlara ise eşit uzaklıkta değil, eşit yakınlıkta. Şu an 16’ya yakın ilde toplanan Türkiye küçük Millet Meclisleri toplantılarının hepsi “Önyargılar Giremez” sloganını taşıyan afişlerin altında yapılıyor. Toplantıların ayrıntıları ve her ay yayınlanan ortak payda raporları www.tbmmocg.net sitesinde bulunuyor.

Kars’ta mevcut farklı sosyal grupların her birinin ilk bakışta kendini içinde görebileceği bir “Aile Fotoğrafı” niteliğinde olan bu meclis, her ay toplanarak, ilimizin milletvekillerini ve belediye başkanlarını davet ederek yerel ve genel sorunları hep birlikte tartışmayı amaçlıyor.

Tartışmanın bir diğer boyutu da, tartışılan konunun Anayasa’ya nasıl yansıdığı veya yansıması gerektiğidir. Böylelikle kMM toplantıları, aynı zamanda “Sivil Anayasa” çalışmalarına da kendi platformlarında katkıda bulunacak. Her ay kMM’de konuşulanlar tutanak haline getiriliyor ve en geç bir hafta içinde web sitesinde yan yana yayınlanıyor. Bundan sonra tutanakların ortak paydalarını saptayan bir rapor TkMM mutfağı tarafından hazırlanıyor ve bu rapor her ayın son Çarşamba günü TBMM’de, milletvekillerinin de katıldığı bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanıyor.

kMM, nüfus yoğunluğuna göre temsil edilmeyi esas alan bir yapı değil. Çünkü burada bir karar alıp onun uygulanması için çalışmak gibi bir iddiası yok. Ama çok önemli başka bir hedefi var: Tüm farklılıkların bir araya gelip en aykırı görüşlerin bile dillendirebildiği, ülkeyi yönetmek için dört yıllığına seçmenden vekâlet alan milletvekillerinin ve belediye başkanlarının müvekkilleriyle her ay yan yana gelip olan biten hakkındaki görüş ve eleştirileri sıcağı sıcağına duyacağı bir ortam olmayı hedefliyor. Şu an 30’a yakın ilde toplanan meclislerin hepsi “ÖNYARGILAR GİREMEZ” sloganını taşıyan afişlerin altında yapılıyor.”dedi.

tkmm-kars’ta-ilk-toplantisini-gerceklestirdi-(7).jpgtkmm-kars’ta-ilk-toplantisini-gerceklestirdi-(15).jpgtkmm-kars’ta-ilk-toplantisini-gerceklestirdi-(1).jpg
tkmm-kars’ta-ilk-toplantisini-gerceklestirdi-(3).jpgtkmm-kars’ta-ilk-toplantisini-gerceklestirdi-(13).jpgtkmm-kars’ta-ilk-toplantisini-gerceklestirdi-(12).jpgtkmm-kars’ta-ilk-toplantisini-gerceklestirdi-(4).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler