Toprak solucanları kar üzerinde

Toprak solucanları kar üzerinde

Kar yağdıktan sonra yerin altından çıktılar!

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Kars Kafkas Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Ekosistem Ekoloğu, TEMA Vakfı Kars İl Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, Sarıkamış'ta karla kaplı bir alanda yer alan yüzlerce solucan ile ilgili olarak açıklamada bulundu.

Anadolu Ajansı Sarıkamış Muhabiri Hüseyin Demirci imzalı haberin televizyonlarda yayınlanması üzerine gazetemize açıklama yapan Mehmet Ali Kırpık, Latince adı ‘Annelida’ olan toprak solucanlarının gerçek bir solunum organı olmadığı için ihtiyacı olan oksijeni deri yoluyla alan canlılar olduğunu söyledi.

Kırpık, solucanların deri solunumu yaptığı için vücut yüzeylerinin sürekli olarak nemli kalması gerektiğini de belirterek, solucanların derilerinin nemliliği kurumaya karşı ve oksijen bağlamaya karşı son derece önemli olduğun ifade etti.

Hayvanlar vücut yüzeylerinin sürekli nemli tutmak zorunda olduklarını da açıklayan Kırpık: “Bu özelliklerinden dolayı da ışıktan korunarak toprak altında nemli yerlerde yaşarlar. Şayet solucanların yaşadığı yerler su ile kaplanırsa hayvan toprak altındaki açmış olduğu galerinin su ile dolması nedeniyle havadaki oksijenden yararlanamaz ve boğulma tehlikesine karşı toprak yüzeyine çıkar” dedi.

Solucanların görüldüğü yerlerde ve görülmeyen diğer yerlerde Aralık ayında ve Kars coğrafyasında olduğu halde toprak hala donmamış olduklarını da açıklayan Ekosistem Ekologu, Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık: “Toprak donmuş olsa idi bu hayvanlarda daha derinlere doğru gidecek ve yuvalarına su giremeyecekti. Hava şartları kar yağışına uygun olmasına rağmen yağan kar, toprağın donmamasından dolayı toprağa gelen kısmı erimiş ve toprak su ile kaplanmış olduğu için solucanlar hava almak için yüzeye çıkmışlardır. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak meydana gelen bu olay çarpıcı bir örnektir. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinden bitkiler ve hayvanların tamamı olumsuz olarak etkilenecektir. Birey olarak herkesin, toplum olarak tüm millet ve devletlerin “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği”nin olumsuz etkilerini azaltmak için sorumluluklarımız ve yükümlülüklerimiz vardır.” Şeklinde ifadeler kullandı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler