Tunç Soyer’in Susuz’da toprakla buluşturduğu tohumlar hasat ediliyor

Tunç Soyer’in Susuz’da toprakla buluşturduğu tohumlar hasat ediliyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, Kars’ın Susuz ilçesinde ekin zamanı tohumlarını toprakla buluşturduğu arpa ve buğday tarlaları biçiliyor.

Tacettin DURMUŞ

Başkan Tunç Soyer’in öncülüğünde İzmir Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirdiği “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu kapsamında Kars’ın Susuz ilçesine gelerek ektiği 130 ton tolum, bire 15 - 20 vermeğe başladı. Geçtiğimiz yıl ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da yaşanan son 60 yılın en kurak yazının yaşanmasının ardından bu yıl çiftçinin yüzü gülmeye başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle afet yaşanan Kars’ın Susuz ilçesine destek elini uzatması, çiftçiler tarafından memnuniyetle karşılandı.  Yaz başında ekilen arpa ve buğdaylar biçerdöverler tarafından hummalı bir şekilde hasat ediliyor.

İlçe merkezinde geçimini çiftçiliğe bağlı olarak hayvancılıkla idame ettiren vatandaşlar, yaz başında kayıt altına alınarak teslim aldıkları tohumlardan elde ettikleri toplam ürünü ambarlarına koymaya başladı.  Ardından da aldıkları tohumları önümüzdeki sezon tekrar geri almak üzere Susuz Belediyesine iade ediyor.

BAŞKAN YANTEMUR “BİRE 15 – 20 ÜRÜN ALIYORUZ”

CHP’li Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur yaptığı açıklamada, İzmir Büyük Şehir Belediyesi tarafından Susuz’a gönderilen sertifikalı arpa ve buğday tohumlarının bire 15 – 20 ürün verdiğini söyledi. Başkan Soyer’in girişimleri ile İzmir Büyük Şehir Belediyesinin Susuz ilçesine 130 ton arpa ve buğday tohumu gönderdiğini ve Başkan Soyer’in bizzat ilçeye gelerek tohumları toprakla buluşturduğunu hatırlatan Oğuz Yantemur şunları söyledi:

“Arpa tohumlar zaten sertifikalı idi. Ektiğimiz tohumlar bire 15 – 20 vermeğe başladı. Bu tohumlar satmayacağız. Satmak yerine seneye yine tohum olarak kullanmayı düşünüyoruz.  Bu yıl ilçe merkezinde dağıtmıştık. Önümüzdeki yıl köylerimize de dağıtacağız. Böyle bir tohum bir daha elimize geçmez. Çok kaliteli bir tohum. Birçok zaireciden ‘bize satın’ diye teklif de aldık ama biz bunu onlara satmak yerine vatandaşlarımıza vereceğiz. Zaireciler şu anda alımları durdurmuş durumdalar. Çiftçi de sıkışmış durumda ve çiftçinin tohuma ihtiyacı var. Alımı durdurdular, fiyat çok düşük ama kesinlikle satmıyoruz. Seneye tohuma ayıracağız.  Tunç Başkan ile birlikte 130 ton tohum dağıtmıştık.  Bugün hasat zamanı ve bu sene mevsim de uygundu. Dağıttığımız tohumların büyük bir kısmından iyi ürün aldık. Verdiğimiz tohumları vatandaşlarımızdan geri alıyoruz.  Belediyemiz adına seneye tekrar dağıtacağız. Bugünde burada vatandaşa verdiğimiz kadarını geri alıyoruz ve seneye tekrar dağıtmak üzere depolayacağız. Buradan Tunç Soyer başkanımıza, bizlere yardımcı olan İzmir Belediyemize, ilçe belediyelerimize ve Murat Paşa Belediyemize teşekkür ediyorum. Bu iş özellikle Tunç Başkanımızın önderliğinde yapıldı. Artık Susuz’da her kesin tohumu var. Seneye de artık her kes kendi tohumunu ayıracak. Bizim verdiğimiz tohumu geri verdikten sonra kendi tohumlarını da ayırdılar. Çok bereketli bir yıl yaşadık. Tunç Başkana emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Buraya kadar geldi bizimle beraber ekimde yer aldı. Ayağı da iyi geldi. Tohumlarda bereketli oldu. Üreten bir ülkeye ve üreten bir çiftçiye ihtiyacımız var. Tohum kalmamıştı elimizde son iki çok kurak bir sezon geçirmiştik. Şimdi yeniden tohuma kavuştuk. İnşallah Susuz Kars’ta tohumun merkezi olacak. Çalışmalarımıza önümüzdeki yıl da devam edeceğiz” dedi.

ÇİFTÇİ NUSRET YALÇIN, “SUSUZ’UN ARAZİSİ İLK DEFA BÖYLESİNE GÜZEL BİR ARPA VE BUĞDAYA KAVUŞTU

İlçede geçimini çiftçilikle sağlayan Nusret Yalçın da konuşmasında “Sağolsun Susuz Belediye Başkanımız vasıtasıyla Susuz’a tohum getirdi. Susuz 20 yıldır böylesine arpa ve buğday görmemişti. İlk defa Susuz’un arazisi arpa ve buğdaya kavuştu. Vatandaşlar arpa ve buğday ekti. Her kes en az bire 10 aldı. Tunç başkanımıza ve Oğuz Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Ben de dahil her kes, ürünümüzü hasat ettik. Ve tohumları da geri veriyoruz. Sadece aldığımız tohumları geri veriyoruz. Şu anda yüzde 60 ile 80 civarında karımız var. Karlıyız. “dedi.

ÇİFTÇİ İMBAT MUĞLU “SUSUZ HALKI ADINA BAŞKAN SOYER’E TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

İmdat Muğlu da “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Aldığımız tohumları tekrar geri iade etmek şartıyla en az bire 5 kazandığımızdan eminim. Her birimiz güzel bir ürün aldık. Allah’ın izniyle sene sonunda tohumları yeniden bize geri verecekler. Başkanlarımıza çok çok teşekkür ediyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer buraya kadar gelerek tohum ekti. Bütün halkımız adına kendisine çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

ÇİFTÇİ TARKAN OPAK “HALKIMIZ ÇOK MEMNUN ÜRÜNÜMÜZ VE VERİMİMİZ ÇOK İYİ OLDU”

Tarkan Opak da ‘Susuz’sa yaşıyorum. Çiftçilikle uğraşıyorum. Malum geçen yıl büyük bir kuraklık geçirdik. Belediye Başkanımız Oğuz Yantemur’un girişimleriyle Tunç Soyar Başkanımızın destekleriyle Susuz halkına dağıtılan hibe gibi tohum dağıtıldı. Halkımız çok memnun ürünümüz ve verimimiz çok iyi oldu. Allah Belediye Başkanlarımızdan razı olsun. Bu desteğe vesile olan Tunç Soyer başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. İnsanlarımız hayvanlarını besleyebilecek, evlerine ekmek götürebilecekler. Bizler çok memnun olduk aldığımız tohumları önümüzdeki yıl tekrar geri almak üzer belediyemize geri veriyoruz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler