Türbeye bez bağlayıp, dilek tutuyorlar

Türbeye bez bağlayıp, dilek tutuyorlar

Kars Kalesi'nin içerisinde bulunan Celal Baba Türbesi, ziyaretçi akınına uruyor. Celal Baba Türbesi'ni ziyaret edenler, türbe yanında ve karşısında bulunan ağaçlara bez bağlayıp dilek tutuyor.

Türbeye bez bağlayıp, dilek tutuyorlar

Kars Kalesi’nin içerisinde bulunan Celal Baba Türbesi, ziyaretçi akınına uruyor. Celal Baba Türbesi’ni ziyaret edenler, türbe yanında ve karşısında bulunan ağaçlara bez bağlayıp dilek tutuyor.

Yurt içinden ve yurt dışından gelen turistlerin ilk uğrak yerlerinden bir tanesi olan Kars kalesi, içerisinde bulunan Celal Baba Türbesi ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Celal Baba Türbesi’ni ziyaret edenler, dua edip, dilek tutuyor. Dileklerinin gerçekleşmesi için türbe etrafında bulunan ağaçlara bez ve ip bağlıyor.

Kars’a birkaç defa geldiklerini belirten vatandaşlar burada tuttukları dileklerin gerçekleştiğini belirttiler.

Celal Baba Türbesi’ni ziyaret eden vatandaşlar, “Burada tuttuğumuz dilekler kabul oluyor. Dileklerimizin kabul olması için de türbenin duvarına, penceresine veya orada bulunan ağaca kendimizden veya çocuklarımızın elbisesinden bir parça bağlıyoruz. Ve dileklerimizi kabul oluyor” dediler.

Öte yandan Kars’ta Hasan-ı Harakani’ye ait Türbeyle ile birlikte kale içerisinde Celal Baba ve Kalenin tam karşısından Karadağ Tabyası’nın yanında da Arap Baba türbesi bulunuyor. Hasan-i Harakani Türbesi ile kale içerisinde bulunan Celal Baba türbesi koruma altına alınırken Karadağ Tabyası yanında bulunan Arap Baba Türbesi kaderine terk edilmiş.

CELAL BABA

Türbesi Kars Kalesi'nin içerisinde bulunan Celal Baba'nın 12. Yüzyılda Kıpçak-Gürcü istilasında Kars Kalesi'nde şehit düştüğü biliniyor. Anlatılanlara göre Celal Baba'nın kahramanlığı, kellesi koptuğu halde savaşmaya devam etmesinden geliyor. Ve bu yüzden de kalenin manevi sahibi olduğu söyleniyor. Celal Baba'nın mezarı çini kubbeli iken, 1878 yılından sonra Rus istilacıları tarafından tahrip edilmiş.

20140913aw191721_02.jpg

20140913aw191721_03.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler