Turizm Haftası'nda Organik Buluşma!

Turizm Haftası'nda Organik Buluşma!

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Boğatepe Köyü Muhtarlığı, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında yöresel ve organik kahvaltı çeşitlerini görücüye çıkardı.

Turizm Haftası'nda Organik Buluşma!

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Boğatepe Köyü Muhtarlığı, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında yöresel ve organik kahvaltı çeşitlerini görücüye çıkardı.

Kars’ta bu yıl 38’inci düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Boğatepe, Köyü muhtarlığı, konuklarını yöresel ve organik kahvaltı ile ağırladı.

Kars Valisi Eyüp Tepe, Belediye Başkan Vekili Erdinç Erdağı, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, KARSOD Başkanı Halit Özer, bazı daire müdürleri, Kafkas Üniversitesi öğrencileri, davetliler ve gazeteciler, köy halkı tarafından hazırlanan yöresel kahvaltı çeşitlerini tattılar.

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün Turizm Haftası nedeniyle programa alması nedeniyle hazırlanan çeşitli kahvaltıları, Boğatepe Muhtarı Haydar Koçulu, köylüler, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay ve İŞKUR Müdürü Yusuf Bulut, protokol mensuplarına ve davetlilere elleriyle ikram ettiler.

Boğatepe köyünde yaşayan kadınlar ise hummalı bir çalışma sonucunda Kars ve çevresine ait, gravyer, kaşar ve çeçil peynir çeşitlerli, pişi, mafiş, helva, börek, bal, kaymak, köy yumurtası ve çeşitli tatlıları konuklarına ikram etmekten dolayı son derece mutlu olduklarını ifade ettiler.

Kahvaltı sonrası gazetecilere açıklama yapan Kars Valisi Eyüp Tepe, geçtiğimiz hafta tüm Kars halkını derin üzüntüye boğan Mert Aydın olayı nedeniyle Turizm Haftasını kutlayamadıklarını söyledi.

VALİ TEPE, “BOĞATEPE, PEYNİRCİLİĞİN BAŞKENTİDİR”

Boğatepe Köyü Muhtarlığı tarafından düzenlenen yöresel kahvaltıda konuklara ikram edilen yöresel ve doğal ürünlerin sofralara konulduğuna dikkat çeken Vali Tepe, köy muhtarı ve köylü kadınlara teşekkür etti.

Boğatepe Köyünün peynirciliğin başkenti olduğunu da ileri süren Vali Tepe,”Kars hayvancılık alanında çok önemli faaliyetleri olan bir ildir. Ancak bunun ne kadar gelirinden yararlanabiliyor bu tartışılır. Örnek verecek olursak, bizim buradan çok ucuza giden hayvanımızı önemli katma değerini, tüccarlar elde ediyor. Yine bizim burada üretilen peynir çeşitlerimiz, toptan fiyatına gittiği için maliyetinin çok az üzerindeki bir rakamla satılıyor ve bunun gelirinin önemli bölümünü şarküteriler yani satanlar elde ediyor. Türkiye’de peynircilik ve hayvancılık çok gelişmiş olmasına rağmen bana göre son yıllarda maalesef bu çeşitlerimiz yavaş yavaş azalıyor.  Bugün Fransa da bir markette 30-40 çeşit peynir çeşidi bulunabilirken, Türkiye’de ki her hangi bir markete gittiğiniz zaman 5 çeşit peyniri zor buluyorsunuz. Hâlbuki biz Anadolu’nun her yerinde görev yapan insanlar olarak biliyoruz ki yöresel peynirciliğimiz, bizim son derece gelişmiş ve damak tadı olarak da çok özgün tatlara sahip ama biz bunu maalesef pazara taşıyamamışız. Pazara taşıyamadığımız içinde ekonomik eğilim oluşmuyor. Bugün artık çeçil, gravyer gibi peynirler Türkiye gündemine gelmeye başladı. Ama bizim sadece gravyerimiz sadece çeçilimiz yok, pek çok peynirimiz var. Bunlarında tanınması ve tanıtılması için köylüsü, vatandaşı, yöneticisi olarak hep birlikte hareket ederek, bunun tanıtılmasını sağlamayı düşünüyoruz. Burada Boğatepe Köyü’nde olunca burada Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan peynir müzesi son derece önemlidir.  Ayrıca bu bölgenin peynirini peynir yapan en önemli özellik ise flora ve zengin bitki örtüsüdür.” Dedi.

TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK PEYNİR MÜZESİ KARS’TA

Vali Tepe’nin konuşmasının ardından da Vali Tepe ve beraberindekiler, Türkiye’de sadece Kars’ta bulunan Peynir Müzesini gezerek, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı Zümran Ömür’den müze hakkında bilgi aldı.

Türkiye'nin ilk ve tek peynir müzesi Kars'ın eski adı Zavot Köyü'nde (Büyük Boğatepe) kurulduğunu belirten Ömür, “Köyümüz, geleneksel kaşar ve gravyer yapımının halen sürdüğü bir kaç köyden biridir.  Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği kurucu Başkanı İlhan Koçulu, köyümüzün varlık nedeni peynir kültürünü belgelemek, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için köyde eski bir mandırayı restore ederek müze haline getirdi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)'nın desteğiyle artık Türkiye'mizin, Kars'ımızın ve de köyümüzün bir peynir müzesi var. Sizin de yolunuz Kars'a düştüğünde köyümüze buyurun gelin. Hem peynirlerimize lezzetini veren  envayi çeşit bitkilerin bulunduğu çayırlarımızı, bu bitkilerle beslenen yöresel Zavot ineklerimizi, onlardan sağdığımız rahiyalı sütleri ve bu sütlerden yaptığımız kaşar ve gravyer peynirlerini görün, tadın, fotoğraflayın. Gelin, mandıralarımızda bir gün geçirin, tamamen organik ve kendi mahsulümüz olan ürünlerimizden oluşan enfes bir kahvaltı yapın.” Dedi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler