Türkiye, Sarıkamış’ta Şehit Olan 90 Bin Mehmetçiği İçin Yürüdü

Türkiye, Sarıkamış’ta Şehit Olan 90 Bin Mehmetçiği İçin Yürüdü

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı düzenlenen “Vefakar Gençlik, Fedakar Ecdadını Unutmayacak” sloganıyla anma yürüyüşü düzenlendi.

Allahuekber Dağları'nda donarak şehit olan 90 bin asker, tüm Türkiye'de düzenlenen etkinliklerle anıldı. Kars’ın Sarıkamış İlçesi’nde Ali Sofu Şehitliğinde başlayan anma yürüyüşü Yukarı Sarıkamış Şehitliğine sona erdi. 8 kilometre yürüyen binlerce kişi atalarını andı.

BAKAN FİKRİ IŞIK, SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜ
SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN KOCAELİ’NDE DÜZENLENEN YÜRÜYÜŞE KATILAN BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI FİKRİ IŞIK: "GELECEK KUŞAKLARA GÜÇLÜ BİR ÜLKE BIRAKMALIYIZ"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Sarıkamış Şehitlerini anmak için Yuvacık'ta düzenlediği yürüyüşe katıldı. 
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün ortaklaşa organize ettiği 101. yılında Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü Yuvacık Barajı'nda gerçekleştirildi. Düzenlenen yürüyüşe Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar, vatandaşlar ve çok sayıda genç katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nun okunması ile başlayan yürüyüş programında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Sarıkamış şehitleri başta olmak üzere bu vatan uğruna canını veren dedelerimizin ruhları şad olsun. Bu vatan kolay kazanılmadı. Bu topraklara geldiğimiz günden itibaren burada bizleri rahat bırakmadılar. Her zaman saldırılara ve ihanete uğradık. Kendi içimizde de problem yaşadık. Ancak biliyoruz ki şehit olanlar kazandı. Onlar canlarını Allah için, yaşadıkları vatanda hür ve bağımsız olmak için seve seve verdiler. Şehitler ölü değildir. Onlar diridirler" dedi.

"ŞEHİTLERİN İNANCINI TAŞIYORUZ"
Sarıkamış destanının, Türkiye tarihine altın harflerle yazılmış, kışın dehşet verici soğuğuna rağmen korkmadan ölüme gitmiş kahramanların destanı olduğunu ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, "Şehitlerimizin bizlere öğüdü vatanımıza sahip çıkmamızdır. Bağımsız olamazsak izzetlerini kaybeden milyonlardan oluruz. Birliğimiz, beraberliğimiz, kalkınmamız, gelişmemiz ve onurlu bir millet olmamız bütün şehitlerimizin ruhlarını şad edecektir. İnanıyorum ki şehitlerimizin bu vatan için taşıdıkları inancı bizler de taşıyoruz" şeklinde konuştu.

"MİLLETİMİZ ŞEHİTLERİNİ UNUTMAMIŞTIR"
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Milletimiz şehitlerimizi unutmamıştır, unutmayacaktır. Onlar nasıl gözlerini kırpmadan canlarını verdilerse, bizler de gözümüzü kırpmadan bu vatan için canımızı veririz. Şehitlikten başka büyük bir onur yoktur. Çanakkale'de, Allahü Ekber dağlarında ve Kurtuluş Savaşında vatanını korumak, yüceltmek, inancını rahatça yaşamak isteyen dedelerimiz canlarını Allah yolunda feda ettiler. Biz de onların torunlarıyız. Bayrağımız, vatanımız, birlik ve beraberlik içerisinde ülkemize sahip çıkacağız. Vatan, hürriyet ve bağımsızlık söz konusu olduğunda bir ve beraber olacağız. Onlara layık olmaya çalışacağız. Dedelerimiz şehit olmasalardı biz burada olamazdık, yaşayamazdık. Yüce yaradan bizleri vatansız ve bayraksız bırakmasın. Onurlu bir hayat yaşamak için bu ülkeye sahip çıkacağız" diyerek sözlerini tamamladı.

"ŞEHİTLERİ RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUM"
Sarıkamış Şehitlerinin 101. yılı anma etkinlikleri kapsamında organize edilen yürüyüş programına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Öncelikle bütün şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum. Mekanlarını cennet olsun. Bugün özellikle Doğu ve Güneydoğu'da ülkenin birliği için hizmet eden emniyet güçlerine başarılar diliyorum. Yüce yaradan hepsini korusun. Geldiğimiz bu noktada bizim açımızdan iki temel görevimiz var. Birincisi ecdadımıza layık olmak. Ki onlar din, vatan, özgülük ve hürriyet için canlarını verdiler. Bundan da çekinmediler. Üzerimizdeki en önemli görev budur. Onların yaptıklarını unutmayacağız ve bu anlayışa sahip kuşaklar yetiştireceğiz. İkincisi gelecek kuşaklara güçlü bir ülke bırakmaktır. Yaşadığımız bölge dünyanın bütün problemlerini maalesef taşıyor. Güçlü bir Türkiye'yi gelecek nesillere bırakmak gerekiyor. Bir kez daha Sarıkamış Şehitlerini rahmetle anarken, bu yürüyüşe katılan gençlere de ayrıca teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Sarıkamış şehitleri başta olmak üzere bütün şehitlerin ruhlarına dua etti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da eşlik ettiği yürüyüş, yaklaşık sekiz buçuk kilometre sürdü. Anma yürüyüşüne katılan vatandaşlar, "Canlarını bu vatan ve bizler için feda etmiş o kahramanları minnet ve şükranla anıyoruz. Yüce Allah, Aziz milletimize, bir daha böyle acılar yaşatmasın" dedi.

BALIKESİR’DE SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜLER

Balıkesir'de Sarıkamış Şehitleri'ni anmak için yürüyüş ve tören düzenlendi. Törende öğrenciler, işaret dili anlatımıyla İstiklal Marşı'nı okudu. 
Sarıkamış Şehitleri, Gençlik Hizmetleri ve Spor Balıkesir İl Müdürlüğü tarafından organize edilen yürüyüş ile anıldı. Sabah 10.00'da Zağnos Paşa Cami önünde toplanan kalabalık, Sarıkamış Şehitleri için yürüdü. Vali Mustafa Yaman başta olmak üzere protokol mensuplarının hazır bulunduğu yürüyüşe vatandaşlar da katıldı. Anafartalar Caddesi üzerinden yürüyen kalabalığa mehter takımı öncülük etti. Kızılay Caddesi üzerinden marşlarla devam eden yürüyüş, Kapalı Spor Salonu önünde son buldu. Burada düzenlenen törende Gençlik Merkezi Kişisel Gelişim Kulübü'nün işaret dili anlatımıyla İstiklal Marşı okundu. 
Törende konuşma yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor Balıkesir İl Müdürü İlhan Aslan, Sarıkamış Şehitlerini andı. Aslan, "Bugün burada bir araya gelmiş olan herkes atasının ve şühedanın izindedir. Sarıkamış Şehitliği tarihimizin, medeniyetimiz, en önemlisi de bizim kardeşliğimizin sarsılmaz bir abidesidir. Bu vatan, bu millet için inancımız ve kutsallarımız, bayrağımız için şehit olmuş bütün kardeşlerimizi hayırla, şükranla ve rahmetle yad ediyoruz" dedi.
Konuşmanın ardından Balıkesir Gençlik Merkezi Edebiyat Kulübü gençlerinden Gizem Şirin, Mehmet Akif Ersoy'un 'Cenk' isimli şiirini okudu. Tören sonunda Balıkesir Müftü Yardımcısı Ramazan Topcan şehitlerin ruhuna dua okudu. Yürüyüşe katılanlara pilav - ayran ikram edildi.

AYDIN’DA “VEFAKAR GENÇLİK FEDAKAR ECDADINI UNUTMADI”

Türkiye genelindeki 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen “Sarıkamış Şehitleri Anma Yürüyüşü” Aydın'da geniş bir katılımla gerçekleştirildi. 
Aydın'ın Efeler ilçesindeki Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda saat 10:00'da başlayan Sarıkamış Şehitleri Anma Yürüyüşü'ne soğuğa rağmen çok sayıda katılım oldu. Yürüyüşe Aydın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bekir Çeker, Aydın İl Müftüsü Ömer Kocaoğul, AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, AK Parti Efeler İlçe Başkanı Aytaç Arslan, AK Parti Aydın Gençlik Kolları İl Başkanı Mustafa Enes Yıldız, Gençlik Hizmetleri ve Spor şube müdür ve personelleri ile çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı. Aydın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından dağıtılan kırmızı-beyaz; atkı, eldiven ve berelerin takıldığı yürüyüşte katılımcılar 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' 'Bir destandır Sarıkamış' şeklinde sloganlar attı.
Aydın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bekir Çeker, yaptığı açıklamada; “Gençlik ve Spor Bakanlığımızın organizasyonunda 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen ‘Sarıkamış Şehitleri Anma Yürüyüşü’ ilimizde 3 Ocak 2016 Pazar günü Aydın Beycami'de kılınan sabah namazı ile başladı ve Aydın İl Müftüsü Ömer Kocaoğul tarafından Sarıkamış Şehitleri için dualar edildi. Saat 09.30'da Aydın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Atatürk Spor Salonu önünde okunan Kuran-ı Kerim Tilaveti'nin ardından yürüyüşümüz saat 10.00'da başladı. 22 Aralık 1914 - 15 Ocak 1915 tarihleri arasında Enver Paşa komutasındaki birlikler, Sarıkamış’taki Allahuekber Dağları’nda Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken kara kışa yenik düştü. İslam âleminin ümidi, olduklarının bilinciyle cepheye giden, tarihe her daim kahramanlıklarıyla nam salmış Türk askeri için şehitlik mertebesinden başka varacak yer yoktu. Bazı kaynaklara göre 90 bin, bazı kaynaklara göre de 60 bin asker düşmana değil şiddetli soğuk, yetersiz kıyafet ve açlığa yenilmişti. Erzurum’daki 9. Kolordu Komutanlığı ile Sarıkamış’taki subayların Allahuekber Dağları’ndaki sessiz anma törenleri, 2013 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın da öncülüğünde başta gençler olmak üzere kamuoyuna mal edildi. Sarıkamış Ruhu’nun Aydın’da canlılığını sürdürmesi ve manevi ikliminin toplumun tüm bireyleri tarafından hissedilmesi için düzenlediğimiz yürüyüşe katılan herkese teşekkür ediyorum ” diye konuştu.

MUĞLA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜ 
SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİN 101. ANMA YIL DÖNÜMÜ MUĞLA’DA 7’’DEN 70’E VATANDAŞLARIN KATILDIĞI YÜRÜYÜŞ İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü organizesinde Sarıkamış Şehitleri Anma Yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüş öncesi Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından vatandaşlara bere, eldiven ve atkı dağıtıldı. 
Menteşe Cumhuriyet Meydanında başlayan yürüyüşe Vali amir Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüş öncesi konuşan Vali Amir Çiçek, geçmişte olduğu gibi, bu gün de kar, soğuk demeden vatan savunması için güvenlik güçlerinin her zaman görev başında olduklarını söyledi. Vali Çiçek, “Vatan bizler için kutsaldır. Geçmişte de öyleydi, bugün de öyle. Bu sözde değil, gerçek duygudadır. Şu anda bile hala sıfırın altındaki hava şartlarında vatanını böldürmemek için mücadelemiz sürüyor” dedi.
Yürüyüş öncesi Muğla Müftüsü Abdurrahman Koçak tarafından başta Sarıkamış şehitleri olmak üzere tüm şehitler için dua okundu. Cumhuriyet Meydanında başlayan yürüyüş, Recai Güreli Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi, Leylak Sokak, Hasan Ercan Caddesi ve İsmet Çatak Caddesindeki Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünde sona erdi.
Yürüyüş sonrası yürüyüşe katılan vatandaşlara Vali Amir çiçek ve diğer protokol üyeleri tarafından lokma ikram edildi.

GAZİANTEP’DE DONDURUCU SOĞUKTA ŞEHİTLER İÇİN YÜRÜDÜLER

Gaziantep'te ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, Sarıkamış Şehitleri'ni anmak için eksi 10 derecede yürüdü. 
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tüm illerde organize edilen Sarıkamış Şehitleri'ni Anma Yürüyüşü, Gaziantep'te de yapıldı. Gaziantep'teki yürüyüşe eksi 10 dereceyi bulan soğuk havaya rağmen, 7'den 77'ye çok sayıda öğrenci, öğretmen ve vatandaş katıldı.
Büyük ilgi gören yürüyüşte, Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir de yer aldı. Yürüyüş öncesi katılımcılara Türk bayraklı kaşkol, bere ve eldiven dağıtıldı. Yürüyüşe katılan ilkokul öğrencileri de kentteki dondurucu soğuğa aldırış etmedi. Dev Türk bayrağını da tutan öğrenciler, yaklaşık 2 kilometrelik yürüyüşü tamamladı. 
Demokrasi Meydanı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan yürüyüş, Maarif Kavşağı, Öğretmen Evi, Köprülü Viyadük ve Gaziantep Valiliği önünden atılan turun ardından Demokrasi Meydanı'nda son buldu. 
Yürüyüşe katılan öğrencilerden Hasan Hüseyin Ataş, karlar altında şehit olan 90 bin askeri hatırladıklarını söyledi.
Hasan Hüseyin Ataş, "Onların hissettiklerini hissetmeye çalışıyoruz. Şimdi bu soğukta ellerimiz hafif üşüdüğü halde, of çektik falan ama oradaki 90 bin şehitlerimizi düşünüyorum o soğukta nasıl durabildiler" dedi.
Sarıkamış Şehitleri için her zaman yapılması gereken bir yürüyüş olduğunu dile getiren Ataş, "Eski zamanı hatırlıyoruz. Şehitlerimizi anıyoruz onların o zamanlar ne çektiklerini hissetmeye çalışıyoruz. Üzüldük, hiçbir kurşun sıkmadan 90 bin şehit verdik. Biz de soğukta yürüyoruz ama biz burada onları düşündüğümüzde üşümüyoruz bile" ifadelerini kullandı.

ZONGULDAK’TA 1 METRE KARDA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ'Nİ ANDILAR

Sarıkamış Harekatı'nın 101'inci yıl dönümünde, donarak şehit olan on binlerce asker için Zonguldak'ta 'anma yürüyüşü' düzenlendi. 
Sarıkamış Harekatı'nın 101'inci yıl dönümünde, donarak şehit olan on binlerce asker için Zonguldak'ta 1 metre kar altında 'anma yürüyüşü' düzenlendi. Milli Egemenlik Caddesi'ndeki Öğretmenevi önünden başlayan yürüyüş, Şehitler Anıtı'nda sona erdi. Yaklaşık 2 kilometre yürüyen kalabalığa vatandaşlar alkışlarla, sürücüler ise korna çalarak destek verdi. Şehitler Anıtı'nda sona eren yürüyüşün ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Güral Karayılmaz, amaçlarının, Sarıkamış Harekatı'nın 101'inci yılında bir kez daha şehitleri anmak ve bunu genç gönüllerde ebediyete kadar yaşatmak olduğunu söyledi. Karayılmaz'ın, katılan vatandaşlara teşekkür etmesinin ardından program, Kuran-ı Kerim tilaveti ve duaların okunmasıyla sona erdi.

DÜZCE’DE SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ DUALARLA ANILDI

100 yıl önce hiç savaşmadan Allahuekber Dağları'nda donarak ölen Sarıkamış Şehitleri, Akçakoca Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından organize edilen yürüyüş ve programla anıldı. 
Akçakoca Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü ile Gençlik Merkezi'nin düzenlediği Sarıkamış Şehitleri'ni Anma Programına çok sayıda vatandaş katıldı.
Türk bayrakları ve dövizlerle Akçakoca Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü önünde başlayan yürüyüş, Akçakoca Merkez Cami önünde sona erdi.
Allahuekber Dağları'nda donarak şehit olan 90 bin asker anısına saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Akçakoca Kaymakamı Mehmet Özer, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.
İlçe Müftüsü Mehmet Taşcı ve Merkez Cami imamı tarafından Kuran-ı Kerim ve duaların okunmasının ardından helva ikramı ile program sona erdi.

ADIYAMAN’DA, SARIKAMIŞ YÜRÜYÜŞÜ

Adıyaman’da, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Sarıkamış Harekatı'nın 101. yıl dönümü dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. 
Gölbaşı Caddesi, Mimar Sinan Parkı önünden başlayarak Adıyaman Valiliği Atatürk Anıtına kadar devam eden yürüyüşe, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Vali Yardımcısı Murat Süzen, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Seyit Ahmet Bağcı, kurum ve kuruluş müdürleri, TSK temsilcileri, dernek başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Düzenlenen tören, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü çelenginin Atatürk Anıtına sunuldu. Atatürk anıtına sunulan çelengin ardından okunan İstiklal Marşı ve saygı duruşu sonrası tören sona erdi.

YALOVALILAR SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜ

Yalovalılar Sarıkamış şehitleri için yürüdü.
101 yıl önce Sarıkamış’ta donarak şehit olan on binlerce asker Yalova’da unutulmadı. Yalova Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Sarıkamış şehitleri için yürüyüş tertipledi. Atatürk Spor Salonu önünden başlayan yürüyüş, Spor Caddesi, Gazipaşa Caddesi güzergahlarında sürdü. Ellerinde Türk bayrakları taşıyan grup daha sonra Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Meydanda şehit askerler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından dualar edildi. Yürüyüşe Yalova Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Metin Kaplan, Jandarma Alay Komutanı Albay Osman Arslan, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar da katıldı.

AKSARAY'DA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜLER 
AKSARAY'DA 101. SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANMA YÜRÜYÜŞÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Aksaray’da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen 101. Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü gerçekleştirildi. 
Hükümet Meydanı'nda düzenlenen yürüyüşe Aksaray Valisi Şeref Ataklı, daire müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar, Hükümet Meydanı'ndan Aksaray Şehitliği'ne kadar yürüdü. Yürüyüşe katılan vatandaşlara bere ve kaşkol dağıtıldı. Şehitliğe kadar yürüyen vatandaşlar burada dualar eşliğinde Sarıkamış Şehitleri'ni andı. 
Gaziler Derneği Başkanı Mustafa Dağ, yaptığı konuşmada "Tarihimizin en beyaz dramı Sarıkamış'tır. Esef ve şiddetle terörü kınıyorum. Tarihimizin ihtişamlı zaferler kadar facialarla da dolu olduğu, zaferlerle övündüğümüz kadar, yaşadığımız hezimetlerden de ders çıkarmak zorundayız. Bunu yapmadığımız sürece tarih bizim için ne ölçüde anlamlı olabilir. İstiklal Marşımızın yazarı merhum Mehmet Akif Ersoy'un dediği gibi, 'Tefekkür edilseydi tarih hiç tekerrür eder miydi?' Tarihe kuru kuru övünerek hezimeti hatırlatmak istemeyenler gafildirler" dedi.
Aksaray Valisi Şeref Ataklı ise, "Allah onlara rahmet etsin. Mekanlarını cennet eylesin. Bu vatan için şehit olmuş, Allah için, Allah yolunda şehit olmuş bütün insanlarımızı rahmetle yad ediyoruz. Bizler burada varsak, bu vatanda huzur içinde yaşıyorsak onların fedakarlıkları sayesinde buradayız, varız, yaşamaya devam ediyoruz. Bizler onların bize emanet ettiği bu vatanı korumak, ileriye doğru daha iyi şartlarda bırakmak üzere görevimizi yapmak durumundayız. Geçmişimize sahip çıkıp geleceğimizi inşa etmek durumundayız. Allah bütün şehitlerimize, vatan için mücadele verenlere rahmet etsin" diye konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılar şehitliği ziyaret etti.

SARIKAMIŞ'IN 101. YILI SAMSUN'DA ANILDI

Sarıkamış Harekatı'nın 101. yılı, Samsun'da düzenlenen "Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü" ile anıldı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı öncülüğünde Sarıkamış Harekatı'nın 101. yılı nedeniyle Türkiye'nin 81 ilinde eş zamanlı başlatılan Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü, Samsun'da da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü organizasyonuyla gerçekleştirildi. Sarıkamış Harekatı'nın 101. Yılı Anma Programı Anıt Park'ta Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt, Anıt'a çelenk sunmasının ardından yaptığı basın açıklamasında, "Bugün Samsun ilimizde ecdadımıza yakışır bir şekilde, onların ruhlarını şad edecek şekilde bu organizasyon düzenlendi. Kurtuluş mücadelesi meşalesinin yakıldığı bu şehirde, Sarıkamış şehitlerini, ecdadımızın mücadelesini yad etmek amacıyla bu gün burada toplandık. Allah niyetlerimizi kabul eylesin inşallah. 101 yıl önce nasıl yürüdüysek şimdi buradan da kol kola hep beraber yürüyeceğiz" dedi.
Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel'in de katıldığı anma yürüyüşü, Cumhuriyet Caddesi, Lise Caddesi ve İstiklal Caddesi'nin ardından Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Cumhuriyet Meydanı'nda Sarıkamış Şehitleri için İlkadım İlçe Müftüsü Yahya Polat dua okudu. Daha sonra ise dev ekranda kısa film izlettirildi. Bazı vatandaşların filmi izlerken duygulandığı gözlendi. Ardından yürüyüşe katılan vatandaşlara asker çorbası dağıtıldı.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANTALYA'DA DA ANILDI

Antalya’da, Sarıkamış Harekatı’nın 101. yıl dönümü dolayısıyla Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğünce organize edilen etkinlik kapsamında anma yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüş sonunda yağlı buğday çorbası ve hoşaf dağıtıldı.
Muratpaşa Camii önünde başlayan, "Vefekar Gençlik Fedakar Ecdadını Unutmayacak " pankartı açılarak gerçekleştirilen Sarıkamış Şehitleri Anma Yürüyüşü’ne katılım yüksek oldu. Yürüyüşe Antalya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor şube müdür ve personelleri ile çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı. Dağıtılan kırmızı-beyaz tişört ve bayraklarla yapılan yürüyüşte katılımcılar "Şehitler ölmez vatan bölünmez" "Bir destandır Sarıkamış" şeklinde sloganlar attı.
Hacıcaferoğlu yaptığı açıklamada; "22 Aralık 1914 - 15 Ocak 1915 tarihleri arasında Enver Paşa komutasındaki birlikler, Sarıkamış’taki Allahuekber Dağları’nda Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken kara kışa yenik düştü. İslam âleminin ümidi, olduklarının bilinciyle cepheye giden, tarihe her daim kahramanlıklarıyla nam salmış Türk askeri için şehitlik mertebesinden başka varacak yer yoktu. Bazı kaynaklara göre 90 bin, bazı kaynaklara göre de 60 bin asker düşmana değil şiddetli soğuk, yetersiz kıyafet ve açlığa yenilmişti. Erzurum’daki 9. Kolordu Komutanlığı ile Sarıkamış’taki subayların Allahuekber Dağları’ndaki sessiz anma törenleri, 2013 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın da öncülüğünde başta gençler olmak üzere kamuoyuna mal edildi. Sarıkamış Ruhu’nun Antalya’da canlılığını sürdürmesi ve manevi ikliminin toplumun tüm bireyleri tarafından hissedilmesi için düzenlediğimiz yürüyüşe katılan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Yürüyüş Karaalioğlu Parkı içerisinde saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı ile son buldu. Yürüyüşün ardından katılımcılara yağlı buğday çorbası ve hoşaf dağıtıldı.

ESKİŞEHİR, SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜLER

Sarıkamış'da 101 yıl önce donarak şehit düşen 90 bin asker için Eskişehir'de yürüyüş düzenlendi. 
Yürüyüşe, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen'in yanına sıra yüzlerce kişi katıldı. Eskişehir Tren Garı'nın önünde toplanan katılımcılara Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından atkı, şapka ve eldiven dağıtıldı. Atatürk Caddesi'ni takip ederek yürüyüşü başlatan grup üyeleri, Atatürk Bulvarı'na çıktı. Öğretmenevi'nin yanından geçen grup, Eskişehir Hava Şehitliğine geldi. Şehitlik önünde Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü adına Mithat Mutu, bir konuşma yaptı. Mutu, "22 Aralık 1914'ten 15 Ocak 1915'e kadar gerçekleşen Sarıkamış Harekatı, vatanımızın bağımsızlığı ve bütünlüğü için canlarını hiçe sayarak ölüme adeta koşan yüreği pek kahraman şehitlerimizin, anıtsallaşmış kahramanlık hikayesidir. Aziz şehitlerimiz, dört bir yandan kuşatılmış vatanımızın müdafaasında, maddi imkansızlıklara rağmen göğüslerindeki iman ateşiyle analarını, babalarını, eşlerini ve gözü yaşlı çocukları geride bırakarak vatanı kurtarmak uğruna canlarını feda etmişlerdir" dedi.

"VATAN SİZE MİNNETTARDIR"
Askerlerin zor şartlar altında savaştıklarını anlatan Mutu, o zorlukları biraz da olsa yaşamak için yürüyüşe katıldıklarını belirtti. Mutu, "Askerlerimiz, ellerinde herhangi bir teçhizat olmadan eksi 30 derecenin hüküm sürdüğü çetin kış şartları altında savaşarak şehadet şerbetini içmişlerdir. Nitekim bağımsızlık ve vatanperverlik hissi, onları her koşulda savaşmaya sevk etmiştir. Kars ilinin Sarıkamış ilçesinde Allahuekber Dağları'nda yaşanan bu elim olay, şanlı tarihimizin beyaz sayfalarında hüzünlü bir şekilde yerini almıştır. 10 binlerce askerimizi şehit verdiğimiz bu acı olayı bir nebze de olsa hissedebilmek ve gençlerimizde de bu şuuru oluşturmak amacıyla bu yürüyüş gerçekleştirilmiştir. Aziz şehitlerimiz, sizi saygıyla anıyoruz. Vatan size minnettardır" şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından şehitlik ziyareti yapılarak dualar edildi.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN BAYBURTLULAR YÜRÜDÜLER

Sarıkamış Harekatı'nın 101'inci yıl dönümünde, donarak şehit olan on binlerce asker için Bayburt'ta 'anma yürüyüşü' düzenlendi.
Bayburt Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yürüyüşe Garnizon Komutanı Jandarma Albay İlhan Vural, Cumhuriyet Savcısı Hasan Uğurlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cengiz Karakaşoğlu, Kredi Yurtlar Kurumu İl Müdürü Şerif Bayram, öğrenciler ve gençler, ellerindeki bayraklarla soğuk havada şehitlerini andı.
Bayburt Gençlik Merkezi önünde toplanan gençler, Akşemsettin Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi boyunca tekbirler ve 'Vatan sana canım feda', 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganları eşliğinde yürüdü.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nda sona eren yürüyüşün ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cengiz Karakaşoğlu, amaçlarının, Sarıkamış Harekatı'nın 101'inci yılında bir kez daha şehitleri anmak ve bunu genç gönüllerde ebediyete kadar yaşatmak olduğunu söyledi. Karakaoğlu'nun, katılan vatandaşlara teşekkür etmesinin ardından program, Kuran-ı Kerim tilaveti ve duaların okunmasıyla sona erdi.
Program sona ermesiyle yürüyüşe katılanlara çay ve simit ikram edildi. 

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ YOZGAT’TA ANILDI

Yozgat’ta, Sarıkamış Şehitlerini anma etkinlikleri kapsamında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce yürüyüş düzenlendi. 
Yozgat Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde bir araya gelen, aralarında Yozgat Vali Vekili Yavuz Güner, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Oğuzhan Güneşer, Belediye Şahin Kılıçarsalan, AK Parti Yozgat İl Başkanı Harun Lekesiz ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler, Sarıkamış Türküsü'nü söyleyerek Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Yozgat Vali Vekili Yavuz Güner, burada saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, Sarıkamış şehitlerini minnet ve saygıyla andıklarını söyledi. Tüm Türkiye'de Sarıkamış şehitlerinin eş zamanlı olarak anıldığını ifade eden Güner, “Bugün burada, gençlerimizle, çocuklarımızla, insanımızla beraber geçmişimizde ecdadımızın yaşadığı günleri, ecdadımızın göstermiş olduğu fedakarlıkları sizlerle beraber tekrar anmak, bu güne sizlerle beraber anlamlı bir hale getirmek isetdik. Bu amacımıza da ulaştığımızı düşünüyorum. Baktığımız zaman gerçekten küçük yaşta bile çocuklarımız var. Çok güzel bir katılım var. Asıl amacımız, ecdadımızın Sarıkamış’ta bu soğukta, kış şartlarında açlık ve değişik imkansızlıklar içerisinde bizlerin bu güne gelebilmemiz için, bağımsızlığımızı sağlayabilmemiz için yaptıkları fedakarlıklardır. Buradaki anma programında sloganımız, 'Ecdadımız fedakar, gençliğimiz ve insanımız vefakar' diyoruz. Onları hiçbir zaman unutmuyoruz. Sizlerle beraber onları her zaman anıyoruz. Ben tekrar Sarıkamış şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Onlara minnettarlığımızı ve şükranlarımızı bildiriyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından şehitler için okunan Kuran-ı Kerim ve dua edildi. Yürüyüşe katılanlara buğday çorbası ikram edildi.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ELAZIĞ'DA ANILDI 
TÜRKİYE GENELİNDE OLDUĞU GİBİ ELAZIĞ'DA DA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ BİR YÜRÜYÜŞLE ANILDI

Sarıkamış harekatının 101. yılında şehitler düzenlenen yürüyüşle anıldı. 
Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ'da da Sarıkamış şehitlerini anmak için program yapıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığının koordinesinde Elazığ Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü tarafından organize edilen anma programına Vali Yardımcısı Zekeriya Göker, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Sedat Acar ile gençler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Türk bayrağı ve Türk bayraklı berelerin dağıtılmasının ardından toplanan kalabalık yürüyüşe geçti. İstasyon Caddesinde başlayan yürüyüşe katılanlar Gazi Caddesi üzerinden öğretmen evi önüne geldi. Saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.
1914’ün Aralık ayında, 3. Ordu'nun yaklaşık 110 bin civarında askerle Sarıkamış'a hareket ettiğini belirten Vali Yardımcısı Göker, "Donanımsızdılar, açtılar ama içlerindeki vatan aşkı onları o mücadeleden geriye bırakmadı. Orada bizim için vatan ve millet için şehit düştüler. Bu bizim tarihimiz için büyük bir felaket ve kapanmayan bir yaradır. Aynı zamanda büyük bir destandır. Bir milletin topyekun neler yapabileceğini, aç ve susuz, yazlık kıyafetiyle de olsa ayakta durmanın mümkün olmadığı bir coğrafyada vatan ve millet için gözünü kırpmadan ölebileceğini gösterdiler" dedi. 
Sarıkamış şehitleri anma etkinliğinin 81 ilde yapıldığını aktaran Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Sedat Acar ise, "Bir vefa yürüyüşü yaparak o günü, bu ülkenin ne zorluklar yaşayarak bu güne geldiğini hatırlamak, gençlerimize göstermek istedik. O gün o zor şartlar altında yaşadıklarını bugün dikkat edin az bir mesafede yürüdük neredeyse çoğumuz çok üşüdüğümüzü söyledik. Ama işte o gün orada Sarıkamış’ta yaşananları bugün anlamamız için bu yürüyüşün ne kadar önemli olduğunu gördük. Bizim tarihimizde zaferler ne kadar çok olsa da, acılarımızın da olduğu dönem olmuştur" diye konuştu. 

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ULUDAĞ'DA ANILDI

Bursa’da yenı yılda yağan karla beraber beyazlara bürünen Uludağ'da yapılan yürüyüşe katılan vatandaşlar, Sarıkamış şehitlerini andı. 
Bursa Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü tarafından tertiplenen yürüyüşte, 101 sene evvel Allahüekber dağlarında donan 90 bin Sarıkamış şehidi anıldı. Yürüyüşe, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Süleyman Şahin, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay, Büyükşehir Belediyesi İzcilik Kulübü, Türkiye Dağcılık Federasyonu ve Bursalı dağcılardan oluşan yüzlerce kişi katıldı. 
Teleferik istasyonundan yola çıkan kalabalık, meşhur Çalıkuşu romanına konu olan Zeyniler köyüne ulaştı. Vatandaşlara Zeyniler Köy Konağı'nda çorba ve çay ikram edildi. Vatandaşlar daha sonra şehre dönerken, 51 dağcı ise tarihi Cumalıkızık’a kadar yürüdü. 
Spor İl Müdürü Süleyman Şahin, yaptığı konuşmada, "Şehitlerimizi minnetle ve rahmetle anıyoruz. Bize bu cennet vatanı kanlarıyla armağan eden şehitlerimiz için ne yapsak azdır. Bugün onlar için buluştuk. Katılanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

ORDU'DA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜYÜŞ VE ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

Sarıkamış Harekatının 101. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Ordu Valiliği ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından şehitleri anma töreni ve 'Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü' düzenlendi. 
Ordu Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan öğrenciler ve vatandaşlar Sarıkamış'ta donarak şehit düşen 90 bin askeri anmak için ellerinde Türk bayrakları eşliğinde tekbirlerle Ordu Kültür ve Sanat Merkezi (OKSM) önüne kadar yürüdü. OKSM'de sona eren yürüyüşün ardından şehitler için anma töreni düzenledi. Törene Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Ordu Milletvekilleri Oktay Çanak ve Metin Gündoğdu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, daire müdürleri, çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı.
Ordu Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen anma töreni, şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Kur'an tilaveti ile devam eden programda ney dinletisi yapıldı. Programda ayrıca Araştırmacı Yazar Necati Bölükbaşı tarafından Sarıkamış Harekatını anlatan konferans gerçekleştirildi.

"ŞANLI BİR MİRASIN SAHİPLERİYİZ"
Programın açılış konuşmasını yapan Ordu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Mustafa Genç, "Bugün burada fedakar ecdadımızı anarken, vefakar bir gençliğin de aramızda olmasının gururunu yaşıyoruz. 7'den 77'ye Sarıkamış ruhunu içinde barındıran ve bu yürüyüşe katılan herkese teşekkür ederim. Asla red edemeyeceğimiz şanlı bir mirasın sahipleriyiz. Vatan toprağının her karışını dün olduğu gibi bugünde, yarında koruyacak evlatlar mutlaka olacaktır ve bu bayrak hiç yere inmeyecektir" dedi.

"BU VATAN TOPRAĞI KOLAY KAZANILMADI"
Sarıkamış Harekatı'nın yaşandığı dönemdeki zorlukları anlatan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, "O dönemlerde eli silah tutan herkes savaşa çağrılırdı. Anneler bakmaya kıyamadığı evlatlarını ağlayarak gözyaşları ile savaşlara uğurladılar. 90 bin şehidimiz var ancak bu sadece 90 bin asker değil bu aynı zamanda 90 bin aile anlamına geliyor. Büyük acılar yaşandı. Allah bu acıları bir daha bu memlekete bu millete yaşatmasın. Ancak bunu genç nesillerimizin çok iyi bilmesi lazım. Bu vatan toprağı kolay kazanılmadı. Memleketin her köşesinde binlerce şehidin kanı var, binlerce anne ve babanın göz yaşı var. Bunların bilincinde olmamız lazım" diye konuştu.
Sarıkamış şehitlerini anma programı Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ın konuşmasının ardından Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nun Ecdada Mektup Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere hediyelerini vermesi ile sona erdi.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İZMİR'DE ANILDI

100 yıl önce hiç savaşmadan Allahuekber Dağları’nda donarak ölen Sarıkamış şehitleri, İzmir Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Kemalpaşa Belediyesi tarafından organize edilen yürüyüş ve programla anıldı. 
100 yıl önce hiç savaşmadan Allahuekber Dağları’nda donarak ölen Sarıkamış şehitleri, Kemalpaşa'da düzenlenen yürüyüşle anıldı. Kemalpaşa Rekreasyon Alanı'nda başlayan yürüyüşe; Kemalpaşa Kaymakamı Kamuran Taşbilek, Garnizon Komutanı Jnd. Yzb. Erhan Gönülbağı, Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, İzmir Gençlik Spor İl Müdürü Ali Osman Tatlısu ile kamu kurum ve kuruluşlarının daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Çevre yolu üzerinden ilçe merkezine dev Türk bayrağı ile yürüyen grup, anma töreninin düzenleneceği Dere mesire alanındaki Atatürk salonuna geldi.
"GENÇLERİMİZE SARIKAMIŞ'I ANLATMAMIZ GEREKİYOR"
Buradaki törende bir konuşma yapan İzmir Gençlik Spor İl Müdürü Ali Osman Tatlısu, anma töreni için kendilerine destek olan Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu'ya teşekkür etti. Tatlısu, "Sarıkamış denince akla, Allahuekber Dağları ve şehit düşen askerlerimiz geliyor. Bizlerin gençlerimize Sarıkamış'ı anlatmamız gerekiyor. Berlin Antlaşması ile Erzurum, Kars, Artvin ve Iğdır; Rus'lara teslim edilmiş ve 22 Aralık 1914 tarihinde askerlerimiz buraları geri almak için harekete geçmiş. 15 Ocak tarihine kadar sürmüş, fakat o zaman ki ordunun gücü, imkansızlıkları ve stratejik hatalar sebebi ile 90 bin askerimiz Allahuekber Dağları'nda donarak şehit düşmüşlerdir. İşte bugün bizler burada bu şehitlerimiz anıyoruz. Sevgili gençler, bugün ülkemizin içinde bulunduğu durumu görüyorsunuz. Eğer şehitlerimize sahip çıkmazsak, onların ne için şehit düştüğünü anlamazsak, bizim yaptığımız her çalışma boşa gider ama kötümser değilim. Biz bugün bu gençliği karşımızda görüyoruz. Bu gençlik bugün bu ülkenin topraklarını, kültürünü, örf ve adetlerini alışkanlıklarını sürdürmekte kararlı. Bugün bunu Kemalpaşa'da bir kez daha gördük" dedi.
"BİRİLERİ 'HENDEK' DESE DE BİZ 'KARDEŞ' DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu da şunları söyledi: "Ertuğrul Gazi, korkmadan Domaniç'te bir medeniyetin tohumlarını attı. Vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy, genç cumhuriyetimiz kurulurken, 'korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak' derken, 'korkmamak üzere vatan sevgisiyle, milletinizi savunmaya geçerseniz yeni bir devlet kurarsınız' demiştir. Bugün coğrafyamızın halini görüyorsunuz ama korkmayın. Vatanınızı, milletinizi, bayrağınızı, ezanınızı korkmadan tutabildiğiniz müddetçe onu kimse indiremeyecektir. Bugün bizler Çanakkale şehitlerini de anlamanın ötesinde, onların manevi huzurunda bir söz vermek zorundayız. Şehitlerimize manalar ötesinde buradan seslenmek zorundayız. Şehidim, torunun olarak, Osmanlı'nın evladı olarak, en ağır bedelleri ödeyerek, en ağır şartlarda, vatan için, namus için, şan için, tahammül sınırlarını zorlayan şartlarda toprağın bağrına düşerek bu mukaddes vatanı bizlere bıraktın. Bize bir kardeşlik destanı yazdın. Şehidim merak etme, senin bize bıraktığın bu vatan için gerekirse bizlerde şehit olur, emanetine sahip çıkarız. Birileri 'hendek' dese de, birileri düşmanlık dese de bizler, Kürt, Türk, Laz, Çerkez olarak 'kardeş' demeye devam edeceğiz. Genç kardeşlerim. Bana 'nerelisin?' diye sorduklarında ben hep şu cevabı veriyorum; 'biz Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet Han kadar Türk'üz. Kudüs'ün fatihi, asrın komutanı, Selahaddin-i Eyyübi kadar Kürt'üz. Biz Kafkas dağlarında destan yazan Şeyh Şamil kadar Kafkas'ız. Yüreği yanık vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy kadar Arnavut'uz. Biz, bilge kral Ali İzzet Begoviç kadar Boşnak'ız. Biz Osmanlı'yız' diyeceğiz. Bunu korkusuzca söyleyeceğiz."
Konuşmaların ardından sahnelenen "90 bin kar tanesi" adlı tiyatro gösteri ile, anma töreni sona erdi.

ERZİNCAN’DA VEFAKÂR GENÇLİK FEDAKÂR ECDADI İÇİN YÜRÜDÜ 
SARIKAMIŞ’TA ŞEHİT OLAN MEHMETÇİKLER ANILDI

Erzincan’da Sarıkamış Harekatı'nın 101. yılı dolayısıyla "Vefakar gençlik, fedakar ecdadını unutmayacak" sloganıyla Sarıkamış Şehitleri’ni Anma yürüyüşü gerçekleştirildi. Binlerce kişinin katıldığı anma yürüyüşünde Sarıkamış’ta şehit olan Mehmetçikler anıldı. Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi organizasyonunda Sarıkamış Harekâtı sırasında şehit düşen Mehmetçikleri anmak için yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burak Mumcu, İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammer Doğan, Kızılay Erzincan Şube Başkanı Ferit Bayata, Sağlık İl Müdürü Mesut Turan, Gaziler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve binlerce genç katıldı. Yürüyüş öncesi Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yürüyüşe katılanlara günün önemini vurgulayan üzerinde al yıldız işlemeli ve Sarıkamış Şehitleri yazılı atkı ve bere dağıtımı yapıldı.13 Şubat Spor Salonu önünde biraraya gelen gençler ve sporcular pankart ve Türk Bayrağı ile şehir stadı önünden başlayıp Ordu Caddesinden Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüp şehit olan Mehmetçikleri yad ettiler. Yürüyüş boyunca “Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez” sloganları atan gençlere yürüyüş güzergahı boyunca vatandaşlar destek alkışlarında bulundular. Yürüyüş sonunda Cumhuriyet Meydanı’na toplanan vatandaşlar Sarıkamış Şehitleri için Saygı Duruşunda bulunup İstiklal Marşı okudular. Düzenlenen yürüyüş hakkında bilgi veren Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz; “Erzincan halkı olarak bugün genci yaşlısı gazisi bürokratı şehit yakını herkes 101 yıl önce Sarıkamış’ta şehit olan atalarımızı anmak, onların yaşadıkları ile bir empati kurabilmek, gençliğimize milli şuuru aşılamak amacıyla şehitlerimizi anma yürüyüşünü gerçekleştirdik. O günkü kadar soğuk olmasa bile bugün Erzincan’da-10 derece gibi bir soğuk var. Biz bugün yazlık üniformalarıyla o çetin kış şartlarında taarruza kalkan ecdadımızı anlamaya çalıştık. Bu yürüyüş milli birlik ve beraberliğimizin pekişmesi için anlamlı ve güzel bir yürüyüş oldu. Bu yürüyüş gençlerimizin milli birlik ve beraberlik anlayışlarına değer katması açısından bir vesile olmuştur. Günümüzde milli birlik ve beraberliğimize her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Ecdadımız bu birlik ve beraberliğin en güzel örneğini Sarıkamış’ta vermiştir. Bu bizim için çok önemli bir örnektir. Bu vesile ile tekrar tüm şehitlerimizi rahmet ile anıyor, gazilerimize sağlık, ülkemizin dört bir tarafında görev yapan askerimize, polisimize başarılar diliyor anma yürüyüşüne katılan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

SARIKAMIŞ RUHUNU BARTINLILAR 1 METRE KARDA YAŞADILAR

Sarıkamış Harekatı'nın 101. yıl dönümünde karda donarak şehit olan 90 bin askeri anmak için Bartın'da 1 metre karda anma yürüyüşü düzenlendi. 
Bartın Valiliği ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen anma yürüyüşü Bartın Cumhuriyet Meydanı'da başladı. Tören öncesi yürüyüşe katılan herkese Türk Bayrağı, motifli atkı ve bere dağıtıldı. Bartın Gençlik Merkezi Gönüllü Gençleri'nin oluşturduğu Sarıkamış Taburu da törende hazır bulundu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Daha sonra bir üniversite öğrencisi tarafından 'Sarıkamış Şehitleri' adlı şiir okundu. 
Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu anma yürüyüşü öncesi yaptığı konuşmada, "Bugün Gök Kubbe'nin altında, kar yağışının altında, bundan 101 sene önce Sarıkamış'ta Allahu Ekber Dağları'nda bu vatanın birliği, dirliği için, bu bayrağın gönderden inmemesi için, bugün bu güzel yurtta hür ve özgürce yaşamamız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi anmak için burada toplandık. 1915 yılı Türk milletinin tarihinin en uzun yılı olmuştur. Vatanın her köşesinde vatan evlatları, vatanda bayrağının inmemesi ve ezanın dinmemesi için yalın ayak, elbisesiz, aç, susuz, perişan bir şekilde cephelere koşmuştu. 1915'in Ocak ayında Sarıkamış Dağları'nda Osmanlı'nın 3. ordusu Rusların doğudaki en büyük ordusunu yendi. Erzurum'dan hareket eden Osmanlı orduları üç koldan Sarıkamış'ı kuşattılar fakat, bir kol ordumuzun işte bu kardan, tipiden vaktinde ve zamanında istenilen yere ulaşamaması Sarıkamış'ta başarımızı engelleyen en önemli faktör oldu ama Sarıkamış'ta bir destan yazdık, o destanı 101 yıl sonra Bartın'da vatan aşkıyla sizlerle beraberiz" dedi.
Daha sonra protokol üyeleri ve Bartınlı gençler Cumhuriyet Meydanı'ndan Bartın Şehitliği'ne kadar 1 metre karda anma yürüyüşü gerçekleştirdi. Şehitliğe Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu ve protokol üyeleri tarafından karafil bırakıldı. Kuran-ı Kerim okunmasının ardından program sona erdi.

ERZURUM’DA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANILDI 
SARIKAMIŞ’I ANMA ETKİNLİKLERİNDE BERE İZDİHAMI YAŞANDI

Sarıkamış Harekatı’nın 101. yılı, Erzurum’da düzenlenen "Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü" etklinliği ile anıldı. Etkinlik kapsamında Türk bayraklı berelerin dağıtımı sırasında izdiham yaşandı. 
Gençlik ve Spor Bakanlığı öncülüğünde 81 ilde eş zamanlı düzenlenen “Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü” Erzurum’da gerçekleştirildi. Narmanlı Camii önünde toplanan yüzlerce vatandaşa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nce Türk bayraklı bere dağıtıldı. Bir minibüs içerisinden yapılan bere dağıtımında izdiham yaşandı. Görevliler yaşanan izdihamda zor anlar yaşadı. Kısa bir süre sonra dağıtımı durduran görevliler minibüsle alandan ilerlemek isteyince bere almak için kıyasıya mücadele eden vatandaşlarca önü kesildi. Burada tekrardan devam eden izdihamda bazı vatandaşların birbirleriyle tartıştığı görüldü. Çareyi bereleri havaya atarak dağıtmakta bulan görevliler berelerin bitmesiyle alandan ayrılmayı başardı. 
Narmanlı Camii önünden başlayan yürüyüşe Erzurum Vali Yardımcısı Ayhan Terzi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil ve yüzlerce vatandaş katıldı. Ellerindeki bayraklarla, tekbir ve dualarla mehteran eşliğinde Karskapı Şehitliği’ne yürüyen vatandaşlar, burada okunan Kur’an’ı Kerim ve duaların ardından şehitlikleri ziyaret etti. 
Anma etkinliklerinin sonunda konuşan Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil, “Sarıkamış harekatının 101. Yılı münasebetiyle bakanlığımızca Türkiye’de 81 ilde eş zamanlı olarak Sarıkamış Şehitlerini anma yürüyüşü düzenledik. Bugün 101 yıl önce o günü anlatacak şekilde eksi 30’larda gencecik bedenler karın içinde şehadet şerbetini içmiş ve rahmana kavuşmuşlardır. Bugün onlar için çok canlı ve heyecanlı bir gün. Bizlerin için de bu ecdadımızı anma ve yad etme adına çok özel bir gündür. Bugün burada olan herkese minnettarız. Şehadet şerbetini içen 90 bin şehidimize de Allah’dan rahmet diliyoruz” diye konuştu.

GÜMÜŞHANE’DE BİNLERCE KİŞİ SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜ

Sarıkamış Harekatının 101.yıldönümünde Gümüşhane’de dondurucu soğukta binlerce kişinin katılımıyla ‘Vefakar gençlik, fedakar ecdadını unutmayacak’ projesi kapsamında Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü düzenlendi. 
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen programa Vali Yücel Yavuz, Garnizon Komutanı Albay Cezayir Danışan, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcıları İsmail Özkan, Şenol Turan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, kamu kurum müdürleri, AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse, MHP İl Başkanı Ali Ateş, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Aydın Doğan Spor Salonu önünde katılımcılara atkı, bere ve eldiven dağıtılmasının ardından başlayan yürüyüş Fuadiye, Atatürk, Cumhuriyet ve Hasanbey Caddeleri istikametinden devam ederek Zafer Meydanında son buldu.
Yürüyüş boyunca açılan dev Türk bayrağının arkasından yürüyen gençler sık sık “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganları atarken ellerinde taşıdıkları Türk bayraklarını dalgalandırdı.

“SARIKAMIŞ ŞANLI TÜRK TARİHİNİN HÜZÜNLÜ YAPRAKLARINDAN BİRİSİDİR”
Yürüyüşün sonunda Zafer Meydanında düzenlenen anma programı ise İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Tarih öğretmeni Fazıl Yazıcı’nın Sarıkamış harekatıyla ilgili katılımcıları bilgilendirmesinin ardından söz alan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, Sarıkamış Harekatının şanlı Türk tarihinin hüzünlü yapraklarından biri olarak hafızalarda yer almış bir destan olduğunu söyledi. Şartların tüm olumsuzluğu karşısında gösterdiği üstün cesaret, sabır ve metanetle, muharebe ettiği düşmanının bile takdirini kazanan Türk askerinin Sarıkamış Harekatında harp tarihinde eşine az rastlanır bir mücadele örneği sergilediğini kaydeden Aslan, büyük kayıplar verilse de vatan uğruna çıkılan bu yoldan asla geri dönmeyi düşünmeyen Türk askerinin direniş ve mücadele azminin üstünlüğünü bir kez daha ispatladığını ifade etti.
Alanı dolduran gençlere hitaben yaptığı konuşmada Türk tarihinin belki de en önemli kırılma noktalarından birisi olan Sarıkamış Harekatında donarak şehit olan askerler için eksi 10-15 derece arasında yürüyüş yaptıklarını kaydeden Vali Yücel Yavuz, “Bundan 101 yıl önce Sarıkamış Dağlarında bizim ecdadımızın donarak şehit olduğu, şehadet mertebesine ulaştığı o gün ki şartları anlayasınız diye sizleri yürütüyoruz. Şu anda bu kalabalığı hayranlıkla izlemek ve bunları takdirle yad etmek lazım” dedi.

“TARİHTEN TEKERRÜR ETMEMESİ İÇİN İBRET ALMAK LAZIM”
Vali Yavuz, tarihten tekerrür etmemesi için ibret alınması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Bundan 101 yıl önce Kafkas Cephesinde ecdadımız biz bu günleri rahat ve huzurlu yaşayalım diye o zamanki şartlarda sorgulamadan gittiler. Tereddütsüz bir şekilde en değerli varlıklarını, canlarını feda ettiler. Niye? Bayrağımız için, ezanımız için, Kur’anımız için. 100 yıl geçti değişen bir şey yok. Yine ülke savunulmak zorunda, yine ülke sınırları korunmak zorunda. Yine aynı tehditler devam ediyor. Yine vatan evlatları şehit oluyor. Bu hiçbir zaman kötü niyetli, art niyetli kişilerin amaçlarına ulaşamayacaklarının en büyük göstergesidir. 100 yıl önceki o manevi ruh 2016’nın üçüncü günü itibariyle dahi aynı şekilde ve aynı heyecanla devam ediyor.”

“7’DEN 77’YE MİLLİ DAVAMIZI, MİLLİ BAYRAĞIMIZI, MİLLİ DURUŞUMUZU HER AN VE HER ŞARTTA YAŞATMAK ZORUNDAYIZ”
Bu tür etkinliklerin yapılması gerektiğini dile getiren Vali Yavuz, “Bunu bütün dünyaya alemi ibret olsun diye duyurmak her vatan evladının boynunun borcudur. İşte onun ispatı olsun diye bu etkinlikleri yapıyoruz. Dış güçlere, iç güçlere özellikle içeride ki hain, kahpe ve satılmışlara ibret alemi olsun diye bu etkinlikleri canı gönülden yapmak zorundayız. Evlerde oturarak sıcak ortamlarda bulunarak bu iş olmaz. Taşın altına herkes elini koyacak. Önemli olan vatan mevzusudur işte o anda gerisi teferruattır der büyüklerimiz. Bunun milli duruşunu, milli ruhunu hep birlikte yaşamak zorundayız. Yeni doğan çocuğumuzdan ölüm döşeğinde ki yaşlımıza kadar, 7’den 77’ye kadar biz milli davamızı, milli bayrağımızı, milli duruşumuzu her an ve her şartta yaşatmak zorundayız. Onu sağlamanın yolu da milli ve manevi değerlerimizi her an ve her ortamda yaşatmaktan geçer. Onu için bu etkinliğe katıldığınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Allah bu vatan için bayrak için mukaddesatımız için bağımsızlığımız için şahadete eren bütün büyüklerimizi cenneti ile mükafatlandırsın, gazilerimize şifalar versin, şehit ve gazi ailelerine kolaylıklar versin. Tarih boyunca yaşadığımız ve her zaman istiklalimiz için yaptığımız bu mücadeleyi gerekirse kıyamete kadar yaparız. Ama istiyoruz ki dünyada barış olsun, ülkemizde huzur olsun, insanlık huzura ersin. Eğer istemeyenlerde varsa onlarında cezasını en sert şekilde vereceğimizi de tarih boyunca olduğu gibi günümüzde de olduğu gibi her zaman göstermeye hazır ve nazırdır bu millet” diye konuştu.
Gümüşhane İl Müftüsü Ercan Aksu’nun yaptırdığı duanın ardından yürüyüşe katılanlara sıcak çorba ve simit ikramı ile program sona erdi.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ KAYSERİ'DE ANILDI 
SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANMA PROGRAMINA BİNLERCE KİŞİ KATILDI

Sarıkamış şehitleri, şehadetlerinin 101’inci yıldönümünde Kayseri Erciyes Kayak Merkezinde binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle anıldı. 
Yürüyüşe katılacak vatandaşlar için Kayseri Cumhuriyet meydanından Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Erciyes Dağına otobüs kaldırıldı. Yürüyüşe Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Garnizon Komutanı İsmail Yalçın, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat Eskici ve sivil kuruluşların temsilcileri ile asker ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüşün ardından düzenlenen Vefakar Gençlik, Cefakar Ecdadını Unutmayacak etkinliğinde konuşan Vali Orhan Düzgün “Erciyes’te 3 yıldır düzenlenen programlarda 101 yıl önce kanlarını canlarını bu ülke için feda eden kahraman Mehmetçiklerimizi anıyoruz” dedi.
Sarıkamış’ın tarihi öneminden bahseden Düzgün, “Osmanlı-Rus savaşına müdahale için yurdun dört bir tarafından on binlerce gencimiz Rus cephesinde mücadele vermek üzere Sarıkamış bölgesine hareket etti. Kahraman askerlerimiz kışın ortasında -15, -20 derecede, karın, fırtınanın, sisin altında maalesef beyaz ölüm olarak adlandırdığımız 101 sene önceki o olayda şehit oldu. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum” ifadesini kullandı.
Ak Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer de, Sarıkamış’ın hafızalarda derin ve acı bir yeri olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Sarıkamış bir ağıt değildir. Sarıkamış Türk milletinin bağrına saplanılmak istenen hançerin çıkarıldığı bir destan ifadesidir. Şehitlerimiz hiçbir kurşun atamadan bu ülkeyi kurabilme adına, vatan toprakları adına, bayrak adına, millet adına şehit olmuştur, canlarını vermişlerdir. Sarıkamış bir destandır.” 
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de, Türk milletinin vatanı için canını bugün de vermeye hazır olduğunu vurgulayarak “Tehlike ne zaman nereden gelirse gelsin bu millet canını kanını vererek bu toprağın bütünlüğünü korumaya her zaman kararlıdır. Bunu herkes böyle bilsin. Bu 100 yıl önce de böyleydi bugün de böyle” şeklinde konuştu.

ASIM'IN NESLİ ASRIN YÜRÜYÜŞÜNDE
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat Eskici de Sarıkamış ve bunun gibi tarihi hafızamızı oluşturan olayları genç nesillere aktarmak için çalıştıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Sarıkamış’ın 101’inci yılında Vefakar Gençlik, Cefakar Ecdadını Unutmayacak etkinliğinde Asımın Nesli Asrın Yürüyüşünde bir araya geliyoruz. Mehmetçik vurulup kara düştüğünde değil, unutulduğunda ölür. Şehitlerimizi unutmamak ve gelecek nesillere unutturmamak için böyle bir etkinlik düzenlemiş bulunuyoruz. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.” 
Yapılan konuşmalarının ardından etkinliğe katılan Tekden Koleji öğrencileri tarafından sergilenen Vatan İçin isimli tiyatro oyunu büyük ilgi gördü. Etkinlik, şiirlerin okunmasıyla sona erdi.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ TOKAT'TA ANILDI

Sarıkamış Harekatı'nın 101. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Tokat'ın Turhal ilçesinde 'Türkiye Şehitleriyle Yürüyor Anma Yürüyüşü' düzenlendi. 
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın tüm yurtta organize ettiği Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü, Turhal'da da yapıldı. Gençlik Hizmetleri Spor ilçe Müdürlüğü organizasyonunda düzenlenen programda vatandaşlar, Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen 90 bin Mehmetçiği anmak için Turhal Mehmet Uzun Spor Salonu önünde toplandı. Yürüyüşe Turhal Kaymakamı Münyamin Yıldız, Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, Garnizon Komutanı Orhan Yücel, Turhal Müftüsü Mehmet Akpınar, AK Parti Turhal İlçe Başkanı Abdullah Ayş, kurum müdürleri, askeri erkan ve gençler katıldı. 
Turhal Şehir Stadyumu'nun önünden başlayan yürüyüş, Necmettin Erbakan Kültür Merkezi'nde düzenlenen programla sona erdi. Yapılan konuşmaların ardından çorba ikramında bulunuldu.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ SİNOP'TA ANILDI

Sinop'ta Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü organizesinde Sarıkamış Şehitleri anma yürüyüşü programı kar yağışı altında düzenlendi. 
Programa Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Sinop AK Parti Milletvekili Nazım Maviş, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, Vali Yardımcısı Kaya Çelik, Sinop Gençlik ve Spor İl Müdürü M.Kazım Açıkbaş ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Sinop eski garajın önünden başlayan yürüyüş, Sinop'un en yüksek noktalarından biri olan Şahin Tepsi'ne doğru yapıldı.
Milletvekili Nazım Maviş'in ardından konuşma yapan Sinop Valisi Dr. Yasimin Özata Çetinkaya, "Bugün Türkiye'nin 81 ilinde, çok önemli merkezlerinde ve asıl bu hadisenin yaşandığı Sarıkamış'ta da bu şekildeki parkurlarla Sarıkamış Harekatı vatandaşların katılımıyla bir kez daha yaşamaya ve yaşatılmaya çalışılıyor. Tabi Sinop gibi Karadeniz'in en ucunda Anadolu'nun en kuzey noktasındaki bir ilde Sarıkamış'ı da aynen doğal şartları itibariyle anımsatan bir günde bu yürüyüşü gerçekleştirmek gerçekten hepimiz için çok maneviyatımızı güçlendiren, duygularımızı güçlendiren bir durum oldu. Geçmiş yıllarda çok yaşanan bir hava şartı değil ama bu yıl böyle bir harekatta böyle bir hava şartını yaşıyoruz Sinop'ta. Ben bu hava şartlarına rağmen bu yürüyüşe katılan Sinoplu hemşehrilerimize ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmaların arından Fen Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan drama ve şiir dinletisi sunuldu. Kur'an-ı Kerim tilaveti ve duaların okunmasının ardından katılımcılara çorba ikram edilmesiyle program sona erdi.

TEKİRDAĞLILAR KAR YAĞIŞI ALTINDA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANDI

Sarıkamış Harekatı’nın 101. Yılı münasebetiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Türkiye’nin 81 ilinde eş zamanlı olarak başlatılan Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşü Tekirdağ'da da hafif kar yağışı altında yapıldı. 
Tekirdağ Uygulama Oteli önünde toplanan yaklaşık 350 kişi, hafif kar yağışı altında Sahil Dolgu Alanı’na kadar 3 kilometre yürüyüş yaptı. Yürüyüş öncesi katılımcılara ay yıldızlı, kırmızı beyaz bere dağıtıldı. 3 kilometrelik yürüyüşe katılan kitle, ellerinde Türk Bayrağı ve Atatürk bayraklarıyla yürüdü. Sarıkamış şehitlerinin anıldığı yürüyüş, Sahil Dolgu Alanı’nda sona erdi. 

ISPARTA'DA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANMA VE SAYGI YÜRÜYÜŞÜNE SOĞUK HAVAYA RAĞMEN YÜZLERCE KİŞİ KATILDI

Isparta’da, Sarıkamış şehitlerine saygı yürüyüşünde bulunuldu. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi, 1915 yılında Kars’ın Sarıkamış İlçesi’nde donarak şehit olan Mehmetçik için anma ve saygı yürüyüşü düzenledi. 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen yürüyüş Endüstri Meslek Lisesi önünden başladı. Yürüyüşe Vali Yardımcısı Fevzi Güneş, İl Emniyet Müdürü Halil Altan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat Gevrek, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 
Havanın soğuk olmasına rağmen yüzlerce kişi Türk bayraklarıyla yürüyüşe ilgi gösterdi. Yürüyüşe katılanlara üşümemeleri için bere ve atkı dağıtıldı. Yürüyüş, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü önünde son buldu. Yürüyüşün ardından Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde öğrencilere Sarıkamış Belgeseli izletildi.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ EREĞLİ'DE ANILDI

Konya'nın Ereğli İlçe Belediyesi öncülüğünde Zirve Dağcılık, Şehit Aileleri, Muharip Gaziler Derneği ve UMKE'nin katkıları ile düzenlenen program kapsamında Sarıkamış Şehitleri anıldı. 
Sarıkamış harekatının 101. yıldönümü nedeniyle düzenlenen program kapsamında Yellice Mahallesinden Şehitliğe kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Ereğli Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, Halkapınar Kaymakamı Erdal Çetinbaş, Belediye Başkan Yardımcısı Adem Erdal ile Şehit Aileleri, Gaziler, Zirve Dağcılık, UMKE ve Anfoder Üyeleri ile Ereğli Belediyesi Kros Takımı yürüyüşe katıldılar.
Ereğli Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, 101. yıldönümünde Sarıkamış Şehitleri’ni rahmetle andıklarını söyledi.
Sarıkamış’ın milletin hafızasında yer ettiğini söyleyen Yaran, "Çok zor ve farklı şartlarda yaşanan Sarıkamış Savaşı milletimizin beraberliğini perçinlemiştir. Tüm Sarıkamış Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu.
Yellice mahallesinde başlayan yürüyüş Şehitlikte son buldu. Burada okunan duaların ardından Ereğli Belediyesi tarafından o günün menüsü olan pilav ve hoşaf ikramı yapıldı.
Programa rahatsızlığı nedeniyle katılamayan fakat Sarıkamış Şehitlerini unutmayan Belediye Başkanı Özkan Özgüven'de bir mesaj yayımlayarak, "Bizim tarihimizde zaferler kadar acılar da oldukça büyük yer tutar. Yemen kızgın çöllerde, Çanakkale derin sularda, Sarıkamış'da dondurucu soğukta yitip giden Anadolu çocuklarının hikayesini barındırır. Sarıkamış'ta şehit düşen binlerce vatan evladına Allah'tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun" dedi.

SAKARYA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜ

Sakarya'da yüzlerce kişi, Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen 90 bin Mehmetçik'i anmak için yürüdü. 
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Sakarya Gençlik Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği Sarıkamış Şehitlerini anma yürüyüşüne Sakarya Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Fatih Çelikel, Sakarya İl ve İlçe Emniyet Müdürleri ile çok sayıda polis ve vatandaş katıldı. Sakarya Kapalı Yüzme Havuzu önünde başlayan ve Çark Caddesi istikametinden Atatürk Bulvarından Palmiye Caddesine geçen grup daha sonra Yorgalar Mezarlığı ve Asri Şehitliğe geldi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından program Muhammed Muhtar isimli gencin okuduğu Kuran-ı kerim tilavetiyle devam etti.
Sakarya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fatih Çelikel, "Sarıkamış Harekatının 101. yıl dönümünde büyük bir çoğunluğu Allahu Ekber dağlarında soğuktan şehit olan tüm şehitlerimizi anma adına Gençlik ve Spor Bakanlığımızın desteğiyle 81 ilde yürüyüş düzenlendi. Bu yürüyüşe katılan herkese teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.
Açıklamaların ardından program mezarlık dışında verilen ikramlarla sona erdi.

ŞANLIURFA'DA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANILDI 
BAŞKAN ÇİFTÇİ, SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ GENÇLERLE BİRLİKTE ANDI

Şanlıurfa'da Sarıkamış Harekatı'nın 101. Yıl Dönümü ve Şehitlerini Anma Yürüyüşü, Sarıkamış soğuğunu aratmayan bir havada gerçekleştirildi. 
Rabia Meydanından başlayarak Bediüzzaman Aile Mezarlığındaki şehitlik anıtına kadar devam eden yürüyüşe protokol üyeleri ve gençler katıldı. Yürüyüş öncesi üzerinde ay yıldız olan atkı ve bere dağıtıldı. Ellerinde Türk bayrağı olan vatandaşlar, şehitliğe giderek dua etti. 

"GÜÇLÜ VE BİRLİK OLMAMIZ LAZIM"
Anma töreninde gençlere seslenen Büyükşehir Belediye Başkan Nihat Çiftçi, 101 yıl önce bu topraklar için şehit olan ecdadı anmaya geldiklerini ifade ederek, gösterdikleri ilgiden dolayı gençlere teşekkür etti. 
Türkiye'nin geleceğinin gençlerin ellerinde olduğunun altını çizen Başkan Nihat Çiftçi, "Geçmişte nasıl atalarımız bu güzel ülkeyi savunmak için canlarını yok saymışsa, bizim de bu devirde çok çalışıp ülkemizin birlik ve beraberliğini korumamız gerekmektedir" dedi.

"BU TOPRAKLARI CANIMIZ PAHASINA GELECEĞE TAŞIMALIYIZ"
Toprakların özgürleşmesi için binlerce şehit ve gazinin verildiğinin altını çizen Başkan Nihat Çiftçi, "Ülkemiz bir çok cephede bedeller ödedi. Bu topraklar kolayca özgürleşmedi. Biz gençlere düşen şu olmalı, nasıl ki buraya bedelsiz gelmediysek bizi gelecekte büyük bir sorumluluk bekliyor. Ecdadımızın canları pahasına biz gençlere emanet ettiği bu toprakları bizimde kanımız ve canımız pahasına geleceğe taşımamız gerekiyor. Sarıkamış'ta ecdadımızın imkansızlıklar ölçüsünde şehit düştüğünü, Çanakkale'de kucak kucağa şehit olduğunu da biliyoruz. Hiçbir bölge ve etnik ayrım yapılmaksızın, ecdadımız ülkesi, toprağı ve özgürleşmek adına mücadele vererek şehit düştüler. Biz de bu ecdada layık bir gençlik olmak için daha çok çalışıp gelişmemiz lazım. Gençlerimiz bayrağını, toprağını ve vatanını iyi kavrayarak sorumluluk alması lazım. İnşallah bizler birlik ve beraberlik içerisinde ilelebet yaşatmaya, gerekli olan mücadeleyi, kanı, canı ve kuvveti vermeye hazır olduğunu belirtmek istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerde yüce Allah'tan şehitlerimize rahmet etmesini temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’TA SARIKAMIŞ HAREKATI'NIN 101. YILDÖNÜMÜ 
KAHRAMANMARAŞ’TA DÜZENLENEN ANMA ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA 150 METRE UZUNLUĞUNDAKİ TÜRK BAYRAĞI İLE HİLAL OLUŞTURULDU

Kahramanmaraş’ta, Sarıkamış Harekatı'nın 101. yıldönümü nedeniyle Ahir Dağı Yedikuyular mevkisinde düzenlenen yürüyüşte 150 metre uzunluğunda Türk bayrağı açarak hilal oluşturdular. 
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı Gençlik Merkezi tarafından düzenlenen anma yürüyüşünde Sarıkamış Harekatı'nda donarak şehit olan Mehmetçikler anıldı.
2 bin 100 metre rakımda olan Ahir Dağı eteklerinde başlayan yürüyüşte, 150 metre uzunluğunda Türk bayrağı açılarak önce hilal oluşturuldu, sonra bayrakla birlikte 2 kilometre yürüyüş düzenlendi.
Yürüyüşün ardından bir araya gelen katılımcılar bir dakikalık saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okundu ve donarak şehit düşen Mehmetçikler için topluca dua edildi.
Program sonunda açıklama yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı, 101 yıl önce Kars’ı Rus işgalinden kurtarmak için Allah-u Ekber Dağı’nda şehit olan Mehmetçikleri anmak için burada olduklarını söyledi.
Dağcıların ve öğrencilerin katıldığı etkinliğe katılan vatandaşlar ise, "Sarıkamış’ta olamasak da onları biraz da anlayabilmek için buradayız. İnşallah onları anlayabiliriz, onların ruhunu yaşatabiliriz" diye konuştular.
Program, çeşitli ikramların ardından sona erdi.

MANİSA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜLER 
MANİSA’DA İKİ BİN KİŞİ BEŞ KİLOMETRE YÜRÜYEREK SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANDI 

Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Şehzadeler Belediyesi işbirliğiyle Sarıkamış Şehitleri anıldı. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı 5 kilometrelik bir güzergahta yürüyen Manisalılar tarihi Bedesten’de verilen Sarıkamış konferansını dikkatle takip etti. 
1915 Aralık ayında Kars'ın Sarıkamış ilçesi Allahuekber dağlarında donarak şehit düşen on binlerce Mehmetçik için Manisa'da Vefakar Gençlik Fedakar Ecdadını Unutmayacak temalı anma yürüyüşü gerçekleştirildi. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünde başlayan yürüyüşe Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Savaş Duman, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Songüler ve yaklaşık iki bin sporcu katıldı. Yürüyüş boyunca Türk bayrağını o günkü asker kıyafetlerini giyen sporcular taşırken Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Mehter Takımı eşliğinde müdürlük önünde başlayan yürüyüş Devlet Hastanesi-Manolya Meydanı-Sultan Camisi istikametinden tarihi Rum Mehmet Paşa Bedestenine kadar yaklaşık 5 kilometrelik bir alanda yapıldı.
Tarihi Bedesten’de bir Sarıkamış Şehitleriyle ilgili bir anma programı düzenlendi. Sarıkamış sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Savaş Duman yaptı. Duman, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak spor dışında bir aktivite de daha birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek programda emeği geçen Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Şehzadeler Belediyesine teşekkür etti.
Duman, yaptığı konuşmada, ahde vefanın önemli bir kavram olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Biz genç nesil, Asım’ın nesli olarak bu fedakarlığı unutmayacağız, unutturmayacağız Allah’ın izniyle. Bence Sarıkamış Doğunun Çanakkale’siydi. 90 bin şehitten bahsedilir. Ben niceliğe pek bakmam önemli olan niteliktir benim için. Bazı kitaplarda 38 bin 40 bin civarında olduğu söylenir. Donarak ölüm vardır ama bu yiğitler çarpışarak can vermiştir. Aynı sayılarda Rusların da kayıpları olduğu söylenir. Ruslarda bir Enver Paşa korkusu vardır. O yiğit İslam Birliği kurma adına bu yola baş koymuştu.” 
Daha sonra topluluk Sarıkamış şehitlerine Fatiha okudu.

ÇOK DERS ALMAMIZ GEREK
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de yaptığı coşkulu konuşmasında geçmişten günümüze ülkemizi bölmek isteyenlere Sarıkamış’ta şehit düşen ergen yaştaki gençleri örnek göstererek gözdağı verdi. Çelik konuşmasında, “Sevgili gençler tarihten alacağımız çok ders var. Aradan geçen 101 yıldan sonra bu vatan için, bu vatanın savunması müdafaası için on binlerce şehidimizi anıyoruz. Çok ders almamız lazım. Bakın buraya gelmeden bir yolda yürüdük. Belki üşüdük, zorlandık ama çok daha ağır şartlarda dondurucu soğukta, imkansızlık içerisinde, açlık ve sefalet içerisinde, yokluk içerisinde, bıyıkları terlememiş yeni ergenleşmiş yiğitlerin bu vatanın inşasında ne denli büyük fedakarlık yaptığını görüyoruz. Atalarımızın bin bir sıkıntıyla ve kanlarıyla bize emanet ettiği bu cennet vatan için biz çok daha fazla çalışmalıyız, çok daha fazla okumalıyız, başarıdan başarıya koşmalıyız. İlim, sanayi, teknoloji ve her alanda ülkemizi lider ülke konumuna getirmek için çalışmak gibi bir mecburiyetimiz var” dedi.

ÜÇ BEŞ ÇAPULCU
Sarıkamış’tan büyük ders çıkarmak gerektiğini anlatan Çelik, şunları söyledi: “Ama bir dersi de birlerinin çıkarması lazım. Kim onlar? Ülkemizin birliğine ve bütünlüğüne kastetmek isteyen alçaklar var. Askerimizi, polisimizi, öğretmenimizi, yiğitlerimizi kurdukları hain ve alçak pusularla kahpece şehit edenler var. Buradan Şehzadeler şehrinden, Fatih’in, Kanuni’nin şehrinden, yiğitler, evliyalar diyarından sesleniyorum; bu vatan için sadece Sarıkamış’ta cephesinde bıyıkları terlememiş olan on binlerce genci vatanın birliği, bayrağın dalgalanması, ezanın susmaması için şehit vermiş olan bu milletin evlatları üç beş çapulcuya bir karış dahi toprak vermeyecektir. Gerektiğinde bu ay yıldızlı bayrağımız için, vatanımız için bu şanlı ecdadın yiğit torunları da hiç tereddütsüz canlarını verecekler bir düğüne ve bayrama gider edasıyla şehadet şerbeti içmeye koşacaklardır. Şehitlik bizim için en yüksek makamdır. Allah şehitlerimiz için ‘Onlar için ölü demeyiniz. Onlar Rableri katında diridirler’ buyuruyor. Öyle ise bu inanç ve medeniyet değerleriyle yetişmiş olan Türk halkı, bu aziz milletimiz, vatanı uğruna gerektiğinde her fedakarlığı yapacaktır. Çirkin hesap yapanlar, dışarıdan birilerinin taşeronluğunu yaparak bu ülkeye kastetmek isteyen hainler hiç heveslenmesin. Bu ülke kıyamete kadar ay yıldızlı bayrağın altında ezanlar susmadan hür bir şekilde yaşayacaktır. Bunu size çok ağır ödetir bu millet.”
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’in konuşmasının ardından Manisa Celal Bayar Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Emin Kırkıl tarafından ‘Sarıkamış’ konferansı verildi.

ÇORUM AK PARTİ, SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ UNUTMADI

AK Parti Çorum İl Teşkilatları, Sarıkamış Harekatının 101. yılı anma etkinlikleri kapsamında şehitliği ziyaret etti.
Şehitlik ziyaretinde AK Parti Çorum İl Başkanı Av. Rumi Bekiroğlu, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Av. Yaşar Anaç, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Ünal Yıldırım, Düvenci Belediye Başkanı Necmettin Yalçın, AK Parti İl Genel Meclis Grup Başkanı Nurettin Karaca ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Bu ülkenin bölünmez bütünlüğü için hayatlarını kaybeder tüm şehitler için okunan Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Sarıkamış şehitlerinin anısına şehit mezarlarına karanfil bırakıldı.
AK Parti İl Başkanı Av.Rumi Bekiroğlu, Sarıkamış’ta soğukta donarak şehit olan vatan evlatlarının bir nebzede olsa yaşadıklarını anlamak için pazar gününün soğuğunda şehitlikte bulunduklarını belirterek, “Tarih kitaplarından bazıları 30 bin, bazıları 23 bin Mehmetçiğin donarak şehit olduğunu yazıyor ama özü itibarıyla bu vatan için, bu millet için canını seve seve bir komutanın emriyle belki de öleceğini bilerek, o dağlara kendini vuruyor ve hedefe ulaşamadan Sarıkamış’ta şehadet mertebesine ulaşıyorlar, Bizler Çanakkale zaferinde de gördük, bu topraklar kolay kolay kazanılmadı. Onun için bizler bu topraklarının değerini bilen insanlarız. AK Parti teşkilatı olarak tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” şeklinde konuştu.

AKŞEHİR SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜ

Konya'nın Akşehir İlçe Gençlik Merkezi Müdürlüğü ve Akşehir izcilerinin ortaklaşa düzenledikleri bir organizasyonla Sarıkamış'ta hayatını kaybeden şehitler için bir anma yürüyüşü düzenlendi. 
101 yıl önce 1915 Aralık ayında Sarıkamış'ta donarak şehit olan on binlerce Mehmetçik için düzenlenen anma yürüyüşüne Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya ile ilçe protokolünün yanı sıra öğrenciler, izciler ve genç yaşlı birçok vatandaş katıldı. Akşehir Gençlik Merkezi önünde başlayan ve Akşehir Belediyesi mehteran grubu eşliğinde devam eden yürüyüş 24 Ağustos Bulvarı üzerinden Cumhuriyet Meydanında son buldu. Yürüyüş yapan korteje vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Cumhuriyet Meydanında yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Akşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Sadık Köseoğlu yürüyüşe katılanlara teşekkür ederek, “Şehitler devletimizin manevi tapu senedidir. Yemen'de Sarıkamış'ta, Galiçya'da, Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşında, Kıbrıs'da, Kore'de son yıllardaki terörle mücadelede şehit olanların ruhları şad olsun. 101. yılında Sarıkamış'ta, bizler için hayatlarını feda eden o mübarek insanları, Mehmetçiklerimizi şükranla yad ediyoruz" diye konuştu.
Konuşmanın ardından şehitler için yapılan dua ile Akşehir'deki yürüyüş son buldu.

MALATYA’DA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANMA YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI

Gençlik ve Spor Bakanlığı öncülüğünde Sarıkamış Harekatı'nın 100. Yılı nedeniyle Türkiye'nin 81 ilinde eş zamanlı olarak başlatılan Sarıkamış şehitlerini anmak için düzenlenen yürüyüş Malatya'da da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü organizasyonunda yapıldı. 
15. Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nün içinde bulunan kırsal alanda başlayan yürüyüşe Vali Yardımcısı Dr. Şamil Horasanlı, Malatya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Sadi Fındıklı, Gençlik Merkezleri Koordinasyon Şube Müdürü Dr. Murat Kılınç, Spor Şube Müdürü Ömer Dağdelen, Tesisler Şube Müdürü Ahmet Yücel, İdari ve Mali İşler Şube Müdürü Memnune Denizhan, Battalgazi Gençlik Merkezi Müdürü Abdullah Doğan, Genç MÜSİAD Başkanı Barış Yılmaz, Şehit Aileleri Derneği Malatya Şube Başkanı Duran Şahin, Malatya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü personeli, antrenörleri, sporcular, izciler ve vatandaşların katıldı. Yürüyüş öncesinde yürüyüşe katılanlara bere dağıtıldı. Sarıkamış şehitlerini anmak için düzenlenen yürüyüş 3 kilometre sürdü.
Tekbirlerle ve Marşlarla yapılan coşkulu yürüyüşün sonunda Saygı duruşu, İstikal Marşı ve Kuran tilaveti okundu. Okunan Kuran tilavetinin sonunda Malatya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Sadi Fındıklı bir konuşma yaptı. Fındıklı ‘’ Sayın Vali Yardımcım, Kıymetli Hazirun, Aziz Milletimin Şerefli Evlatları, Sevgili Gençler. Bugün bu mekânda, bu yürüyüşle gerçekleştirdiğimiz bu anma günü, bundan yüzyıl önce Sarıkamış Allahu Ekber Dağlarında şehit düşen ecdadımızın bizlere bıraktığı iz ve tefekkürün yeniden yaşatılmasıdır. 1914 - 1915 yıllarında Osmanlı-Rus savaşında meydana gelen bu üzücü Şehadet Olayı umuyor ve niyaz ediyoruz ki Yüce Rabbimizin Katında makbul olsun ve ayrıca bu güne kadar devam eden Hak ile Batılın yeryüzündeki mücadele ve savaşlardın da Hak adına savaşıp canlarını feda edenlerin eriştiği yüksek şehadet makamına ermiş olsun. Geçen yüzyıl vatan savunması için Sarıkamış ta, Çanakkale de, Balkanlar da, Yemen de, Kafkas yada, Trablusgarp ta ve daha nice yerlerde şehadet şerbetini içen tüm şehitlerimizi anarken Bu yüzyılda gerek Kurtuluş Savaşında, gerek Kore de, gerekse Kıbrıs ta Şehit olan tüm ecdadımızın da Rahmet ve Minnet ile anıyoruz.
Gelelim Günümüze, Sevgili Gençler. Yaklaşık 30 Yıldır başımıza bela olan Bölücü Terör Örgütü ve yandaşları ile yapılan mücadeleler esnasında Hayatlarını kaybeden tüm Askerlerimiz, Polislerimiz, Kamu Görevlilerimiz, Doktorlarımız, Öğretmenlerimiz, Hakimlerimiz ve Savcılarımızı rahmetler anıyor Hepsinin Şehadet Mertebesi ile yüce Allah’ımızın mükafatlandırmasını niyaz ediyorum. Bu arada Baştan beri anlattığımız tüm savaşlarda bizzat savaşıp Gazi olup daha sonra ahirete irtihal eden tüm gazilerimize de Allah’ tan rahmetler diliyorum” dedi.
İl Müdürü Mustafa Sadi Fındıklı’nın konuşmasının ardından yürüyüşe katılanlara kumanya dağıtılarak yürüyüş sona erdi.

UŞAK’TA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANILDI

Uşak’ta Sarıkamış Şehitleri ve Harekatının 101. yıl dönümü nedeniyle yürüyüş ve anma töreni gerçekleştirildi. 
Uşak'ta sabah saatlerinde Kent Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanan protokol ve vatandaşlar, Karaağaç mahallesindeki Anıt Tepe'ye kadar ellerinde bayraklarla yürüdü.
Yürüyüşe Uşak Valisi Ahmet Okur, kent protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı. Anıt Tepe'de Sarıkamış Harekatı ile ilgili sinevizyon gösterisi sunulurken, şiirler okundu ve ardından dualar edildi.

VAN'DA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANMA YÜRÜYÜŞÜ 
VALİ İBRAHİM TAŞYAPAN, SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANMA YÜRÜYÜŞÜ’NE KATILDI

Van Valisi İbrahim Taşyapan, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Türkiye’nin 81 iliyle eş zamanlı olarak Van’da Abalı Kayak Merkezi’nde gerçekleştirilen “Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü”ne katıldı. 
Sarıkamış Harekatı’nın 101. yılı dolayısıyla düzenlenen yürüyüş, sabah saatlerinde Gevaş ilçesi Abalı Mahallesi’nde yer alan Abalı Kayak Merkezi’nden başladı. Ellerindeki Türk bayraklarının yanı sıra, “Van Gençliği Şehitlerine Yürüyor” “Vefakâr Gençlik, Fedakâr Ecdadını Unutmayacak” yazılı pankartı, protokol üyeleriyle birlikte taşıyan gençler, yürüyüş boyunca da “Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez” tezahüratı yaptı.
2 bin 400 metrelik karla kaplı parkurda yapılan yürüyüş, kayak merkezi önünde tamamlanırken, etkinlikler saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasını takiben Kur’an tilaveti ile devam etti.
Etkinlikte konuşan Vali İbrahim Taşyapan, tüm Türkiye’de olduğu gibi Van'da da Sarıkamış şehitlerine sahip çıkıldığını belirterek, yürüyüşteki amacın gençlere, tarih bilincini aşılamak ve şehitlere saygıyı öğretmek olduğunu söyledi. Sarıkamış Harekatı’nda 90 bin askerin şehit olduğunu hatırlatan Vali Taşyapan, "Yüzyılımızın başında biliyorsunuz ki büyük bir cihan savaşı verildi. Bu savaşın üzerinden 101 yıl geçti. Koca bir cihan imparatorluğunu bu savaşın sonunda kaybettik. Elimizde ancak Anadolu toprakları kaldı. Bütün cephelerde şehitler verdik ama şerefimizi, birliğimizi, dirliğimizi koruyarak, Anadolu toprakları üzerinde Türkiye Cumhuriyeti devletini kurduk" dedi.
Acılarla dolu savaşların yaşanmaması için tarihten ders çıkarılması gerektiğini vurgulayan Vali Taşyapan, "Sarıkamış'taki, İstiklal Savaşı'ndaki, Çanakkale'deki şehitlerimizin hepsi bu devletimizi, milletimizi oluşturan unsurların başında geliyor. Kürtler, Türkler, Abazalar, Çerkezler, Araplar, Alevisi, Sünnisi, hepsi birlikte koyun koyuna buralarda yatmaktadır. Tek gayeleri vardı, vatanımızı kurtarmak. Buralara düşman ayaklarının basmaması, namusumuza namahrem elinin değmemesi tek gayeleriydi. Onun için onları saygıyla anıyor, ruhlarına Fatiha’lar gönderiyoruz. Bu topraklara düşmanın emelleri her zaman olacaktır. Etrafımızda olan biteni, komşularımızdaki sıkıntıları gördüğümüz zaman bundan ders çıkartmamız lazım. Bu vatanı, birliğimizi, beraberliğimizi kaybedersek, o sıkıntılı günler tekrar yaşanabilir. Özellikle Sarıkamış, Çanakkale destanlarını, Kars, Ardahan cephelerini unutmamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü’ne, Vali İbrahim Taşyapan’ın yanı sıra, Vali yardımcıları İbrahim Özkan ve Önder Can, Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, kurum müdürleri, Abalı Mahallesi sakinleri ve Gençlik Merkezi üyesi gençler katıldı. Etkinlik, şehitler için yapılan dualar ile sona erdi.

KIRŞEHİR’DE SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN BİNLERCE KİŞİ DUA ETTİ

Kırşehir Cacabey Meydanında toplanan yaklaşık bin kişi Sarıkamış Şehitleri için yürüdü. 
Cacabey Meydanında başlayan ve Sarıkamış şehitlerinin anıldığı yürüyüş, Ahmet Tozluklu Şehitliğinde son buldu.
Cacabey meydanında toplanan yaklaşık bin kişi tekbirler eşliğinde Ahmet Tozluklu Şehitliğine yürürken yürüyüşe Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Şaban Güneş, Şehit Aileleri Dernek Başkanı Ahmet Beşkardaş, ile STK (Sivil Toplum Kuruluşu) temsilcileri destek verdi.
Ahmet Tozluklu Şehitliğinde Sarıkamış şehitleri için dua edilirken Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Şaban Güneş, “Sarıkamış’da hayatlarını kaybeden şehitlerimizi saygı ile anıyoruz. Bizler destan yazmış ecdadın torunlarıyız. Bugünde Güneydoğu bölgesinde destan yazıyor. Bizler şehitliğin ne büyük bir mertebe olduğunu bilen insanlarız. Bu nedenle de vatanın bir karış toprağı için kanımızı feda ederiz.” dedi.
Sarıkamış Şehitleri için düzenlenen anma programı yapılan ikramlar ve yapılan duaların ardından son buldu.

BİLECİK SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜLER
BİLECİK GENÇLİK HİZMETLERİ VE SPOR İL MÜDÜRÜ ASLAN YILDIZ: “BUGÜN TARİHİMİZİN EN DRAMATİK SAVAŞLARINDAN BİRİNİN ANMA GÜNÜDÜR”

Sarıkamış'da 101 yıl önce donarak şehit düşen 90 bin asker için Bilecik’te yürüyüş düzenlendi. 
Bilecik Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünden başlayan yürüyüşe Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Şentürk, Garnizon ve 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım, İl Jandarma Komutan Albay Alper Sır, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Bilecik Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aslan Yıldız, askeri erkan, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bilecik Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünde toplanan katılımcılara Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından atkı, şapka ve eldiven dağıtıldı.

“BUGÜN TARİHİMİZİN EN DRAMATİK SAVAŞLARINDAN BİRİNİN ANMA GÜNÜDÜR”
Bilecik Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünde Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve okunan duaların ardından konuşma yapan İl Müdürü Aslan Yıldız, bütün katılımcıları selamlarken, “Gençlik Ve Spor Bakanlığımız tarafından her yıl Sarıkamış’ta ve 81 İl Merkezimizde ‘Vefakar Gençlik, Fedakar Ecdadını Unutmayacak’ sloganıyla Aziz Şehitlerimizi Anma Yürüyüşü düzenlenmektedir. Bugün tarihimizin en dramatik savaşlarından birinin anma günüdür. Bizim tarihimizde zaferler kadar acılarda büyük yer tutar. Yemen, Kızgın Çöllerde, Çanakkale'nin derin sularda, Sarıkamış’ta dondurucu soğukta şehit olan Anadolu çocuklarının destansı mücadelesini anlatır. Bu vatanımız kolay kazanılmadı bunu çok iyi bilmeliyiz. Eğer bugün rahat bir şekilde özgürce nefes alabiliyorsak, birilerinin bizler için verdiği nefeslerin sayesindedir. İşte buda gençlik olarak bizim görev ve sorumluluğumuzu kat kat arttırmaktadır. Bir ülkede her alanda vatan ve milleti için kendini feda etmeye hazır gençlere sahip olduğu müddetçe o ülke batmaz ve yıkılmaz. O zaman Sarıkamış başta olmak üzere bu topraklar için şehit olmuş tüm şehitlerimize yakışır bir evlat olmamız için buradan şu mesajları iyi almamız gerekir. Hepimiz görev düştüğünde vatanımız için milletimiz için her türlü fedakarlığı yaparak gerektiğinde şehit olmaya hazır olmalıyız. Ancak bunun yanında yapmamız gereken başka fedakarlıklar ve görevlerde vardır. Bir kere hepimiz işlerimizi ve görevlerimizi, hiçbir mazerete sığınmadan en iyi ve başarılı bir şekilde yerine getirerek ülkemize ve milletimize faydalı olmalıyız. Ülkemizin ve milletimizin çıkarlarını kendi kişisel çıkarlarımızın üstünde tutmalıyız. Ne iş yapıyorsak yapalım o işi en iyi şekilde yapmalıyız. Çünkü sevgili gençler Mehmetçiklerimiz ve aziz şehitlerimiz görevlerini en iyi şekilde yapmışlardır. Gözlerini kırpmadan bu cennet vatanımız için bizler için canlarını feda etmişlerdir. Sevgili gençler sizlerin de aziz şehitlerimizin mirasına sahip çıkarak onlara hayırlı bir evlat olacağınıza inancımız tamdır. Sarıkamış Destanının 101’inci yıl dönümünde başta Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve tüm Aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.
Konuşmanın ardından İl Müdürlüğü önünden başlayan yürüyüş, Stadyum Caddesi, Bilecik Belediyesi önünden devam ederek, Bilecik Şeyh Edebali Türbesinde son buldu. Türbe önünde katılımcılara çorba ikramının ardından yürüyüş sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler