"Türkiye ve Gürcistan’la Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesini Yapıyoruz"

"Türkiye ve Gürcistan’la Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesini Yapıyoruz"

Azerbaycan’ın ev sahipliği yaptığı 53 ülkeden devlet görevlilerini buluşturan uluslararası 5’inci Küresel Bakü Forumu başladı.

Uluslararası Nizami Gencevi Merkezi ve Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi’nin desteğiyle düzenlenen forumda 53 ülkeden görevde olan ve görevden ayrılmış cumhurbaşkanı, başbakan ve devlet görevlileri katılıyor. Foruma Letonya Cumhurbaşkanı Raimonds Vejonis, Montenegro’nun Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Makedonya lideri George İvanov, Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Margvelaşvili, Bosna Hersek’in Yönetim Kurulu Başkanı Mladen İvaniç katılıyor.
“Uluslararası İlişkilerin Geleceği: Güç ve Çıkarlar” isimli forumda terörizmle mücadele, enerji güvenliği, Avrupa’nın geleceği, radikalizm ve popülizm gibi konular ele alınacak. Forumun açılışına katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Avrupa’da son dönemde mültecilere karşı ırkçı söylemlerin artışına dikkat çekti. Aliyev,”Ne yazık ki son dönemde seçim kampanyalarında ırkçılık içeren sloganlar kullanılıyor. Dünya kamuoyunun önündeki en önemli konulardan biri bu eğilimi tersine çevirmektir” dedi. Komşu ülkelerle gerçekleştirdikleri enerji ve ulaştırma projelerine değinen Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ve Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya ulaştıracak Güney Gaz Koridoru Projesi’nin önemini vurguladı. Aliyev,”Türkiye ve Gürcistan’la Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesini yapıyoruz. Bu hat, Asya’dan Avrupa'ya en kısa ulaşım koridoru olacak. Güney Gaz Koridoru Projesinde yer alan ülkeler birbirlerinin uzun süreli ortağı haline geldi. Türkiye ile olan olumlu iş birliğimizi Avrupa’ya doğru genişlettik” diye konuştu.

Öte yandan 2 gün devam edecek Forum 17 Mart tarihinde sona erecek.

turkiye-ve-gurcistan’la-baku-tiflis-kars-demiryolu-projesini-yapiyoruz-(1).jpgturkiye-ve-gurcistan’la-baku-tiflis-kars-demiryolu-projesini-yapiyoruz-(2).jpgturkiye-ve-gurcistan’la-baku-tiflis-kars-demiryolu-projesini-yapiyoruz-(3).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler