Türkiye Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Çalıştayı

Türkiye Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Çalıştayı

Kars Kafkas Üniversitesi'nde (KÜ), “Türkiye Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Çalıştayı ve Petrole Bulanmış Yaban Hayvanlarının Müdahale Eğitimi” Gerçekleştirildi

Türkiye Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Çalıştayı

Kars Kafkas Üniversitesi’nde (KÜ), “Türkiye Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Çalıştayı ve Petrole Bulanmış Yaban Hayvanlarının Müdahale Eğitimi” Gerçekleştirildi

KAÜ’de Yaban Hayatı Koruma ve Kurtarma Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Kuzey Doğa Derneği tarafından 16-18 Ekim 2014 tarihlerinde Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonunda “Türkiye Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Çalıştayı ve Petrole Bulanmış Yaban Hayvanlarının Müdahale Eğitimi” gerçekleştirildi. Programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çitil, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş, birçok akademisyen ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban’ın açılış konuşmasıyla başladı. Emrah Çoban konuşmasında bu çalıştayın ve eğitim programının Türkiye’de ilk kez düzenlendiğine dikkat çekerek ileriki yıllarda da devam etmesi dileklerinde bulundu. Paydaşlarıyla birlikte bu çalıştayı gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutluluklarını da ifade etti.

Emrah Çoban’ın ardından söz alan Yaban Hayatı Koruma ve Kurtarma Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü adına Doç. Dr. Erdoğan Uzlu ise konuşmasında “Mütevazi imkanlarla çalışmalarımızı sürdürerek merkezimizin faaliyetlerine devam ediyoruz. Paydaşlarımızdan aldığımız destekler de bize son derece güç kattı. Bu çalıştay süresince kendi merkezimizde neler yaptığımızı sizlere anlatacağız. Yaptığımız her şeyi büyük bir keyifle ve emekle yapmaktayız.” diye konuştu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çitil de “ Merkezimizin çalışmaları üç yıl önce bir akbabayı rehabilite etmekle başladı. Akbabayı yaşatmaya çalıştık ama olmadı. “Yaban hayatı yok edilmeye müsait bir hayat” diyoruz ama aslında yaban hayatı kurtarılması ve rehabilite edilmesi gereken bir alandır. Bugün burada aramızda temsilcileri bulunan paydaşlarımızla çok daha güzel işler yapabileceğimizi biliyoruz. Ayrıca Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi binamızın daha güzel ve büyük bir binaya taşınması da son derece önem arz etmektedir. Üniversite olarak yer tahsisinde bulunacağız. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün de çeşitli destekleri olursa üniversitemiz bünyesinde ülkemiz için son derece önemli bir rehabilitasyon merkezine kavuşacağız.” dedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş ise yaptığı konuşmada Türkiye’deki 8 üniversite ile yaban hayatını kurtarma ve rehabilitasyon konusunda işbirliği içerisinde olduklarını, 8 üniversiteye 2015 yılının bütçesini ayırdıklarını ifade etti.

Çalıştayda, yapılan açılış konuşmalarının ardından sunumlarına geçildi. İlk olarak Hırvatistan Zagreb Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sayın Josip Kusak, yaralı ve yetim yabani memeli hayvanların zaptı, ilk müdahale, acil durum kurtarma ekibi çalışmaları ilgili sunumunu yaptı. Ardından Amerika Wıskonsın Üniversitesinden Yaban Hayatı Rehabilitörü Marge Cahak Gibson da yaralı ve yetim yabani kuşların türlere göre zaptı, ilk müdahale, bakım ve beslenmesiyle ilgili sunumunu gerçekleştirdi.

Üç gün süren program uzmanlara plaket, katılımcılara sertifikalarının dağıtılması ve kapanış konuşmalarıyla son buldu. kha

Önceki ve Sonraki Haberler