Tuzlucalı kadınlar Kars'ta stant açtı

Tuzlucalı kadınlar Kars'ta stant açtı

Tuzlucalı kadınlarından örnek çalışma.

Adem ALP

Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde yaşayan kadınlar kendi bahçelerinde ürettikleri Kayısılardan kahvaltılık reçel yaparak illerde satışa sunuyorlar.

Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan’ın destek ve katkılarıyla Tuzluca ilçesinde yaşayan kadınlara iş sahası açmak adına kendi bahçelerinde yetiştirdikleri Kayısıları reçel yaparak yakın illerde açtıkları stantlarda satışa çıkarttılar.

Bugün Kars’ta 6 farklı noktada Tuzluca’dan getirilen reçellerin satışı yapıldı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tuzluca Bağımsız Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan yapmış olduğu açıklamada; “bugün Kars’ta altı ayrı noktada Tuzlucalı kadınlarımızın el emeği göz nuru olan ürünlerimizin bir kısmını buraya satışa getirdik. Karslıları da bu güzel tatla buluşturmaya getirdik. Genel olarak Tuzluca’da önceki dönem politikalarımız altyapı ve üstyapı çalışmalarımızın tamamlanmasıydı ve biz bunu büyük ölçüde tamamladık. Şu anda tamamen markalaşan bir Tuzluca’da üretim ekonomisine geçmeye başladık. Bu yıl için pilot bölge uygulamalarımız var, 200 dönüm fasulye, 150 dönüm nohut ve en önemlisi 5 bin metre kare seralarımız var ve bunun yanında hane halkını güçlendirme projelerimiz var. Yani hane halkında özellikle kadınlarımızın ki toplumumuzun büyük yükü annelerimizin, ablalarımızın, bacılarımızın sırtında; bunu yaparken her şeyi devletten beklemek yerine kendimiz bir sistem kurmaya çalıştık. En basiti görmüş olduğunuz şu sıradan bir kavanoz reçel gibi görünüyor ama şu kavanozun içerisinde görmüş olduğunuz kayısıyı bizim kadınlarımızın kendi bahçelerinden toplattık, kavanozunu ve şekerini verdik ve etiketini bastırdık. Geleneksel yöntemlerle üretim yaptırdık, ayrıca üretim başına da süspanse yaptırdık para kazandılar. Bunun geliriyle de hane halkı güçlenirken kârın bir kısmıyla da öğrencilerimize burs verilecek. Bugünde Kars Belediye Başkanlığıyla görüştük, sağ olsunlar böyle bir teklifte bulundular bizde kabul ettik ve şuan Kars sokaklarında 6 noktada TÇK Tuzluca Çalışkan Kadınlar gurubu satışlarını gerçekleştirmekte ve yakında kooperatifleşme ve dernekleşme çalışmalarımızı da tamamlayacağız. Biz yoklukla savaşacağız, biz geri kalmışlıkla savaşacağız, cehaletle savaşacağız, fakirlikle savaşacağız ve ümitsizlikle savaşacağız ve bunu yaparken de değerli kadın kardeşlerimiz gibi TÇK ‘nın gurup üyeleri ile daha güzel noktalara geleceğiz. Hatta bu konuda her yörenin yapması gerekenine inanıyorum. Kars’ın süt ürünleri, kazı, süt ürünleri üzerine kesinlikle bir çalışma yapılmalı. Nasıl ki Kars kaşarı marka ise farklı bir tat da yaratılmalı, yeniler piyasaya sürülmelidir diyorum” dedi.

Tuzluca Çalışkan Kadınlar Gurubu üyesi Mihriban Gültekin ise “Iğdır Tuzluca ilçesinden geliyoruz. TÇK kadın kollarında görevliyim, özellikle Tuzluca’nın kayısısını bilmeyen kalmasın diye bugün serhat ili karsımıza geldik.  Kendi ellerimizden bahçelerimizde yetiştirmiş olduğumuz ve sonrasında reçele çevirdiğimiz kayısı reçellerimizi getirdik. Kars halkının da tatmasını istedik ve onları bu güzel tatla buluşturmaya geldik. Reçelimizde katkı maddesi olmaması ve organik olması önemlidir ve bizim bu çalışmamıza öncülük eden başta sayın belediye başkanımız Ahmet Sait Sadrettin Türkan ve belediye çalışanlarımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Önceki ve Sonraki Haberler