Üç Ülkenin Bakanları BTK' ya Ray Döşedi!

Üç Ülkenin Bakanları BTK' ya Ray Döşedi!

Türkiye Ulaştırama, Deniz ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov ve Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı, inşaatında önemli bir yere gelinen Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu üzerinde ilk ray dö

Üç Ülkenin Bakanları BTK' ya Ray Döşedi!

Türkiye Ulaştırama, Deniz ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov ve Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı, inşaatında önemli bir yere gelinen Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu üzerinde ilk ray döşeme ve kaynak yapma törenine katıldılar.

Kars’ın merkeze bağlı Mezra Köyü yakınlarında inşaatı devam eden tünel ve ray çalışmalarının bulunduğu bölgede tören düzenlendi. Düzenlenen törene üç ülkenin bakanları, Vali Eyüp Tepe, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Prof. Dr.Yunus Kılıç, Azerbaycan’ın Türkiye Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, AK Parti Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu, ilgili daire amirleri, vatandaşlar ve partililer katıldı.

Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı konuşmsasında, “Başta Binali Yıldırım ve Kars Valisi olmak üzere ev sahipliği yapan her kese teşekkür ederim. Bu sıcak karşılamayı ve misafirperverliği hiçbir zaman unutmayacağız. Bu projenin gerçekleştirilmesinde katkı sunan her kese çok teşekkür ederim. Azerbaycan ve Gürcistan stratejik ortaklarımıza da çok teşekkür ederim. Bu proje üç ülkenin insanlarını birbirlerine daha da yaklaştıracak. Bunu bir kez daha belirtmek istiyorum ki bu proje 3 ülkeyi de aşmış durumdadır. Bugün yaptığımız üçlü zirvede aldığımız kararlar bu proje daha da hızlandırılacak ve hızlı bir şekilde tamamlanacak.” dedi.

Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov da, “Tek millet olan iki devletin ulaştırma bakanları adına tüm Türk Dünyasını selamlıyoruz. Türk dünyasın çok sevdiği Azerbaycan’dan ve Aliyev’den selam getirdim. Bugün toplandığımız bu mekan Türkiye Cumhuriyeti’nin  tarihi esaslar dayayan çok şerefli bir yeridir.  Bu topraklarda Türkiye Cumhuriteti’ini bağımsızlığı ve kalıcılığı için 90 bin Türk’ünde şehit oluğu bu topraklarda onlara saygı duyuyoruz. Türkler tarihte çok büyük halktır. 90 bin şehidin verildiği bu topraklarda böyle bir projenin hayata geçirilmesi oldukça önemlidir. Bugün üç ülkenin hayata geçirdiği bu proje için önemli bir gündür. Üç devletin kabul ettiği bu karar esasında demiryolu koridorunu yapmakla Asya’yı Avrupa ile birleştirmesi ülkelerimiz için nakliyat ve ulaştırma koridorunun oluşturulması demektir. İnsanlarımız bu raylardan yolcu olarak bir ülkeden diğer ülkeye gidebilmek için imkanlar elde edecek. Yüklerin taşınması için iş dünyası ve iş adamları bu koridoru çok faydalı bir şekilde istifade edeceklerdir. Refahlarını d daha da iyileştirecekler ve bütçelerini de zenginleştirecekler. Bu hat üzerinde bulunan dehlizler dünyada çoktur ama bu dehlizlerin bu bölge için, ülkelerimiz için çok önem taşımaktadır. Burada çalışan bütün insanlar tarihi bir iş ortaya çıkarmaktadırlar. Çünkü burada çalışlara ülkelreimiz için çok önemli ve şerefli bir iş yapmaktadırlar. Bu insanların emeği tarihe geçecektir. Kars’ta çok iyi bir şekilde karşılandık. Başta Başbakan ve Binali Yıldırım olmak üzere her kese çok teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise şunları söyledi:

“2013 yılında göreve geldiğimde bu projeyle ile ilgili bir efsane vardı. 1993 yılında ilk defa gündeme gelmiş. Aradan 10 yıl geçmiş ama projede en ufak bir ilerleme olmamıştır. Göreve başladıktan sonra hemen bir yandan dost ve kardeş Azerbaycan cumhuriyetinin değerli ulaştırma akanıyla ve Gürcistan’da ki meslektaşlarımla bir araya geldik. Ve projeyle ilgili çalışımları resmen başlattık. Bunlar kolay olmadı. Uzun ince bir yoldu. Ama kararlıydık, heyecanlıydık. İki ülkeyi, üç ülkeyi birbirine bu demir yoluyla bağlayacaktık. Aslında Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’nin bu ilk projesi değildir. Bakü-Tiflis- Ceyhan projesi. Petrol hattı. Yine Bakü-Tiflis-Erzurum. Tüm bu projeler var. Ama bu proje onlar arasında neden daha fazla ön plana çıkıyor. Çünkü bu proje yüzyıllardan beri Uzak Doğuyu Asya’yı Avrupa’ya bağlayan medeniyet yollarının bir projesidir. Bu topraklar, Orta Asya, Kafkasya, Çin’in batısından Sincan Uygur bölgesinden başlayan yolculuk ta Avrupa’ya Londra’ya kadar uzanıyor. İşte bu medeniyet yolunu çağımızda bu modern ipek demir yolarıyla donatmak ve bu projeyi bölgesel bir işbirliği projesinin de ötesinde uluslar arası önemli bir koridor haline getirmek için çok büyük gayret gösterdik.  Ama bu gayretlerin gerçeğe dönüşmesi, hayalden projenin gerçeğe dönüşmesi gerek Azerbaycan’da devlet başkanı, cumhurbaşkanı, Haydar Aliyev’i, gerek Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanımızın Recep Tayip Erdoğan’ı ve Gürcistan’da ki üst düzey yetkililerin, cumhurbaşkanı, başbakanların büyük gayretleri büyük destekleri ile gerçekleşti. İşte 2008 in sonbaharında başlayan bu yolculuk adım adım gerçeğe dönüşüyor.

Bu gün 73 km.lik yol üzerinde ilk kaynağı yapıyoruz. Bakü’den çıkan Gürcistan sınırına Marapta’ya oradan Gürcistan -Türkiye sınırına kadar olan hattın büyük bir kesimini tamamlamış durumda. Bizde bu bölgede aynı çalışmaları yapıyoruz. Ama araziyi tahrip etmemek için çevreye zarar vermemek için en zor yolu seçtik. 73 km.lik hattın 24 km.si tünel. Zengel Kalesine zarar vermemek için, tarihi yerlere dokunmamak için güzergâhı değiştirdik.  Zor arazide, heyelanlı arazilerde yarma dolgu yapmak yerine tüneli tercih ettik. 2 hatlı, elektrikli çok gelişmiş bir demir yolunu bölgeye kazandırmaya çalışıyoruz. Bu sadece Azerbaycan’ın, Gürcistan’ın, Türkiye’nin projesi değildir. Bu orta Asya Cumhuriyetlerinin projesi, bu Çin’in projesi, Balkanların projesidir, Orta Doğu ülkelerinin hatta Avrupa’da ki Avrupa birliği ülkelrinin projesidir. Bu projeyi biz gerçekleştirdiğimizde herkese açık olacak. Bölgenin ülkelerimizin refahı daha da artacak. İnsanlarımız birbirine daha fazla yaklaşacak, daha fazla dostluklar kurulacak, daha fazla birlikte iş yapacağız. 830 km. 140 km.den gitse 6–7 saate Bakü’den Kars’a en fazla gelebileceksiniz. Aynı şekilde yükler batıdan doğuya, doğudan batıya nakil olacak. Yol medeniyettir diyoruz. Su medeniyettir diyoruz. Medeniyetin gereğini de evvel Allah sizlerin milletlerimizin desteği ile gerçekleştiriyoruz. Ben bir kez daha projede yeni bir dönüm noktası olan bu önemli etkinliğe yol programlarına rağmen iştirak ederek bizlere destek olan teşvik eden Azerbaycan Ulaştıra Bakanı aziz kardeşim Ziya Mehmetova ve bütün yakın çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum. sağolsunlar, varolsunlar. Proje için baştan beri çok büyük destek verdiler. Aynı şekilde proje Gürcistan’ın yakın ilgisi işbirliği olmasaydı bu hale gelmezdi. Gürcistan’da baştan beri projeye büyük bir ilgi gösterdi. Azerbaycan projenin finansmanına önemli ölçüde destek oldu. Ve bu projenin gerçekleşmesinde çok ciddi katkı sağladı. Ben Gürcistan devletine ve çok değerli bakanımıza göreve geldiği yakın bir zaman içerisinde sahip çıkmasından dolayı, projeyi canla başla takip etmesinden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Arkadaşlarına da kendisine de çok teşekkür ediyorum.

Karslılar adına Türk milleti adına teşekkür ediyorum.  3 ülke 10 yıldır çok önemli bir stratejik ortaklık gerçekleştiriyor. Yıldan yıla aramızda ki ticaret hacmi gittikçe artıyor. Binlerce şirket Azerbaycan’da, Gürcistan’da, Gürcistanlı, Azerbaycanlı şirketler Türkiye’de iş yapmaya başladılar.  Yavaş yavaş bir bölgesel entegrasyon kendiliğinden gerçekleşiyor. Hele hele bu proje Bakü- Kars- Tifis projesi tamamlandığında 3 ülkenin kaynaşması, yakınlaşması her alanda iş birliği çok daha farklı bir noktaya gelecek. O günleri şimdiden görüyor gibiyiz. İnşallah bir veya bir buçuk sene içerisinde en geç burada trenlerin sesini, trenlerin tekerlerinin sesini hep birlikte duyacağız. Refahın, kalkınmanın sembolü olan demir yollarını Azerbaycan’a, Gürcistan’a, Türkiye’ye, batıya ve doğuya buluşturmanın hazzını birlikte yaşayacağız. Hayırlı uğurlu olsun diyorum. Ve gerek Azerbaycan’da, gerek Gürcistan’da ve gerekse Türkiye tarafında projede görev alan ilk günden bu tarafa büyük bir gayret gösteren mühendislerimize, ,idarecilerimize, teknik insanlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Yüklenici firmaya, asıl işin kahramanı şu portakal rengi sarı baretli görünmez kahramanlara, çalışanlarımıza, işçilerimize, teknisyenlerimize teşekkür ediyorum. Proje sizlerin gayretleri ile gerçekleşiyor. Sizin gibi hemen şu Aktaş’ın arkasında, o dağın arkasında güneşin altında çalışan sizin meslektaşlarınız, kardeşleriniz var. Bakü’de aynı şekilde çalışan, gayret eden sizin kardeşleriniz var. Bu bir ekip işidir, bu bir inanç işidir. Bu proje binlerce insanımıza iş, aş temin ediyor. Esnafımıza canlılık temin ediyor. Nakliyecilerimize iş çıkartıyor. Her türlü makine teçhizat imalatçısına piyasasını hareketlendiriyor. 3 milyar dolara yakın bir toplam maliyetin bu bölgede oluşturduğu ekonomik canlılık, bu projenin gözükmeyen tarafıdır. Biz bunu Bakü -Tiflis- Ceyhan’ı da yaptık. Şah denizi de yaptık. Ama onlar bir boru serme işidir. Açıyorsunuz kanalı boruyu koyup kapatıyorsunuz. Dağları delme yok, vadileri köprülerle geçme yok, ray döşeme yok, elektrik çekme yok, sinyal çekme yok, balaslı yok, traversi yok, makası yok, yani çok zahmetli bir iş. Çok emek isteyen bir iş. Onun için bu proje halkı bir projedir. Velhasıl geldiğimiz noktada projenin belini kırdık. Bundan sonrası artık yokuş aşağı inşallah süratle kalan kısınmalarını tamamlayıp açılışı yine aynı heyecanla, aynı mutlulukla yapmayı hep beraber inşallah göreceğiz. Bunu da gerçekleştireceğiz. Ben yüklenici firmalara da çok teşekkür ediyorum. Karslı hemşerilerime bu toplantı vesilesi ile Valimiz, Belediye Başkanımız ve özellikle Kars milletvekillerimiz Ahmet Arslan bey prof. dr. Yunus Kılıç Bey projeyi başından beri hep yakından takip ettiler. Zaten Ahmet Bey projenin başlangıcından sorumlu genel müdürdü. Dolayısıyla projeyi çok iyi biliyor. Aynen şimdi o görevi bitmesine rağmen projeyi aynı hassasiyetle Yunus beyle beraber takip ediyor. Ben kendilerine de çok teşekkür ediyorum. Gösterdiğiniz bu misafir severlikten dolayı şükranlarımı sunuyor ve projenin tekrar hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Hepinize saygılar sunuyorum.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler