Uçum, Kars'ta Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemini Anlattı

Uçum, Kars'ta Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemini Anlattı

CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI MEHMET UÇUM: “ANAYASA ÇALIŞMALARI HAZİRAN SONUNA KADAR AZ ÇOK OLGUNLAŞACAK”

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Av. Mehmet Uçum, yeni anayasa çalışmalarının haziran sonuna kadar az çok olgunlaşacağını ve kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. 

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi’ konferansında yeni anayasa ve başkanlık sistemini anlattı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan konferansta konuşan Uçum, Türkiye’de yeni anayasa ve başkanlık sisteminin milletin ihtiyacı olduğunu söyledi. Uçum, “Türkiye’de yeni anayasa yapım sürecine ilişkin birçok şey konuşuluyor, birçok şey tartışılıyor. Ama şundan emin olabilirsiniz ki hazırlık sürecinde yapılan çalışma herhangi bir sınıra, kırmızı çizgiye, sansüre tabi olmadan, bu ülkenin insanlarının geleceğini doğru kılacak, gerçekten hak ve özgürlüklerini güvence altına alacak, gerçekten devletle ilişkilerini demokratik bir biçimde yapılandıracak bir anlayışla sürdürülüyor” dedi.

Bunun teminatını verebileceğini ifade eden Uçum, “Bunu şunun için söylüyorum. Gerçekten Türkiye’de anayasa ve başkanlık sistemi herhangi bir siyasi aktörün ihtiyacı değil. Herhangi bir politik önderin ihtiyacı değil. Ankara’nın tek başına ihtiyacı değil. Bu bizim ülkemizin ihtiyacı, bu bizim milletimizin ihtiyacı. Niye ihtiyaç olduğunu birazdan beraber açığa çıkarmaya çalışacağız. Dolayısıyla yapılan çalışma sayın valinin vurguladığı gibi toplumsal ihtiyaçları esas alan bir çalışmadır. Bizim toplumsal ihtiyaçlarımız ve taleplerimiz bu sistemin değişmesini zorunlu kılıyor” diye konuştu.

“Anayasa çalışmaları ne aşamada bunu herhalde merak ediyorsunuzdur. Basına yansıdığı kadar da takip ediyorsunuzdur. Ama ben Kars’a bir özel uygulama yapayım, içeriden biraz bilgi vereyim” diyen Uçum, “Şimdi Cumhurbaşkanlığı pozisyonunda yeni anayasa ve başkanlık sisteminde çalışan güçlü bir ekip var. Bu ekip, hem başdanışmanlardan, hem akademisyenlerden, akademisyenler sadece hukukçular değil, bunu da bilesiniz. Siyaset bilimciler var, iktisatçılar var, çalışma ekonomistleri var. Diğer sosyal bilimlerden insanlar var. Ve araştırma ve düşünce kuruluşlarının başkanlarından oluşuyor. Cumhurbaşkanlığı ekibi bir fikriyat oluşturuyor. Yoğun bir biçimde Türkiye’nin yeni anayasa ihtiyacını ortaya koyan, sosyolojik gerekçeleri, siyasi gerekçeleri yazıyor. Ayrıca yeni anayasal sistemin ilkesel yaklaşımları üzerinde çalışıyor. Bunun yanı sıra AK parti bünyesinde bir yeni anayasa yazım ekibi var. O ekipte anayasanın ilk taslağını yazma faaliyeti ile uğraşıyor. Cumhurbaşkanlığı pozisyonunda da biz görevlendirildiğimiz için o ekipte de biz görev alıyoruz. Dolayısıyla bir yandan anayasanın fikriyatına ilişkin çalışma, diğer taraftan anayasanın yazılımı için çalışma yürütülüyor. Bu çalışmalara baktığınızda bu Haziran sonuna kadar az çok olgunlaşacak. Ve kamuoyuyla paylaşacağız” şeklinde konuştu.

Konferans sonunda Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Av. Mehmet Uçum, katılımcıların yeni anayasa ve başkanlık sistemi ile ilgili sorularını cevapladı. Uçum, özellikle üniversite öğrencilerinin sorduğu soruları tek tek cevaplayarak, öğrencilere sorularından dolayı teşekkür etti.

Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Uçum’a çiçek takdim ederek, çeşitli hediyeler verdi. Daha sonra Uçum, katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

KAÜ’de düzenlenen konferansa Vali Günay Özdemir, Rektör Prof. Dr. Sami Özcan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çitil, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Üzümcü, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, eski Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ucum,-karsta-yeni-anayasa-ve-baskanlik-sistemini-anlatti-(1).jpgucum,-karsta-yeni-anayasa-ve-baskanlik-sistemini-anlatti-(2).jpgucum,-karsta-yeni-anayasa-ve-baskanlik-sistemini-anlatti-(3).jpgucum,-karsta-yeni-anayasa-ve-baskanlik-sistemini-anlatti-(5).jpgucum,-karsta-yeni-anayasa-ve-baskanlik-sistemini-anlatti-(4).jpgucum,-karsta-yeni-anayasa-ve-baskanlik-sistemini-anlatti-(6).jpgucum,-karsta-yeni-anayasa-ve-baskanlik-sistemini-anlatti-(7).jpgucum,-karsta-yeni-anayasa-ve-baskanlik-sistemini-anlatti-(8).jpg

iha

Önceki ve Sonraki Haberler