Ülkücüler Çanakkale Şehitleri İçin Toplandı

Ülkücüler Çanakkale Şehitleri İçin Toplandı

Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı ( TÜRKAV ) Kars İl Başkanlığı tarafından organize edilen 102. yılında Çanakkale Deniz Zaferi ve Çanakkale Şehitlerini Anma Gecesi Ülkücüleri bir araya getirdi.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç.Dr Yaşar Kop’un konuşmacı olarak katıldığı anma gecesine Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolos Yardımcısı Arzu Heydarova, MHP Kars İl Başkanı Yaver Özcan, Kars Belediye Başkan Yardımcısı Hülya Çağraşan, Kars Ülkü Ocakları İl Başkanı Oğuz Güngör, çok sayıda sendika, STK’ların başkanları, üyeleri ve akademisyenler ile öğretmenler katıldı.

Program sunuculuğu ’nu Fikret Kepenekçi’nin yaptığı programda açılış konuşmasını yapan TÜRKAV Kars İl Başkanı Murat Şanlı şunları söyledi:

“18 Mart Çanakkale Zaferinin bu yıl 102. yıl dönümünü kutlamaktayız. Çanakkale Savaşlarının ve Çanakkale Zaferinin önemini daha iyi anlamak için Çanakkale ruhunu yaşamak gereklidir. Çanakkale Savaşları; tarihin akışını değiştiren, Türk'ün şan ve şerefini zirveye eriştiren, vatana sevgi duygusunu geliştiren, iman gücünü bayraklaştıran ve orada savaşanları kutsallaştırıp kahramanlaştıran kanla ve gözyaşıyla yazılmış görkemli bir destandır.

Çanakkale, altı asır üç kıtaya hükmeden şanlı Osmanlının son zaferi, İstiklal harbimizin habercisidir. Çanakkale; bir metre kareye altı bin merminin düştüğü, Düşmanın dahi kahramanlığını, insanlığını övdüğü Mehmetçiğin tarih yazdığı bir destan, 250 bin şehidin kefensiz yattığı, gelinlerin dul, çocukların yetim kaldığı, 7 den 77 ye top yekûn Türk milletinin şanına şan kattığı ve bir devrin battığı yerdir.

Çanakkale’de yaşananlar, sadece kuru bir “savaş” kelimesiyle açıklanamaz. Türk milletinin, vatan evlatlarının, damarlarında dolaşan asil Türk kanıyla, yüreklerindeki iman gücüyle şahlanıp, devrin Süper Güç’lerine, ağır silahlarına meydan okuyup, kendilerini yenilmez zannedenlere yenilgiye tattırıp dünya tarihinde ve Türk milletinin belleğinde abideleşmişlerdir.

Zaferi kazandıran yiğitler kadar cefakâr Türk anaları da destanlar yazmıştı. Şehit anaları, kınalı kuzularını, eşlerini “Ya şehit ol, ya gazi; yeter ki bu vatana düşman ayak basmasın, minarelerden ezan sesleri susmasın, semalarda ay yıldızlı bayraktan başka bayrak dalgalanmasın” diye göndermişti yiğitlerini cepheye. "Karşı siperler arasında mesafeniz sekiz metre, yani ölüm muhakkak, Birinci siperdekiler, hiçbiri kurtulmadan hepsi şehit düşüyor; ikinci siperdekiler hemen onların yerine geçiyor. Fakat ne kadar imrenilecek bir itidal ve tevekkülle biliyor musunuz? Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor, hiç ufak bir bezginlik bile göstermiyor; sarsılmak yok! Okuma bilenler ellerinde Kuran-ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler kelime-i şahadet çekerek yürüyorlar.

Bu, Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren hayrete ve tebrike değer bir misaldir. Emin olmalısınız ki Çanakkale muharebesini kazandıran, bu yüksek ruhtur." Her zaman rahmet ve minnetle andığımız büyük dava adamı Galip Erdem’in dediği gibi.

 “Yüce atalarımız bizim için öldüler Biz de çocuklarımız için ölmesini ve yalnız Büyük Türkiye için yaşamasını öğreneceğiz”.

Bu duygu ve düşüncelerle Türk ve dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan ve Milli Mücadele'ye ilham veren bu mukaddes savaşta, şehit düşen ecdadı hayırla yâd ediyor" anma programımıza teşriflerinizden dolayı katılımcılara teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.”

TÜRKAV İl Başkanı Murat Şanlı’nın açılış konuşmasının ardından Hacı Halil Cami İmamı Murat Balcı tarafından Çanakkale Şehitleri için Kuran’ı kerim tilaveti okundu.

Kuran tilavetinin ardından Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Yaşar Kop Çanakkale’yi anlamak adında sunum yaptı.

Yaklaşık bir buçuk saat süren söyleşinin ardından TÜRKAV’a yapmış olduğu katkılardan dolayı Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta’ya ve Yard. Doç.Dr. Yaşar Kop’a plaket takdim edildi.

ulkuculer-canakkale-sehitleri-icin-toplandi--(1).jpgulkuculer-canakkale-sehitleri-icin-toplandi--(2).jpgulkuculer-canakkale-sehitleri-icin-toplandi--(3).jpgulkuculer-canakkale-sehitleri-icin-toplandi--(4).jpgulkuculer-canakkale-sehitleri-icin-toplandi--(5).jpgulkuculer-canakkale-sehitleri-icin-toplandi--(6).jpgulkuculer-canakkale-sehitleri-icin-toplandi--(7).jpgulkuculer-canakkale-sehitleri-icin-toplandi--(8).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler