UMUT VAKFI KARS’TA

UMUT VAKFI KARS’TA

UMUT VAKFI KARS'TA YEREL MEDYA SEMİNERİ DÜZENLEDİ

UMUT VAKFI KARS’TA YEREL MEDYA SEMİNERİ DÜZENLEDİ

-TÜRKİYE’DE BİREYSEL SİLAHSIZLANMA VE ŞİDDET HABERLERİ YEREL MEDYA EĞİTİM SEMİNERİNE KARS, AĞRI, ARDAHAN, IĞDIR VE ERZURUM’DAN GAZETECİLER KATILDI

 

  KARS - Umut Vakfı, Freidreich Ebert Stiftung Derneği desteği ile Kars’ta, Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri 5. Yerel Medya Eğitim Semineri düzenledi. Seminere Kars, Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Erzurum’dan gazeteciler katıldı.

  Sim-Er Otel toplantı salonundaki seminerin açılış konuşmasını yapan Freidreich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilcisi Bettina Luise Rürup, medyanın bir ülkenin demokratikleşmesinde ve var olan demokrasinin gelişmesinde oldukça önemli rolü olduğunu söyledi. Rürup, gazetecilik denilen medya mensupluğunun yüksek etik standartları olması gerektiğini da belirterek, “Ancak biliyoruz ki günlük koşuşturmaca içinde bu etik kurallara sadık kalmak her zaman kolay değil, hele birde gazetecilerin çalışma koşulları göz önünde bulundurulursa burada meslek içi eğitim tarzı seminerlerin önemi de ortaya çıkıyor. Medya mensupları için zihin açıcı, yeniden durup düşünmeyi sağlayıcı bu tarz çalışmalar önemli. Freidreich Ebert Stiftung Derneği her zaman medyanın gelişmesine ve medya mensuplarının demokrasiye katkılarını artırmaya yönelik çalışmalara destek vermeyi önemsemiştir. Bu bağlamda bu güne kadar birçok uluslararası ve ulusal düzeyde seminerler ve konferanslar düzenlemiştir. Düzenlenenlere destek vermiştir. Bu seminerde onlardan birisidir. Şiddet haberleri yerel medya seminerleri Türkiye’de medyanın demokrasiye katkısının gelişmesinde artık gerçekten de önemli bir yer edindi” dedi.

  Umut Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nazire Dedeman’ın sağlık nedenleriyle katılamadığı seminerde konuşma yapan Umut Vakfı Koordinatörü Esengül Ayyıldız da bugün Türkiye’de yılda 3 bin kişinin ateşli silahlarla öldüğünü, 700’ünün ise yaralandığını söyledi. Cinayetlerin yüzde 60’ında ateşli silah kullanıldığını da vurgulayan Ayyıldız, “Her 10 kişiden 1’inde, her 3 evden 1’inde ateşli silah var. Silaha kolay ulaşılabilir olması cinayet, intihar gibi olayların her an meydana gelmesinin en önemli nedeni. Evde silah bulunması ev halkından birinin cinayet, intihar, kaza gibi nedenlerle ölmesi riskini yüzde 41 arttırıyor. Cinayet büro amirliğinin olay format dosyaları tarandığında, neden suç işlendiği sorgulandığında, tartışma, kıskançlık, namus gibi önceden tasarlanmamış olaylarda silah kullanımı yüzde 90, illiyet bağı ise yüzde 80. Trafikteki aktif 13 milyon sürücünün yüzde 8’i ciddi düzeyde agresif sürücü. Bunların içinde silahlı agresif sürücü oranı ciddi oranda yüksek. Ateşli silahların yüzde 80’i her an (belde, el altında, torpidoda, yastık altında ve çekmecede) kullanılabilir durumda. Silahla işlenen her 10 cinayetten 1’i trafikte gerçekleşiyor.  Araçlarda ateşli silahların bulunması, meydana gelen öfke patlamaları sonrasında ölüm ve yaralamalarla sonuçlanan suçları arttırıyor” diye konuştu.

  Seminer’in oturum başkanlığını yapan Kars Kuzeydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yücel Sezer ise şunları söyledi:

  “Bin saatte öğretmenlerin yapamadığı kişinin beynini, ufkunu, görüşünü, yaşam tarzını değiştiremediği, televizyon bir dakika da değiştirebiliyor. Demek ki medya bu kadar etkin ve bu kadar önemli bir değerdir. Hem cennet hem de cehennem olan bu değeri sizlerin idaresinde ve etkisinde kullanmak ya toplumu cennetin içine sevk edecektir yada ateşin içine atıp yakacaktır. Öyleyse bizim gazetecilerin meslekleri bu kadar hassas, bu kadar kıymetlidir. Yani tarifi ile sizler toplumu ulusu, bireyleri ya yakabileceksiniz, yada onları refaha, saadete kavuşturabileceksiniz. Bu kadar hassas bir mesleğin sahipleriyiz” şeklinde konuştu.

  Seminerde “Suç Korkusunun Yansıması Bakımından Medyada Şiddet Haberleri” konulu konuşmayı yapan Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Timur Demirbaş, “Suçun toplumda yaratmış olduğu güvensizlik, suçun doğrudan neden olduğu maddi zararlardan çok daha önemlidir; çünkü polise ve adalete olan kuşkunun doğuracağı ve dalgalar halinde genişleyerek yayılabilen zararın önceden belirlenebilmesi oldukça güçtür” dedi.

  Seminerin genel değerlendirmesinin yapılmasının ardından katılımcılara sertifikaları verildi.

Seminere; Kars Kuzeydoğu Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Burhan Akyıldırım, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Salih Otlu, Prof. Dr. Arif Baysal, Kars, Ardahan, Erzurum, Ağrı ve Iğdır’dan gelen gazeteciler de katıldı

Önceki ve Sonraki Haberler