Üniversitelilerden sokak hayvanlarına barınak

Üniversitelilerden sokak hayvanlarına barınak

SOKAK HAYVANLARI SICAK ELLERE TESLİM

Üniversitelilerden sokak hayvanlarına barınak

SOKAK HAYVANLARI SICAK ELLERE TESLİM

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 4. sınıf öğrencileri, Sosyal sorumluluk Projesi kapsamında sokak hayvanları için Kars çayı kenarında ağaçlık alan içine barınak yaptı. “Dondurucu Soğukta Sıcacık Eller” isimli projeyle atık malzemelerle yapılan barınak kurulduğu ilk gün kedi ve köpekleri ağırladı.

Öğrenciler Özlem Atasoy, Necibe Çetiner, Leyla Baltuk, Ahmet Arif Sinik, Murat Güneş, Özgür Kasım, Rasim Yiğittap “Sosyal Proje Geliştirme Dersi” kapsamında Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop öncülüğünde projeyi başlattılar. “Grup Harakani” adıyla yola çıkan öğrenciler Kaleiçi mevkiinde sahipsiz sokak hayvanlarını soğuktan korumak ve hayvanların yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak için çöpe atılan plastik kasa ve kutuları değerlendirerek barınak yaptılar. Bölgedeki çeşitli çöpleri temizleyerek projeye uygun hale getirip gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra barınakları yapmaya başlayan öğrenciler, kasa ve kutuların etrafını da karton ve muşambalarla kaplayarak yağmurdan ve kardan korunmalarını, soğuktan etkilenmelerini önlemiş oldular.

Yapılan barınakların sabit olması için çıtalar yardımıyla her bir barınağı sabitlediler. Bu barınakları her hayvanın boyutunu düşünerek çeşitli ebatlarda yaptılar ve her bir barınağı isimlendirerek bunları gören duyarlı vatandaşların hem dikkatini çekmeyi hem de başlattıkları projeyi devam ettirmelerini sağlayacaklarını düşündüler.

Kaleiçi mevkiinde sahipsiz çok hayvanın olması, doğal ortamın içinde ve su kenarına yakınlığı göz önünde bulundurarak burayı seçtiler. Barınakları yaptıktan sonra her gün sırasıyla bir arkadaşları çeşitli lokantalardan topladıkları atık yemekleri barınakların etrafına dağıtıyorlar.

“Bizim Fakirhane” ismi verilen barınağın etrafı telle çevrildi. Öğrenciler barınaktaki kulübelere de “Sosyete Evi”, “Kapı Kenarı”, “Köfteci Ramizin Yeri”, “Kophane”, “Bahtıma”, “Brenin Yeri”, Kars Vegas”, “Gariban Yeri”, “Uzaylılar Giremez”, “Tın Tın Mercan Tın Mercan” gibi isimler verdiler.

Öğrencilerden Özgür Kasım, “Esnaflarda çok rahat bulunan plastik kasalar olsun, karton kutular olsun bunlar atıl durumda olduğunda kullanılmıyor. Halbuki bunları hayat dönük farklı projelerle yararlı şekilde kullanabiliriz ki biz bunu da gerçekleştirdik. Özellikle plastik kasaları birleştirip etrafını da çitlerle kapattık ki zarar görmesinler. Alanımıza ve barınaklara da isimler verdik. Projemizin gerçekleştiğini düşünüyorum. İlk konuğumuz olan sokak kedisi de yemek kokusunu alınca barınağa girip yerleşti. Projemiz bununla da kalmayacak ayrıca hergün arkadaşlarımızla birlikte lokantalarda çöplere atılan yemek atıkları ve sakatatları buraya getireceğiz.” dedi.

Özlem Atasoy da, “Sokak hayvanları için bu projeyi başlattık. Burada daha çok sokak hayvanı bulunduğu için burayı tercih ettik. Bu hayvanlar evsiz, barksız ve aç oldukları için destek olmak istedik. Kars çayı kenarı ve burada su olduğu için buraya daha çok geliyorlar. Arkadaşlarımızla geldik ve bugün bu projeyi hayata geçirdik. Hayvanlara projenin devamında da yem vermeyi düşünüyoruz. Et ve yemek toplayıp onlara vereceğiz. İnşallah faydalı olur.” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop ise şunları söyledi:

“Öğrenci arkadaşlarımızla birlikte bu sene 18 proje kapsamında aktivitemizi başlatıp startını verdik. Bunlardan biri de geçen yıllarda da yapmış olduğumuz doğaya yem bırakma vardı. Bu kez bunu sabitleştirmek, net bir mekana dönüştürmek adına buna ilaveten havyan barınağı şeklinde düşündük. Evsiz hayvanlar için 13 adet kulübe yaptık. Bunların içinde kedisi, köpeği için hatta tilkilerin daha çok dikkatini çekeceğinden dolayı onlar içinde yerler yaptık. Niye tilki diyoruz? Çünkü Kars’ta kızıl tilki bulunmakta. Bu mekanı seçmemizin de ana sebebi şuydu; burası nadir de olsa ağaçlık olan yerlerden bir tanesi. Aras nehrinin iki kolundan birisi olan Kars çayını seçmiş olduk. Burada aslında hoşumuza giden taraf şu; öğrenci arkadaşlarımızın gönüllü olarak bu işi yapması. Diğer grup üyelerinin de arkadaşlarımıza yardımcı olabilmek için gerçekten dört elle bu işe sarılmış olması. Biz burada mekanlarını sabitleştirdik lakin bununla kalınmayacak. Çünkü kış mevsimi buralarda çok çabuk bitmiyor. Mayıs ayına kadar günlük periyotlar halinde nöbetleşe olarak hayvan barınağını kontrol etme işi, onlara yem bulma işi, sakatat bulma işi ve bunları buraya getirip taşıma işi var. Bu işler haftalar boyunca sürecek. Burada farkında olmayarak gerçekleştirdiğimiz işlerden biri de atık yiyeceklerin tabiri caizse sahiplerini bulmuş olması. Bundan dolayı da çok mutluyuz. Çünkü nasıl ki ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ diyorsak kimsesiz dili olmayan, kendilerini ifade edemeyen, çaresiz durumda bulunan, aç olduğu zaman kimseye gidip de ‘bana ne olur bir şeyler verin’ diyemeyecek durumdaki hayvanlara da katkı sağlamak her halde büyük şiarlardan biri olsa gerek.” kha

Önceki ve Sonraki Haberler