Üniversitelilerin Okuma Yazma ve Geliştirme Projesi

Üniversitelilerin Okuma Yazma ve Geliştirme Projesi

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Programı Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı Sosyal Proje Geliştirme Dersi kapsamında Okuma Yazma ve Geliştirme Projesi hayata geçirildi.

“Grup Mevlana” ismiyle yola çıkan Mikail Yüce, Mehmet Emin Açık, Metin Kürnek, Ercan Benice, Ramazan Acar, Mürvet Şentürk ve Ayşe Nacar, danışman Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop öncülüğünde Okuma Yazma Geliştirme Projesinde önemli çalışma yaptılar.

Öğrenciler konuyla ilgili Kafkas Haber Ajansı’na yaptıkları açıklamada, şu ifadelere yer verdiler:

“Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliğini okuyan aday öğretmenler olarak son sınıfta aldığımız derslerden biri olan Sosyal Proje Geliştirme dersinde topluma ve çevreye fayda sağlayan, mevcut durumun herkes için daha iyi bir duruma getirilmesi için biz aday öğretmenlerinin üretkenliğe koştuğu aşikârdır. Mevlana  Grubu olarak  hocamız Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop’un destek ve önerileriyle ‘‘Okuma Yazma ve Geliştirme Projesini’’ ele alarak ilk olarak Şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu Yatılı Bölge Ortaokulu Müdür yardımcısı Onur Çeçen’ne giderek orda gönüllü olarak okuma yazmada sıkıntısı olan çocuklara  destek olmak için okulunuz bünyesinde haftada bir gün ders vermek istediğimizi belirttik. Çalışmalarımızı yapabilmemiz için okul Müdürü Mehmet Turan AYGUN Beyle görüştük bize her haftanın salı gününe denk gelecek şekilde bilişim ve teknoloji sınıfını ayarladı. Yrd. Doç. Dr. Yaşar KOP ve Şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu Yatılı Bölge  Ortaokulu Personelinin  desteğiyle  İki ay içerisinde projemiz  tamamlandı. Bunun sonucunda okuma yazma kursundaki çocukları Kafkas Üniversitesi Kampüs alanını ve Eğitim Fakültesi dersliklerini gezdirdik.

Anahtar kelimeler: Okuma, yazma, eğitim, öğretim.

1. GİRİŞ: Eğitim ve öğretimin insan hayatında büyük bir öneme sahiptir bizde sosyal proje dersi kapsamında okuma yazma güçlüğü çeken öğrencilere okuma yazma konusunda destek olmak için Şehit Albay İbrahim  Karaoğlanoğlu Yatılı Bölge Okulunda kurs vermeye başlanıldı. iki ay süreyle sürdürülen bu kursta öğrencilere okuma ve yazma konusunda beceri kazanmaları sağlanıldı. Okuma-Yazmanın önemi nedir, neden okuma ve yazma da iyi değiliz, okuma ve yazmada iyi olmamız için neler yapılmalı gibi çocukları güdüleyici noktalara değinildi. Böylece başarılacak bir şey olduğu konusunda kendilerine olan güvenleri arttırılarak sonrasında güdülenmiş bir şekilde kursa başlangıç yapıldı.

2. AMAÇ: Bu çalışmanın amacı,Şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu Yatılı Bölge Orta Okulu’nda öğrenim görmekte olup lakin okuma yazmada öğrenme güçlüğü çeken öğrencilere yardımcı olmak amacıyla bu projeyi uygulamaya çalıştık.Okula genellikle çevre köylerden öğrenciler geldiği için çeşitli sıkıntılarla karşılaşmaktadır. Uyum sorunu,okuma,yazma sorunu,sosyal çevre ile iletişim kurma  gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bizim bu projedeki amacımız çeşitli sıkıntıları olan öğrencilere yardımcı olmaktır.okuma yazma seviyesi normalin altında olan öğrencilere okuma yazma kursu verilerek diğer öğrencilerle aynı seviyeye getirilmesi amaç edinilmiştir

4. PROJENİN ETKİNLİK ALANLARI: Projemizin  etkinlik alanı Şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu Yatılı Bölge Ortaokuludur.Yapılan bu çalışmadaki öğrenci sayısı 23’tür.Proje kapsamında okuma yazma kursu verilen öğrenciler 5. ve 6. sınıf öğrencileridir.Projenin süresi 2 ay sürmüştür.Haftada 3 saatlik bir okuma yazma kursu verilmiştir.

5. KAYNAK TARAMASI: Projemize benzer çalışmalar  Halk Eğitim Kurslarında yapılmıştır.Yapılan bu kurslar sadece öğrenciler yönelik değil  okuma yazma bilmeyen halkı kapsamıştır. Kadınlara daha çok önem verilmiştir.  Verilen bu kurslar sonrasında kursu bitirenlere Başarı Belgesi verilmiştir.

AŞAĞIDAKİ VERİLERDE 2014 YILINDAKİ OKUMA YAZMA AMACINA YÖNELİK AÇILAN KURS SAYILARI VERİLMİŞTİR.

Açılan Kursun Düzeyi - Kurs Sayısı

I. Kademe Okuma-Yazma Kursu: 6079

Okuma Yazma I. Kademe Seviye Tespit Sınavı: 3479

II. Kademe Okuma Yazma Kursu: 1971

Okuma Yazma II. Kademe Seviye Tespit Sınavı: 3208

Toplam: 14737

Kaynak:e-yaygın modülü verileri.

AŞAĞIDAKİ VERİLERDE 2013 YILI ŞEHİR MERKEZLERİNDE OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN EN ÇOK BULUNDUĞU İLLER ( 15 +YAŞ )

İl Adı  Okuma Yazma Bilmeyen Sayısı

Okuma Yazma Bilmeyenlerin %’si

1          İstanbul           310.869           14

2          Şanlıurfa         137.251           6

3          Diyarbakır       115.030           5

4          Ankara            106.686           5

5          Adana             83.651             4

6          Bursa              77.802             4

7          Van                 71.688             3

8          İzmir              69.707             3

9          Gaziantep       68.893             3

10        Mardin            67.182             3

11        Kahramanmaraş  58.002        3

12        Konya             52.750             2

Toplam:           1.219.511                    56

Kaynak:TÜİK verilerinden uyarlanmıştı

6. MATERYAL VE METOT

Projemiz kapsamında kullanılan materyaller:Hikaye kitapları , defter , kalem .

7.BULGULAR

Projenin ilk aşamasında öğrencilerin okuma ve yazma konusundaki eksiklikleri belirlemek amacıyla sırayla kitap okutularak okumada eksiklikleri daha sonra ise yazı yazdırılarak yazı konusunda eksiklikleri belirlendi. Yapılan çalışmalarla öğrencilerin çoğunun okuma ve yazma konusunda eksik olduğu belirlendi. 23 öğrenciden  oluşan bu öğrencilerle yürütülen iki aylık kurs çalışmasıyla belli bir oranda okuma ve yazma becerisi kazandırıldı. Son haftada öğrencilerin okuma ve yazma konusunda geliştikleri gözlenildi.  Özellikle Hivda ve Nazan adlı iki kız ve de Ahmet adlı bir erkek öğrencinin çabaları sonucu iyi bir gelişim gösterdikleri belirlendi.

8. SONUÇ VE TARTIŞMA

Yapılan proje kapsamında okuma ve yazma konusunda güçlük çeken bu öğrencilerin aslında biraz ilgi ve özenle bunun üstesinden geldiği belirlendi. Belki köy yaşamından belki aileyi sorunlardan kim bilir belki de öğretmenlerin davranışçı yaklaşıma hala tabi kalıp öğrencilere sert davranmasından kaynaklanan bu durumun istenilse düzeltileceği ve çocuklarımıza güzel bir gelecek sunulacağı açıktı. Aile ve okul işbirliği ortak çalışmalar yaparak çocukların bu durumları konusunda çalışmalar yürüterek onların daha iyi bir düzeye gelmeleri sağlanabilir.

9. TEŞEKKÜR

Bu projeyi gerçekleştirmemiz de bize yardımcı olan ve bilgilerini bizimle paylaşan değerli hocamız Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop’a, Müdür Mehmet Turan AYGUN, Müdür yardımcıları Onur ÇEÇEN, Soner POLAT ve projemizi gazetede yayımlayan  KHA Genel Müdür ve Yayın Koordinatörü Bedir Altunok’a teşekkürü borç biliriz. Projemize katkıları olan ve biz yardımcı olan herkese teşekkürü borç biliriz.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler