Usta Aşıklar, Arpaçay'da Anıldı

Usta Aşıklar, Arpaçay'da Anıldı

Yörenin yetiştirmiş olduğu büyük aşıklardan merhum Aşık Şenlik ve Murat Çobanoğlu, için Arpaçay Kaymakamlığı'nca anma programı düzenlendi.

Arpaçay'da Usta Aşıklar Anıldı


Yörenin yetiştirmiş olduğu büyük aşıklardan merhum Aşık Şenlik ve Murat Çobanoğlu, için Arpaçay Kaymakamlığı’nca anma programı düzenlendi. 


Arpaçay Kaymakamlığı’nca Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda düzenlenen anma programına Kaymakam Faruk Erdem, daire amirleri, hakim ve savcıların yanı sıra öğretmen, öğrenci ile çok sayıda vatandaş katıldı.


Aşık Şenlik ve Aşık Sümmani’nin tanışmasını anlatan ve her iki ustadan beyitler okuyan kaymakam Faruk Erdem, “Aşıklar yeri geldiğinde bir şair, yeri geldiğinde bir kahraman, yeri geldiğinde nasihatkarane bir bilge olmuşlardır. Biz bu irfan deryasının bir damlasını alabilmek umudu ile onların eserlerini okumak, anlamak ve anlatılanı yaşamak için buradayız” dedi.


Erdem, “Bizim burada saatlerce belki günlerce anlatmaya çalışacağımız birçok şeyi, onlar bir mısrada anlatarak adeta gönüllerin tercümanı olmuşlardır. Şan şöhret peşinden koşmadıkları gibi şan ve şöhreti peşlerinden koşturmuşlardır. Sözleri hep haktan ve daima halktan yana olmuştur. Her mısrada bir öğüt her kıtada yaşanmış bir hayat bulunduran Aşıkların bu coğrafyanın bereketli topraklarını, adeta şiirlerinde ektiler” diye konuştu.


Erdem, Aşık Murat Çobanoğlu'nun dizeleriyle konuşmasına son verdi. Programda, Aşık Şenlik’in 93 Koçaklaması ve eserlerindeki tasavvufi boyutu ile ilgili konuşmayı Müftülük görevlisi Muhammed Emin Hınıslıoğlu yaptı. Programda Aşık Murat Çobanoğlu ve Aşık Şenlik’in hayatı hazırlanan slayt gösterisi ile katılımcılara sunuldu.


Yapılan konuşmalar ve slayt gösterilerinin ardından Aşıklar, Aşık Murat Çobanoğlu ve Aşık Şenlik’in eserlerini yorumladılar. Programın bu kısmında yöre aşıklarından Aşık İrfan Kurak ve Aşık Ömer Dumanoğlu divan dalında; Aşık Ercan Şimşekoğlu ve Aşık Gökmen Dursunoğlu güzelleme dalında, Aşık Ayhan Şimşekoğlu ve Aşık Gültekin Bulut atışma ve Leb (Dudak) değmez dalında örnekler sundular. Aşıkların eserleri sunmalarına müteakip Koçköy eski Belediye Başkanı Esat Aydın, aşıklarımız ve aşıklık kültürü ile ilgili konuşma yaptı.


Programın sonunda Kaymakam Faruk Erdem, programa katılımlarından dolayı aşıklara katılım belgesi vererek kendilerine teşekkür etti.

11.20140405132152..gif12.20140405132201..gif13.20140405132211..gif

Önceki ve Sonraki Haberler