Vali Öksüz: “Kış gelmeden elimizi çabuk tutalım!”

Vali Öksüz: “Kış gelmeden elimizi çabuk tutalım!”

Vali Öksüz, "il genelinde 5 milyar 551 milyon 362 bin lira tutarında, 313 projemiz devam ediyor"

Tacettin DURMUŞ

Kars’ta 2021 yılının 3’üncü İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz başkanlığında toplandı.

Gazi Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcısı Mehmet Zair Doğu, Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Oğuz, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Aslan, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ve daire müdürleri katıldı.

Toplantının katılımcıları, kurumlarının 2020 ve 2021 yılına ait gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan yatırımlarını Vali Türker Öksüz ve koordinasyon kurulu üyelerine slayt eşliğinde sundular.

Toplantıda açılış konuşması yapan Vali Türker Öksüz, kurumlar arası uyumun önemine değinerek, il genelinde gerçekleşen ve gerçekleşmekte olan yatırımlar ile ilgili olarak genel bilgi verdi.

Vali Öksüz konuşmasında, yaklaşan kış öncesi bütün kurumların mevsim şartlarını göz ününde bulundurarak, harcamalarını ona göre yapmaları ve işlerine sürat vermeleri yönünde talimat verdi.

 “PANDEMİ SÜRECİ, KAMU YATIRIMLARININ YÜRÜTÜLMESİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEDİ”

Dünyayı ve ülkemizi ve derinden etkileyen Coronavirüs salgının Kars’ta da birçok anlamda olumsuzlukların yaşanmasına sebep olduğunu da hatırlatan Vali Türker Öksüz, “Yatırımlar yönünden içinde bulunduğumuz sene de bir takım sıkıntılar yaşadık. Bunlardan birisi de pandemi süreci idi.  Şüphesiz ki pandemi süreci kamu yatırımların yürütülmesini olumsuz yönde etkiledi. Bildiğiniz gibi bu süreçte tüm kurumlarımızda idari izin sistemi uygulandı. Yatırımlarda ister istemez bir yavaşlama tabii ki oldu. Ama biz inşallah bu pandemiden sonra normalleşme dönemiyle birlikte bu aradaki farkı kapatarak devam etmek durumdayız. Bildiğiniz bir kurban bayramı da uzun bir tatil oldu. Bu da çalışmalarımızı bir miktar ileriye doğru kaydırdı. Dolayısıyla elimizdeki ödenekleri bir an önce harcayabilmek için yatırımların en hızlı biçimde tamamlanabilmesi için bundan sonraki çalışmalarımızda daha gayretli, hızlı ve daha üretken olmak durumundayız. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Aksi takdirde mevcut ödenekleri harcayamayacak durumda kalırız. Buda yatırımları olumsuz yönde etkiler.” dedi.

“KIŞ ŞARTLARI NEDENİYLE ELİMİZİ ÇABUK TUTMALIYIZ!”

Özellikle kış şartlarının yatırımları önemli ölçüde olumsuz etkilediğini de hatırlatan Vali Öksüz, “Kış şartları çalışmalarımızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Kış bölgemize daha erken gelebiliyor. Dolayısıyla kış sezonunu daha çok yaşamadan, havalar çok soğumadan özellikle yapılması gereken yatırımları tamamlamak gibi bir mecburiyetimiz var. Ben burada bütün kurumlarımızdan, kurum yöneticilerimizden, gerek bölge kuruluşları ve gerek de il kuruluşları ve belediye başkanlarımız, yatırımcı kuruluşlarımız ile birlikte herkesten daha hızlı bir çalışma bekliyorum. Yılsonuna kadar da daha üretken daha verimli ve etkin bir çalışma beklediğimi ifade etmek istiyorum. Yapılacak çok işimiz “diye konuştu.

İL GENELİNDE 5 MİLYAR 551 MİLYON 362 BİN LİRA TUTARINDA, 313 PROJEMİZ DEVAM EDİYOR

Kars il genelinde İl Yatırım Takip Sistemini giren toplamda 5 milyar 551 milyon 362 bin lira tutarında 313 projenin devam ettiğini de açıklayan Kars Valisi Türker Öksüz, “Bu projelerimizin toplam tutarı 5 milyar 551 milyon 362 bin liradır. Önceki yıllar harcamalar toplamı ise 798 milyon 730 bin liradır. Toplam yılı ödeneği bu projeler için 410 milyon 799 bin 402 lira. Yılı harcama tutarımız da 146 milyon 728 bin 478 lira olmak üzere toplam harcamamız 945 milyon 458 bin 666 tl oldu.

Bu projelerden 313 projeden 6 tanesi tamamlandı ve 120 tanesi devam ediyor. 17 tanesi ihale aşamasında, 68 tane henüz başlanamayan ve tasfiye edilen işlerimiz de bulunmaktadır. 16 yatırımcı kuruşlar bazında projelerimizin dağılımı ise şu şekildedir. 63 proje DSİ Bölge Müdürlüğü, 50 proje Milli Eğitim Müdürlüğü, 28 proje Karayolları 18 Bölge Müdürlüğü, 15 proje Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları 4. Bölge Müdürlüğümüzün, 12 tane Kars İl Özel İdaresi, 11 tane Kafkas Üniversitesi, 7 tane Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, 7 Tane Kars Şeker Fabrikamıza ait ve devam ediyor. Ayrıca  Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Gençlik Spor Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü olarak da 2 projemiz bulunmaktadır. Kars İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Tapu Kadastro 8 Bölge Müdürlüğümüz, TEİAŞ 15. Bölge Müdürlüğümüzün de bir tane işi birer tane işleri bulunmaktadır.

YATIRIMLARIN SEKTÖREL DAĞILIMI

Bu projelerin sektör bazında dağılımları ise şu şekildedir. 71 tanesi tarım sektöründe, 56 tanesi eğitim sektöründe, 44 tanesi Ulaştırma ve Haberleşme sektöründe, 17 tanesi imalat sektöründe, 6 tanesi sağlık sektöründe, 5 tanesi turizm sektöründe, 2 tanesi enerji, bir tanesi konut sektöründe, 9 tanesi diğer dediğimiz Sosyal Hizmetler alanında, 2 tanesi de yine iktisadi hizmetlerden olmak üzere 313 projemiz var.

Tabii ve ilçelere bir Merkez ve ilçelere dağılımı yönünden bakacak olursa ki Kars Merkezde 85, Sarıkamış’da 34, Kağızman'da 21, Arpaçay'da 14, Selim de 14, Digor'da 11, Akyaka'da 7, Susuz da 4 olmak üzere;  23 tane de muhtelif projemiz bulunmaktadır.

Genel olarak tabii ödeneklerin yeterli ölçüde çalışmalarımızı bundan sonra devam edeceğiz. Ama inşaat mevsimli şehrimizde kısa olduğunu göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yürütmemiz gerekiyor. Kurumlarımızın daha bu ödeneklerin serbest bırakılması noktasında gerekli gayreti göstermeleri, personel planlamalarını yine ona göre yapmaları bu çalışmaları olumlu yönde etkileyecektir diye düşünüyoruz” şeklinde özlerini tamamlayarak toplantının hayırlı olmasını diledi.

vali-oksuz-kis-gelmeden-elimizi-cabuk-tutalim-5.jpgvali-oksuz-kis-gelmeden-elimizi-cabuk-tutalim-1.jpgvali-oksuz-kis-gelmeden-elimizi-cabuk-tutalim-2.jpgvali-oksuz-kis-gelmeden-elimizi-cabuk-tutalim-3.jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler