Vali Öksüz, “Nitelikli iş gücüne sahip olmalıyız!”

Vali Öksüz, “Nitelikli iş gücüne sahip olmalıyız!”

2021 Yılı Kars İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Ocak ayı 1’inci olağan toplantısı, Kars Valisi/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz Başkanlığında yapıldı.

Tacettin DURMUŞ

İŞKUR İl Müdürlüğünde gerçekleştirilen toplantıya; Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Yiğit, İŞKUR İl Müdürü Yusuf Bulut, ilgili daire müdürleri ile STK ve oda başkanları katıldı.

Toplantıya başkanlık eden Vali Türker Öksüz, İŞKUR ile İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun geride bıraktığımız 2020 yılı çalışmalarını aktarmasının ardından, gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.

Vali Türker Öksüz konuşmasında İŞKUR Kars İl Müdürlüğünün performans hedeflerini tutturmak için büyük çaba sarf ettiğini belirterek, ülke genelinde 11’inci sırada yer aldığını söyledi.

Kars İŞKUR il Müdürlüğünün 2020 yılında yaptığı performans sistemine dayalı çalışmaları kapsamında 14 hedeften 6’sını başarıyla gerçekleştirmiş olduklarını belirten Öksüz, hali hazırda Türkiye sıralamasında 11’inisi sırada yer aldıklarına dikkat çekti.

Tüm sektörlerde nitelikli işgücünün önemine değinen Vali Öksüz, Kars’ta 2020 yılı içerisinde Bin 398 kişinin İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından istihdam edildiğini söyledi.

İŞSİZLİK TÜM DÜNYANIN SORUNU

COVİT-19 salgının tüm dünyada olduğu gibi ilimizde de tüm sektörleri son derece olumuz etkilediğini de belirten Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz; “İş, istihdam ve işsizlik konusu ülkemizde, ilimizde ve dünya ülkelerinde olduğu gibi önemli sorunlardan biri olarak karşımızda durmaktadır. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi istihdam sorunu devletlerin en önemli sorunlarından biridir. İşsizliğe bugünden yarına çözüm bulmak elbette mümkün değildir. Ama alacağımız önlemler ve çeşitli çalışmalarla mesleki eğitimlere vereceğimiz önemle, bu yönde kurslarımızın yaygınlığını arttırarak işsizlik sorununa çözüm bulmak elbette ki mümkündür. Önümüzde duran en önemli sorunlardan birisi de bu konuda nitelikli iş gücüne sahip olmaktır. İşgücümüzü nitelikli hale getirdiğimiz ölçüde vatandaşlarımızı işgücü piyasasında istihdam etme yönünde daha fazla imkana elbette ki sahip olacağız.

NİTELİKSİZ İŞGÜCÜNÜN İSTİHDAM EDİLEBİLİRLİĞİ ELBETTE Kİ DAHA ZORDUR

Niteliksiz işgücümüzün istihdam edilebilirliği elbette ki daha zordur. Onun için kurul olarak bizlere, yerelde tüm kamu kurum ve kuruluşlarına göre düşüyor. Tabii ki bu konuda özellikle çalışma alanı olan İŞKUR’a da önemli görevler düşüyor. Hepimiz işgücünü nitelikli hale getirmek için elimizden gelen gayreti sarf etmeliyiz. Politikalarımızı buna göre geliştirmeliyiz. Yerel düzeyde alacağımız önlemleri bu doğrultuda saklamamız lazım. Ekonomisi tarıma bir yandan hayvancılığa, diğer taraftan da turizme dayalı olan Kars’ta tabii ki bunlar öncelikli sektör olmaktadır. Elbette ki sanayi sektörü ve hizmet sektörünü de atlamadan iş gücü niteliğini geliştirmek zorundayız.

İLGİLİ KURUMLARIMIZ BU YÖNDE GAYRET SARF EDİYOR

Buna ilişkin İş Kurumu, İl Milli Eğitim müdürlüğümüz, halk eğitim müdürlükleri bünyesinde olmak üzere önemli çalışmalar yapıyor. Bizlerde devletimizin çeşitli kuruluşlar aracılığıyla eğitim faaliyetlerini bu yöndeki elimizden geldiğince destek veriyoruz. SERKA bu tür projelerde öncelikli olarak destek veriyor. SOGEP kapsamında eski SODES projelerini biliyorsunuz artık Kalkınma Ajansı bünyesinde SOGEP olarak devam ediyor. Biz buradan da eğitim projelerini bu bağlamda mesleki eğitim çalışmalarına kaynak desteği veriyoruz ve vermeye çalışıyoruz. Tabii ki KOSGEB Müdürlüğümüz, TKDK gibi kurumlarımız da gerek kendi işini kuranlara ve mevcut işletmelerini geliştirmek isteyen teşebbüslere destek vererek işsizliğin önlenmesini istihdam yaratılması da biliyoruz da onlar da önemli katkılar veriyorlar. Bu çalışmaları bundan sonra da artırarak devam edeceğiz.

COVİT 19 SALGINI TÜM SEKTÖRLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Tabi 2020 yılında karşılaştığımız en önemli sorun kuşkusuz hepinizin bildiği gibi COVİT 19 salgınıdır. Salgın her sektörü etkilediği gibi işgücü piyasasını da derinden etkiledi biliyorsunuz. İnşallah bu salgının sonuna doğru gidiyoruz diye ümit ediyoruz. Geldiğimiz noktada şehrimiz için söylüyorum ülkemiz için de bunu söylemek elbette mümkün. Ama tabii ki pandemi dolayısıyla bazı işletmelerimiz ve çalışanlar sıkıntılar yaşadı. Ama devletimiz kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği yönünde önemli destekler verdi ve vermeye devam edeceğiz. Tabii ki Sosyal Yardımlaşma Vakfı aracılığıyla Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız aracılığıyla verdiğimiz destekler ve nakdi ödemeler var. Bunlar da hala devam ediyor. Sosyal Yardımlaşma Vakfı imkânlarını da yine salgından etkilenen işsiz kalan ya da ekonomik durumunda olumsuzluk olanlara yönlendiriyoruz. Çeşitli meslek gruplarının da da bu uygulamayı yapıyoruz. Amacımız esnafımızın, onların yanında çalışan işçileri bu sıkıntıya çok fazla maruz bırakmadan onları desteklemektir. Şu ana kadar da çok şükür çok önemli problemlerle karşılaşan, sıkıntılı olan vatandaşımıza maddi desteklerimizi bundan sonra da sürdüreceğiz.

KARS İŞKUR, 2020 YILINDA BİN 398 KİŞİYİ İSTİHDAM ETTİ

Ben çalışma İŞKUR müdürlüğümüzün 2020 çalışmalarından da önemli noktaların altını çizmek istiyorum. Biliyorsunuz her toplantıda gündeme geliyor. Performans hedefleri var bize verilen o performans hedeflerini tutturmaya çalışıyoruz. Türkiye İş kurumunca performans sistemine dayalı 14 hedeften 6’sını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. 2020 yılında. Türkiye’ye sıralamamız 11’lik şu anda yine 2020 yılı içerisinde bin 398 kişiyi İş Kurumu Çalışma ve İş Kurumu İl müdürlüğümüz tarafından istihdam ettik. “dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler