Vali Öksüz: “Önce farkında olmamız lazım”

Vali Öksüz: “Önce farkında olmamız lazım”

Vali Türker Öksüz, Serhat Kalkınma Ajansı'nın düzenlediği Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programının tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Kars'ın tarihi, turistik ve kültürel varlıklarının farkına varmak gerektiğinde dikkat çekti.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Toplantıya katılan kurum müdürlerine SERKA’nın söz konusu desteklerinden yararlanmaları için proje hazırlamaları önerisinde bulunun Vali Öksüz doğa, kültür, kış ve inanç turizminin gelişme potansiyeli olan destinasyonlar olduğunu söyledi.

Her kesin bu değerlerin farkında olması ve sahip çıkması gerektiğine de dikkat çeken Vali Öksüz: “Bildiğiniz gibi ilimizin gelişme potansiyeli olan ve öne çıkan bazı sektörleri var. Bunlar büyük ölçüde kış turizmi, doğa turizmi ve kültür turizmidir. Bunların hepsi önemli turizm  varlıklarımızdır. Bu değerlerin kıymetini çok daha fazla bilmeliyiz. Sahip olduğumuz bu değerlerin farkında olalım. Tabi kültürel zenginlikleri, çeşitliliği ve tarihi birikimi de gözler önüne seren çok canlı hakikaten çok kıymetli değerlerin önce farkında olmamız lazım. Farkında olduktan sonra da kendimize sormamız lazım; bu alanlarda nasıl hizmet edebiliriz ve bu sektörleri geliştirebiliriz? Hangi sektörlerde çalışma yapmamız lazım? Katma değer üretecek hangi alanlarımız var? Bunları belirleyebiliriz.” Dedi.

Tarım ve hayvancılığı geliştirmemiz lazım

Bölgemizde tarım ve hayvancılığın da önemli kaynak olduğunu hatırlatan Kars Valisi Türker Öksüz: “Tarım ve hayvancılıkta bölgemizin önemli gelir kaynağıdır. Bir milyona yakın hayvan varlığımız var. Bu alanda da yatırım yapmamız lazım. Peynirimiz var ama benzerlerine göre çok daha çok özel. Halen markalaşamadı. Çok kaliteli olduğu halde üreticimiz yeteri kadar karlılık oranına sahip değil. Dolayısıyla peynirde bir marka yaratmamız gerekiyor. Bu marka altında gelirimizi ve potansiyelimizi arttırmamız gerekiyor. Kars balına coğrafi işaret almışız ama halen markalaşamamışız. Ancak yerel üretim yaparız ve satarız, belli bir gelire sahip oluruz. Bu karıyla yetinelim dememeliyiz. Önemli olan bu potansiyeli büyütmektir. Böylece şehrimizi daha da zenginleştirmemiz ve refahını arttırmamız gerekiyor. Bizim bu şehirde görev yapmamızdaki temel amacımız da budur. Bu yöreyi daha fazla yaşanılır kılmak refahını arttırmak hepimizin görevidir.

Sosyal imkanlarımızı da geliştirmemiz lazım

Bunların yanısıra sosyal imkanlarımızı da arttırmamız lazım. Ağır ve uzun kış şartlarının hüküm sürdüğü bir gölgede yaşıyoruz. Bunun çok büyük  güzellikleri olduğu gibi zorlukları da var. Özellikle kadınlarımıza, gençlerimize ve çocuklarımıza daha renkli bir sosyal yaşam şartları ve boş vakitlerini geçirebilecekleri, kötü alışkanlıklardan uzak durabilecekleri sosyal imkanlar yaratmalıyız. 2 aydan beri Kars’ta görev yapmaktayım ve bu süre içerisinde tespit ettiğim gibi SERKA bölgede bir yandan turizme odaklanırken diğer yandan yöresel ürünlerin markalaşması gibi faaliyetler sürdürüyor. Bir yandan da sosyal imkanları yaratan alanlara kaynak aktarımında faaliyet göstermeye devam etmesi lazım. İlçelerimizde gençlik merkezlerimiz var. Kars’ta yapılmakta olan gençlik merkezimiz de tamamlayacağız. Gençlik ve Spor Bakanımız dün ilimizdeydi. Özellikle kendilerine söyledik ve destek verecekler. Gençlik merkezlerimizi bitireceğiz. Spor imkanlarımızı arttıracağız. Kapalı spor salonlarımızın imkanlarını daha da geliştireceğiz. Spor alanında yapılması gereken ne varsa yapmaya çalışacağız. SERKA ile bugün konu ettiğimiz alanlarda bir çalışma yapalım . Ocak ayı içerisinde önümüzü daha da iyi görmek için ortaya bir eylem planı koyalım ve ondan sonrada elimizdeki kaynaklara göre üreteceğimiz ek kaynaklarla da neler yapabileceğimizi planlayalım. Sadece kamu kurumları olarak değil, diğer paydaşlarımızı da işin içine sokarak şehri bu alanlarda ileri götürelim.” Şeklinde konuştu.

vali-oksuz-“once-farkinda-olmamiz-lazim”-(1).jpgvali-oksuz-“once-farkinda-olmamiz-lazim”-(3).jpgvali-oksuz-“once-farkinda-olmamiz-lazim”-(2).jpgvali-oksuz-“once-farkinda-olmamiz-lazim”-(4).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler