Vali Özdemir'in Kars Hakkındaki Fikirleri!

Vali Özdemir'in Kars Hakkındaki Fikirleri!

Kars Valisi Günay Özdemir, Kars ile ilgili düşüncelerini ve fikirlerini sizler için derledik.

Kars Valisi Günay Özdemir, göreve başladığından bu yana tarım ve hayvancılıktan, tarih, inanç ve kültür turizmine, eğitim ve öğretimden sosyal yaşama, tarımda makineleşmeden barajlarına, sulu tarımdan yem bitkilerine, ulaşımdan ekonomiye kadar Karsla ilgili bir çok konuda önemli fikirler beyan etti.

Vali Özdemir’in bir konuyla ilgili düşüncelerini sizler için derledik.

KARS’IN DA ARTIK DÜNYA MARKASI OLMASI YOLUNDA ADIMLAR ATMASI GEREKİYOR

Yerel unsurların uluslar arası anlamda nasıl tanıtılabileceği konusu önemlidir. Her zaman söylüyorum; Kars, bölgenin belki de dünyanın önemli merkezlerinden birisi olacaktır. Son dönemlerde ülkemizde iller veya şehirler markalaşıyor. Antalya, Mardin, İstanbul… her şehir bir alanda marka olmaya başlıyor. Onun için sosyal medya iletişiminin çok yoğun olduğu bir dönemde Kars’ın da artık dünya markası olması yolunda adımlar atması gerekiyor. Yani biz komşu illerimizle ve Türkiye’de ki illerle veya bölgede ki illerle yarışmadan ziyade kendi içerimizde, kendimize güvenerek bir dünya markası olmamız gerekiyor. Onun için Kars’ın kültürel anlamda, ekonomik alanda ve birçok alanda yerel değerleri var. Bu değerlerle de Kars dünya markası olma yolunda ilerliyor.

KARS’IN DEĞERLERİNİN BOZULMAMASI, KARS’IN EKONOMİSİ ANLAMINDA DA GELECEKTE ÇOK ÖNEMLİ

Zaman içerisinde Kars geri kalmış gibi görünebilir ama bu geri kalmışlık meselesinin ötesinde Kars’ın değerlerinin bozulmaması, Kars’ın ekonomisi anlamında da gelecekte çok önemli katkı sağlayacak. Sorunlarına tohum anlamında baktığımızda da tohumda stratejik bir ürün olmaya başladı. Bakıyorsunuz tohumlar bir kere ekiliyor ve ikinci bir defa tohum olarak elde edemiyorsunuz ve bir yere bağımlı oluyorsunuz. Ama bizim alandaki birçok tohumumuz çok değerli, sürekli üretilebilen ve yöreye has tohumlardır. Onun için bizim şu anda da dünyada stratejik olarak Kars’ın bu konuda değerleri var. Eldeki ürünlerden tutun Kağızman elması ve birçok ürün yine Kars’a has ürünler. Biz bunlarında yine bu coğrafi işaretleme sistemiyle tescillediğimiz zaman dünyada söz sahibi olabileceğimiz, marka olabileceğimiz ürünlerimiz var.

BÖLGENİN VE BÖLGE ÜLKELERİN MERKEZİYİZ

Biz Kars olarak turizm anlamında bölgenin ve bölge ülkelerin merkeziyiz. Ekonomik anlamda biz yine bölge ülkelerin merkeziyiz. Biz içimizde barındırdığımız farklı kültürlerle belki zaman zaman etnik anlamda farklılık ve birçok sıkıntı varmış gibi görünen yerimiz bölge ülkelerle akrabalığımızdan dolayı bizim bir zenginliğimiz ülkelerle ekonomik, sosyal ve kültürel iletişim kurabileceğimiz önemli bir yeriz. Ve biz Kars’ı tanıtmak için bir kültür merkezi, bölgesel anlamda fuarların yapılabileceği bir fuar merkezinin olması ve bu konuda de projelerimiz, çalışmalarımız devam ediyor. Ve bu projelerle Kars’ı bölgenin ekonomik, sosyal, kültürel anlamda değerlerin olduğu, festivallerin yapıldığı, bölgesel ve ulusal olan fuarlarında yapıldığı bir yer olarak Kars çok önemli bir merkez.

KARS BÖLGENİN BİR TURİZM MERKEZİ OLABİLİR

Bakü, Tiflis, Kars demir yolundan sonra Kars bölgenin bir turizm merkezi olabilir. Bakü ve Kars arasındaki bu demir yolunu turizm anlamında nasıl değerlendirebiliriz. Bakü, Tiflis, Kars Demiryolu üzerinden bir gezi yaptığımızda bu program çerçevesinde çok önemli bir katkı sağlayacak. Kars’a uçakla gelecek Bakü’ye gidecek. Ve aslında biraz önce söylediğim gibi Azerbaycan ve Kars’ın çok yakın ilişkileri var. Ve bu ilişkileri zaman içerinde ekonomik, kültürel anlamda da bu ulaşımla beraber çok ileriye gidebilecek bir alt yapısı var. Ve bu konuda ki birçok gelişme Kars’taki tarım ve hayvancılık anlamında ki birçok ihtiyacı da beraberinde getirecek. Onun için biz bu tür organizasyonları önemsiyoruz çünkü yerel yönde gibi duruyor ama bu yerel yön yerel değerlere sahip kalarak nasıl uluslararası, evrensel anlamda bir değer haline getirilebilir ve bu konuda bizlere çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum.

KARS KAZINI VE ENDEMİK BİTKİLERİN ÖNEMİ

Kars kazını da, endemik bitkilerimizi de ve bunun gibi birçok değerimizin de ben çok önemli bir değer olduğuna inanıyorum ve bunları kesinlikle ulusal ve uluslararsası anlamda haksız rekabet sonucunda hak ettiği yeri almadığını düşünüyorum. Çünkü İstanbul’da her markete gittiğinizde Kars kaşarı satılıyor ama asıl Kars kaşarını tattıktan sonra Kars kaşarının ne olduğunu anladım. 15-16 yerde Kars kaşarı diye bir çok yer kaşar satıyor İstanbul’da ve bu sizin burada ki değerlerinizi, sizlerin burada ki emeğinin çalınması ve bunun bir şekilde heba edilmesidir. İnşallah hep beraber eş birliğiyle bu konuyu değerlendireceğiz. Ben bundan sonra da Karslı hemşehrilerimle her türlü çalışmanın içerisinde olacağımı belirtiyorum. Çünkü biz bu çalışmalarla Kars’a ne kadar değer katarsak o kadar mutlu olacağız. Ve ben sizinle daha birçok hızlı çalışmanın içerisine gireceğimi temenni ediyorum

KARS, BÖLGENİN VE TÜRKİYE’NİN PARİS

Ben buraya ilk gelip göreve başladığımda şöyle bir şey söylemiştim; Aslında Kars, bölgenin ve Türkiye’nin Parisi, merkezi olabilecek bir yer. Ve komşu illerle yarışmanın da bir anlamı yok. Dünya öyle bir hale geldi ki artık şehirler marka olmaya başladı. Yani her şehir bir alanda bir konuda marka oluyor. Bu aşamadan sonra hangi alanda marka olunabilir ve hangi alanda ön plana çıkılabilir aslında bu konuların üzerinde yoğunlaşmak gerekir. Kars’ın bu şekilde bir marka kent olma şansı var aslında şu anda. Bu konuda zaten şu anda projelerimizin birçoğu şu anda zaten hazırlandı. Onları da biz devam ettireceğiz hem eğitim alanında hem yatırım alanında yeni bir bakış açısı ve konsept olarak Kars’ın gerçekten yeni bir vizyona ve yeni bir bakış açısına ihtiyacı var. Kars halkının da buna şu anda çok ihtiyacının olduğu bir dönem. Halk artık bazı konularda ümitsizliğe kapılmış beklentilerini çok düşürmüş böyle bir durum içerisinde ama Bakü Tiflis Kars Demiryolundan sonra neler olacağını çok fazla hayal edemeyecek bir durumda ama onun Kars’a çok hayırlı olacağına inanıyorum. Çok hızlı bir şekilde bu başarının olacağına inanıyorum ben.

OKUMA ALIŞKANLIĞI YAYGINLAŞTIRILMALI

Binaların fiziki olarak yapılmasının yanında eğitim ve öğretimin çok kaliteli bir şekilde yapılması önemidir. Onun için amacımız başta çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak. Kitap okuma konusunda çok fazla bir gayretimiz ve alışkanlığımız yok. Genellikle anne babalar olarak bu konuda çok büyük eksikliklerimiz var. Onun için biz okullarımızda özellikle çocuklarımızın daha rahat edebileceği kütüphaneler oluşturmayı planladık. Ve geçen yılda SODES’in destekleriyle 9 okulumuzda bunu gerçekleştirdik. Birçok araştırma ve kamuoyundan, öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda Z kütüphanesi ismini koyduk. Yeni bir anlayış, düşünce ve bakış açısıyla gençlerimize, çocuklarımıza okuma alışkanlığını kazandırmak. Çünkü okuma anlamında okuduğunu anladığı zaman sınavlarda da başarı elde edildiğini görüyoruz. Kitap okunduğu zaman çocuk matematikte de başarılı oluyor, Türkçede de, sosyalde de başarılı oluyor. Okuduğunu hızlı anlıyor ve anladığını da hızlı bir şekilde çözüyor. Bu da başarının temel kaynaklarından birisini oluşturuyor. Huzurlu toplum, huzurlu okul anlamında başlattığımız bu proje içerisinde de çocuklarımızın topluma faydalı insanlar olmasını sağlamak ve başarılı olmalarını sağlamak. Biz kütüphane ve kitapla ilgili bu konuda okullarımıza destek olmak isteyen hemşehrilerimiz olursa onlarında yine desteklerini bekliyoruz. Bu konuda bütün herkesin katkılarını ve bu konuda eğitime yapacakları katkıda bir parçada olsa tuzlarının olmasını istiyoruz. Kars’ta son yıllarda okurlaşma oranında ciddi anlamda çalışmalar yapılıyor. Özellikle devlet ve millet iş birliği olarak da Karslı işadamlarının da ciddi katkıları var. Bunun için bizim açımızdan en önemli olan okullarımızda ki eğitim kalitesinin arttırılması. Burada da okullarımızda ki okuma oranının arttırılması hedeflenmekte. Biz de valilik olarak SODES programı çerçevesinde merkezde 9 okulda kütüphane yaptık. Bu kütüphanelerin de bu sene 9’u da hizmete girdi. Gelecek yıllarda da bu modern anlamda hem öğrencilerimizin kitap okuyacağı hem de dinleneceği modern anlamda kütüphaneler açmayı planlıyoruz. Bütün okullarımızda da bu çalışmalarımız devam edecek. Biz bu konuda özellikle İstanbul’da ki Karslı hemşeHrilerimizden bu tür projelere katkıda bulunmalarını istiyoruz.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler