Vekillerden Önemli Açıklamalar!

Vekillerden Önemli Açıklamalar!

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Yunus Kılıç, tarım ve hayvancılıkla ilgili yatırımlar ve kooperatifler ile bankaların köylüleri müteselsil kefillikle birbirine kefil etme sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundular.

Vekillerden Önemli Açıklamalar!

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Yunus Kılıç, tarım ve hayvancılıkla ilgili yatırımlar ve kooperatifler ile bankaların köylüleri müteselsil kefillikle birbirine kefil etme sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundular.

Vekiller ilk önce, “Nevruzun şehrimize, ülkemize, milletimize ve bütün insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Baharın burada en yoğun yaşandığı, toprakları cana kana getirdiği yerden Kars’tan hayırlı olmasını diliyoruz.” diyerek tüm Karslıların nevruzunu kutladılar.

Baharla birlikte hayvanın da araziye çıktığını ifade eden Vekiller Arslan ve Kılıç, “Hayvanların boğa zamanı, kızgınlık zamanı. Suni tohumlama ve boğa burası için daha önemli. Burası hayvancılık bölgesi, üretim bölgesi ve bizde Kars’ı bu öncelik gösterilecek iller arasına soktuk. Şu anda Kars 151 ardından 120 boğa getirildi ve teslim edildi. Bunu inşallah ülkede hiç olmayan sayıya, 1000’e ulaştıracağız. Bu Kars’a özel bir durum olacak fakat biraz yavaş geliyor sebebi var ama vatandaşımız şunu bilsin her ihtiyacı olana ulaştıracağız bu boğalar öyle gittiğiniz zaman alacağınız boğalar değil. Bir takım testlerden geçiyor ve özel çiftliklerde hastalıklardan arındırılmış bir şekilde piyasaya sürülüyor. Veteriner hekimlerimiz buradan gidiyor ve ülkenin neresinde olursa olsun bunları seçip Kars’a getiriyor. Biz şunu söyleyebiliriz herkesin boğa talebini ve suni tohumlama talebini karşılayacağız ama amaç daha verimli ve daha kaliteli bir hayvan ırkı oluşsun diye merak etmesinler azıcık daha zamana ihtiyaç var.” dediler.

Müteselsil kefillik konusuna da değinen Arslan ve Kılıç, “Kooperatiflere gidiyorsunuz, bankalara gidiyorsunuz köyün hepsini birbirine kefil yapıyorlar ondan sonra normal vatandaş, borcunu ödeyen vatandaş gidip borcunu ödedikten sonra bile diğer vermeyenlerden dolayı bankalarla alacak-verecek konusunda sıkıntıya giriyordu. Şimdi 2008 sonrası bir kanunla düzenlenmiş ama 2008’den önce olan sıkıntılarda var şuan da tarım bakanımız, maliye bakanımız ve biz bölgenin milletvekilleri olarak bununla alakalı bir çalışma yapıyoruz. bakanlık müsteşarları da bunun içerisinde. Ve inşallah kısa süre içerisinde bu kefaletten kaynaklanan sıkıntıları ortadan kaldıracağız. Ödemeyen vatandaşın sıkıntısını bundan sonra ödeyen vatandaşın çekmesinin önüne geçeceğiz.”

Vekiller bir müjde daha vererek, “Kars tarım hayvancılık bölgesi, ili çok önemli bizim ve köylünün bütün geliri buradan köylüde gelir olunca şehre geliyor ve böylelikle şehirde hareketleniyor. Kars’ı halk elinde koyunculuk ıslah projesine dahil ettik. Bu projeye dahil olması Kars’a ne getirecek? Küçükbaş hayvancılık yapanlar bundan sonra devletten gerçekten çok ciddi anlamda destek alacaklar. Daha sonra bu hayvan ırklarımız kaliteli koçlar ve suni tohumlamayla birlikte yükseltilecek. Devlet bunu yapana hayvan başına bundan sonra koyunculuk yapan herkese koyunculuktan aldığı desteğe ilave bir destek daha alacak. Yani buna toplamda baktığımızda sadece bu projeden dolayı köylünün direk cebine yılda 20-30 milyon lira canlı para girecek. Bu kolay bir iş değildi ama biz bunu kendi ilişkilerimizle hallettik. Dün koyunculuk başkanımız ve tarım bakanımızda ordaydı hallettik Kars’ımıza ve köylümüze hayırlı olsun.” açıklamasını yaptılar.

Arslan ve Kılıç daha sonra şunları söylediler:

“Ülke olarak baktığımız zaman bizim hem Kars’ı hem de diğer tüketici tarafını düşünmemiz lazım. İşin doğrusu dengeli olandır. Fiyatların istikrarlı olması hem vatandaşı hem de üreticiyi rahatlatır. Ki üretici yarın kaça alacağını, kaça satacağını, kaç kuruş kar edeceğini bilirse hayvancılık yapmaya devam eder. Bunu bilemezse zorlanır. Tüketici de kendi bütçesinde ete ne kadar ayıracağını hesaplar ve rahat bir şekilde alış verişini yapar. Bunun dışında ki istikrarsızlık olur bir gün ihraç eder yaparsın diğer gün ithalat yaparsınız bu arada sermayesi en küçük olan yani köylü zarar görür. o yüzden fiyatların dengeli olması bizim için en uygun olan şeydir. Şu anda hazırda ülkede ithalat var zaten. İthal hayvan gelişi var ancak bu köylüyü sıkıntıya sokmayacak şekilde dengede tutuluyor. Bu aralar biraz fiyatlar köylünün lehine fiyatlar istemedikleri kadar yüksek. Bundan faydalansınlar çünkü köylü vatandaş emekçidir, dar gelirlidir. Cebine ne kadar fazla para girerse biz bundan bu kadar mutlu oluruz. İthalat bastırdığı zaman biliyorsunuz ilk önce bizden başlıyor bağırma buradan ve Ardahan’dan başlıyor. Şu anda biraz yüksek ama insanımızın elinde çokta kesime uygun hayvan var. Bunlar baharla birlikte kesime girdiği zaman fiyatlar bir dengeye oturacak. Vatandaş şundan korkmasın ulan bir anda beklenmedik bir şekilde ithalat yapılır falan biz altında kalırız ve batarız ondan korkmasınlar biz onu dengede tutuyoruz zaten. Ne uçup gitmesine ne de aşağılara düşmesine izin vermeyeceğiz inşallah.” kha

Önceki ve Sonraki Haberler