Verimlilik Haftası Nedir ?

Verimlilik Haftası Nedir ?

Üretim sürecine sokulan çeşitli faktörlerle (girdiler), bu sürecin sonunda elde edilen ürünler (çıktılar) arasındaki ilişkiyi ifade eden Verimlilik, savurganlıktan uzak, kaynakları en iyi biçimde değerlendirerek üretmek demektir.

Anlamlı bir kalkınma ölçütü olan verimlilik, günümüzde kalite ile birlikte sunulan, rekabet ile birlikte düşünülen, bilgi teknolojisinidevreye sokan, çevreyi geliştirmeyi amaçlayan bir dünyayı da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle verimlilik bir bilinç meselesidir. Bu bilinç toplumun her kesiminde, her ferdinde oluşturulmalı ve yaygınlaştırılmalıdır.  

1992 yılından 2011 yılına kadar mülga Milli Prodüktivite Merkezi'nin kuruluş tarihi olan 17 Nisan tarihini içine alan hafta, “Verimlilik Haftası” olarak kutlanmış olup, çeşitli etkinlikler ile farklı toplum kesimlerine ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu uygulama kapsamında hafta içinde ülkemizin dört bir yanında; başta kamu ve özel kesim kurum ve işletmeleri, eğitim kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşları olmak üzere tüm kesim ve sektörlere yönelik olarak verimlilik bilgi ve bilincini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amaçlı çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir.

08.06.2011 tarihinde yürürlüğe giren 635 sayılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile işlevleri ve organizasyon yapısı değişen Bakanlığımızın “Verimlilik” alanındaki görev ve yükümlülükleri de artmış olup 2014 yılından itibaren “Verimlilik Haftası” kutlamalarına devam edilmiş ve geçtiğimiz yıl bu etkinlikler 27 Nisan-3 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Hafta kapsamında, bu sene ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapabilmek; bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda çeşitli etkinlikler düzenleyebilmek; bu etkinlikleri önümüzdeki yıllarda tüm yurt sathında yaygınlaştırarak verimlilik bilincini kamuoyuna benimsetebilmek amaçlanmaktadır.  

Bu çerçevede, bu yıl Bakanlığımızca Verimlilik Haftası 25 Nisan – 1 Mayıs 2016 tarihleri arasında kutlanacak olup faaliyetlerin koordinasyonu Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecektir. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Verimlilik Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı. Işık'ın mesajı şöyle:

"Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, 2023 hedeflerimiz doğrultusunda ülkemizde verimliliğe dayalı bir büyüme ve kalkınma modeli çerçevesinde her alanda yenilikçi, hızlı, kaliteli, ve bilimsel yaklaşımlarla mal ve hizmet üretmenin yolunu açmaya çalışıyoruz. Toplumumuzun her kesiminde verimlilik bilincinin oluşturulması ve yaygınlaştırılması amacıyla, Bakanlığımız tarafından her yıl “Verimlilik Haftası” etkinlikleri gerçekleştirmekte olup hafta boyunca, başta Ankara olmak üzere birçok ilimizde, toplumun farklı kesimlerine yönelik verimlilik temalı etkinlikler düzenlemekteyiz.

Verimlilik artışının sürekliliği, verimlilik konusunda farkındalığın artması verimlilik bilinci yüksek bireylerin yetiştirilmesiyle mümkündür. Bu anlayıştan hareketle, Verimlilik Haftası etkinliklerimizin önemli bir hedef kitlesini ilk ve orta öğrenim kurumlarında eğitim görmekte olan çocuklarımız, gençlerimiz oluşturmaktadır.  Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığımız ile yaptığımız iş birlikleri sonucu ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin verimlilik konusuna ilgilerini çekmek amacıyla tüm ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik olarak “Verimlilik Temalı Fikir ve Kısa Film Yarışması” düzenlemekteyiz.

Ayrıca iş dünyasındaki verimlilik arttırıcı ve yenilikçi çalışma ve projeleri desteklemek amacıyla da,  başarılı işletmeleri  “Verimlilik Proje Ödülleri”  ile ödüllendirmekteyiz. Verimlilik Proje Ödülleri aracılığıyla, verimlilik odaklı çalışmanın ve yenilikçiliğin öne çıkarılmasını, iyi uygulama örneklerinin tanıtılarak işletmeler arası bilgi ve tecrübe paylaşımlarını hedeflemekteyiz.

Bu yıl “Verimlilik Haftası”  etkinlikleri 27 Nisan 3 Mayıs 2015 tarihleri arasında yapılacaktır.  Verimlilik Haftası kapsamında Ankara’da gerçekleştirilecek açılış etkinlikleri dâhilinde yarışmalarda dereceye giren firmalara ve öğrencilere ödülleri sunulacak, ödül alan projeler tanıtılacak,  ülkemizin önde gelen  kuruluşlarının tepe yöneticileri verimlilikle ilgili tecrübe ve kazanımlarını kamuoyuyla paylaşacaktır.  Ayrıca işletmelere ve öğrencilere yönelik uygulamalı atölye çalışmaları da gerçekleştirilecektir.

Verimlilik Haftasının diğer günlerinde ise Ankara ve çeşitli illerimizde yenilikçilik, temiz üretim, KOBİ’lerin kurumsallaşması, verimlilik-ekonomik büyüme ilişkisi ve benzeri konuların ele alındığı toplantı, seminer, konferans ve paneller gerçekleştirilecektir.

2015 yılı Verimlilik Haftası etkinliklerimize önceki yıllarda olduğu gibi toplumumuzun farklı kesimlerinden giderek artan bir ilgi ve katılım beklemekteyiz. Bu gelişme, ülkemizin verimlilik odaklı büyümesini sağlamak amacıyla Bakanlık olarak yapacağımız çalışmalarımıza daha da güç katacaktır.

Verimlilik Haftası etkinliklerimize katılan, destek veren tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür eder, ülkemizin kalkınma ve büyüme yolundaki tüm engelleri ancak verimlilik artışına daha fazla önem vererek aşabileceğine olan inancımı bir kez daha tekrarlayarak saygılar sunarım."

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler