Yabancı Bayraklı Gemilerin Yarısı Türk Bayrağına Geçti

Yabancı Bayraklı Gemilerin Yarısı Türk Bayrağına Geçti

Bakan Arslan, yaptığı açıklamada, hükümet olarak denizciliğe büyük önem verdiklerini ve sektörün gelişmesi için her türlü desteği sağladıklarını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk bayrağına geçecek yat, kotra ve teknelerde KDV oranını yüzde 1'e indiren ve ÖTV'yi sıfırlayan düzenleme sonrasında Türk sahipli olmasına karşın yabancı bayraklı 6 bin tekneden 3 bininin Türk bayrağına geçtiğini belirterek, "Yakın zamanda 6 bin teknenin tamamının Türk bayrağına geçmesini bekliyoruz, denizlerimizi ay yıldızla donatıyoruz." dedi.

Bakan Arslan, yaptığı açıklamada, hükümet olarak denizciliğe büyük önem verdiklerini ve sektörün gelişmesi için her türlü desteği sağladıklarını söyledi.

Son 14 yılda denizciliğe yönelik önemli adımlar atıldığının altını çizen Arslan, sektöre ÖTV'siz yakıt desteği verildiğini, deniz taşımacılığına yönelik destekler ve üreticiye sağlanan kolaylıklarla Türk denizciliğinin önemli ölçüde geliştiğini bildirdi.

Arslan, AK Parti iktidarları göreve gelmeden önce Türk denizciliğinin kara listede olduğuna dikkati çekerek, çeşitli düzenlemelerle Türk denizciliğini beyaz listeye çıkardıklarını ve saygın bir konuma taşıdıklarını kaydetti.

- "Gemi sanayisine 3 milyar dolarlık yatırım yaptık"

Gemi sanayisine 14 yıllık süreçte 3 milyar dolara yakın altyapı yatırımı yapıldığına değinen Arslan, şöyle devam etti:

"Bugün gemi sanayimiz yıllık yaklaşık 2,5 milyar dolar ekonomik büyüklüğe ulaşmış durumda. Deniz ticaret filosu ise 2003'e göre 4 katın üzerinde büyüyerek 8,8 milyon DWT büyüklükten 28 milyon DWT büyüklüğe ulaştı. Türk deniz ticaret filosu, DWT bazında dünya deniz ticareti filosundan yüzde 110 daha hızlı büyümüştür. Şu anda Türkiye, tonajda filo büyüklüğü bakımından dünyanın ilk 15 ülkesi arasında yer alıyor." 

Arslan, 2004'ten itibaren sektöre yönelik ÖTV'siz yakıt desteği sağlandığını anımsatarak, 12 yıllık süreçte 5,8 milyar liralık ÖTV'nin tahsil edilmediğini ve bu yolla deniz taşımacılığına destek verildiğini söyledi.

- "Türk bayrağına geçenlere büyük destek"

Bakan Arslan, denizcilik sektörünün büyümesine yönelik çalışmaların yanı sıra Türk sahipli gemilerin de Türk bayrağına geçmesi için düzenlemeler yaptıklarını anlattı.

Türkiye karasularında ve marinalarında Türk sahipli olup yabancı bayrakla dolaşan 6 bin kadar tekne olduğunu ifade eden Arslan, farklı nedenlerle yabancı bayrak çeken teknelerin Türk bayrağına geçişini sağlayacak düzenlemeler yaptıklarını dile getirdi. Türk bayrağını cazip kılacak son düzenlemenin 27 Ocak'ta Resmi Gazete’de yayımlandığını anımsatan Arslan, şunları kaydetti: 

"Çıkarılan kanunla gümrük vergilerinin düzenlenmesinin yanı sıra, KDV'nin yüzde 1'e inmesi, ÖTV, damga vergisi, ithalat vergisi benzeri bütün vergi, resim ve harçlardan muaf tutulmak suretiyle ve süre kısıtlaması koymaksızın yabancı bayrak taşıyan teknelerin Türk sahiplerine, Türk bayrağına geçiş için son derece cazip bir fırsat tanıdık. Geçiş formaliteleri, bürokrasisi son derece basitleştirildi, kolaylaştırıldı. Söz konusu düzenleme sonrasında çok hızlı bir geçiş süreci yaşandı. Sektörün istatistiklerine göre, 6 bin civarındaki Türk sahipli yabancı bayraklı tekneden, bugün itibarıyla 3 bini Türk bayrağına geçti. Yakın zamanda 6 bin teknenin tamamının Türk bayrağına geçmesini bekliyoruz, denizlerimizi ay yıldızla donatıyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler