Yarın Türkiye’de hayat duracak

Yarın Türkiye’de hayat duracak

Yarın Türkiye'de hayat duracak

Yarın Türkiye’de hayat duracak

  Türkiye Kamu-Sen ve KESK Konfederasyonları, yarın yurt genelinde yapılacak grev ile ilgili olarak ortak basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasına Türk-İş ve DİSK de destek verdi.

  Yaklaşık 3 milyon kamu çalışanının ortak sesi ile hareket ederek insanca yaşamak için grev kararı aldıklarını açıklayan sendika temsilcileri Kars Kamu-Sen İl Binasında bir araya geldiler ve ortak basın açıklaması yaptılar. Açıklamayı Kamu-Sen ve KESK adına, Büro Emekçileri Sendikası Kars İl Temsilcisi Mehmet Vargün yaptı.

  Vargün, “Biz Türkiye Kamu-Sen ve KESK Konfederasyonları olarak yaklaşık 3 milyon Kamu Çalışanının ortak sesi ile hareket edip, insanca yaşamak için bugün grev kararı almış bulunmaktayız. Kamu çalışanları yıllardır IMF ve Dünya Bankasının dayatmış olduğu kıyım ve yıkım politikaları ile gittikçe yoksullaştırılarak açlık ve sefalete terk edilmiştir. Hakları olmasına rağmen verilmeyen ekonomik, sosyal, siyasal ve demokratik hakları için, farklı statülerde istihdam edilerek, haklarının geriletilerek çalışma barışının bozulmasına dur demek için, grevli toplu sözleşmeli sendikal hakların kazanımı için, siyasal iradenin baskısından kamu çalışanlarının yaşamdan yok edilerek hiçleştirilmemesi için, Ülkenin milli gelirden adilane bölüşüm ve paylaşım içinde olmasından rahatsız olan tüm kamu çalışanları ortak bir birliktelik ile Türkiye’nin her kurumunda üretimden ve hizmetten gelen gücünü kullanarak bir gün iş üretmeyecektir” dedi.

  Vargün, yarın yapılacak grev nedendi ile trenlerin çalışmayacağını, hastanelerin acil ve yoğun bakım gibi önem arz eden yerlerin dışında hizmet üretilmeyeceğini de belirterek “Hükümetin kurumlara genelge göndererek kamu çalışanları üzerinde psikolojik ve siyasi baskı yaratarak iş bırakmayı etkisizleştirme çabalarına biz kamu çalışanları iş bırakarak en güzel cevabı vereceğiz. Deniliyor ki; iş bırakmada Kamu çalışanlarına iş bırakmada ceza verilecektir. Oysa Danıştay 12. dairesi 9 Şubat 2009 tarih 2004/4643 esas, 2005/313 nolu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 21 Nisan 2009 tarihli kararı ile memurların grev yapmaları nedeniyle herhangi bir hukuki işleme tabi tutulamayacağını karara bağlamıştır. Yine Danıştay 1. dairesinin 17 Kasım 2005 tarih ve 2005/1064 Esas 2006/1363 nolu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 21 Kasım 2006 tarihli kararları ise memurların toplu sözleşme ve grev hakkının olduğu yönündedir. Gerek ilgili yasalar, gerekse yerleşmiş Danıştay içtihatları gereği sendikal faaliyetten dolayı herhangi bir ceza yaptırımı uygulanamaz. Danıştay 12. dairesinin ve çeşitli idari mahkemelerin kararlarına göre sendikanın aldığı karar uyarınca toplantı ve basın açıklamasına katılan ayrıca işe gelmeyen memura disiplin cezası verilmesi uluslar arası sözleşmelere de aykırıdır. Yine 4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları kanunun Madde: 18 “Kamu görevlileri iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendika veya konfederasyonların bu kanunda belirtilen faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tabi tutulamaz ve görevlerine son verilemez.”

  Tüm kamu çalışanlarının yarın yapılan greve destek vereceklerine inandıklarını da vurgulayan Vargün, bu grevden dolayı Kars halkından anlayış beklediklerini, mağdur olan Kamu çalışanlarının haklarını alabilmeleri ve seslerini hükümete ve kamuoyuna haykırmamızdan başka bir yol kalmadığını da sözlerine ekledi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler