Yok Olmadan Keşfet!

Yok Olmadan Keşfet!

TÜRKİYE’NİN YABAN HAYATI ÇAĞAN ŞEKERCİOĞLU’NUN GÖZÜNDEN “YOK OLMADAN KEŞFET” İLE TRT BELGESEL’DE

23 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü’nün kutladığımız bu hafta, TRT Belgesel “Yok Olmadan Keşfet!” ile sizi Türkiye’nin yabanında benzersiz bir doğa macerasına davet ediyor. Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu’nun sayısız ödül kazanmasını sağlayan bilimsel araştırmalarının ışığında ve başkanı olduğu KuzeyDoğa Derneği ile Kuzeydoğu Anadolu’da yaptığı çalışmalarının bir parçası olarak, Türkiye’de yok olmadan keşfedilmesi gereken etkileyici türlerin izini sürüyor. Belgesel seri vaşakların, bozayıların, soyu tehlikede olan küçük akbabaların ve her sene Iğdır’dan Afrika’ya gidip dönen 30 gramlık büyük kamışçınların yaşamlarını konu alıyor.

Türkiye’de ilk kez bir canlının kıtalararası göçünün ve geri dönüşünün başından sonuna kadar uydudan takibini konu alan “Yok Olmadan Keşfet” belgeselinin ilk bölümünde, üzerine uydu vericisi takıldıktan sonra Iğdır’dan başladığı göçte 19 ülkeden geçerek, 11 ayda dünyanın çevre uzunluğundan bile fazla (50,000 km) yol kateden küçük akbabanın hikayesi ekranlarınıza geliyor.

Kars ve Iğdır illerinde bulunan Arpaçay Kanyonu ve Aras Vadisi “Dünya Soyu Tehlikede Türler Listesinde” olan küçük akbabanın Doğu Anadolu’daki önemli yaşama alanları arasında yer alıyor. Kuşların ekolojik işlevlerinin son halkasını oluşturan ve doğada ölmüş, çürümeye başlamış canlıları tüketerek bakteriler ve mikropların ortama yayılmasını önleyen akbabalar ile ilgili konuşan Doç. Dr. Şekercioğlu şunları söyledi:

"Yaşam alanlarının yok edilmesi, bilinçli ve kazara zehirlenme, vurulma, yuvalarının tahribi ve tacizi, elektrik telleri ve rüzgar türbinlerine çarpma, leşleriyle beslendikleri yaban hayvanlarının yok olması gibi birçok tehdit sonucu sayıları hızla azalan küçük akbabaların zorlu hayatları, her geçen gün daha riskli hale geliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı desteğiyle Türkiye’de ilk kez uydudan takip ettiğimiz küçük akbabaların yaşadıkları yerleri ve göç güzergahlarını öğrenerek, onları daha iyi koruyabileceğiz.”

“Yok Olmadan Keşfet”  bu hafta Perşembe 23:55 ve Cuma 09:20’de TRT Turizm ve Belgesel kanallarında. Sakın kaçırmayın!

DOÇ DR. ÇAĞAN ŞEKERCİOĞLU HAKKINDA

Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Koç Üniversitesi Misafir Profesörü ve KuzeyDoğa Derneği Başkanı olan Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, ekolog, ornitolog, doğa koruma bilimci ve Türkiye'nin ilk tropikal biyoloğudur. ABD National Geographic Derneği tarafından 2011’de 'Yılın Kâşifi', 2013’te dünyadaki tek Türk 'Risk Alan' seçilmiştir. ABD National Geographic ajansında tek Türk fotoğrafçı olan Şekercioğlu'nun doğa ve yaban hayatı fotoğrafları yüzlerce dergi, gazete ve kitapta yayınlanmıştır. 3 kitabı, 80'i aşkın bilimsel yayını ve 3.800’ün üzerinde bilimsel atıfı olan Şekercioğlu, Türkiye’nin en önemli bilim ödülü olan ve Cumhurbaşkanı tarafından verilen “TÜBİTAK Bilim Özel Ödülü’nü” alan ilk ve en genç biyoloğudur.

KUZEYDOĞA DERNEĞİ HAKKINDA

KuzeyDoğa Derneği, Doç.Dr. Çağan H. Şekercioğlu’nun 2003 yılında başlattığı “Kars-Iğdır Biyolojik Çeşitlilik Projesi’nin” devamı olarak 2008 Ocak ayında Kars’ta kurulmuştur. Dernek, canlı soylarının tükenmediği, doğal döngü çöküşlerinin engellendiği ve insanların, doğanın korunmasından en az yaban hayat kadar fayda sağladıkları bir dünya vizyonu ile çalışmalarını yürütmektedir. Bu kapsamda KuzeyDoğa; bölge halkı, öğrenciler, devlet kurumları ve yüzlerce gönüllüyle beraber çalışarak; toplum temelli doğa koruma projelerinin çoğaltılması, biyolojik çeşitliliğin korunmasında yerel halk ve özel sektörün bilinçlendirilmesi ve etkinliklerinin arttırılmasına yönelik araştırma ve çalışmalar yürütmektedir. Korunmayan önemli doğal alanların resmi olarak korunmasının sağlanması, Aras Nehri Kuş Cenneti’nin kurtarılması, doğa koruma eğitimleri, sulakalan restorasyonu projeleri, yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon çalışmaları, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’yla beraber Türkiye’nin ilk yaban hayat koridorunun oluşturulması, büyük etoburlar, sulakalanlar ve yerel bitkiler konularında bilimsel araştırma ve doğa turizminin (özellikle kuş gözlem turizmi) geliştirilmesi yoluyla yörede gelir getirici faaliyetlerin çeşitlendirilmesi derneğin en önemli projelerdir.

yok-olmadan-kesfet!-(2).jpgyok-olmadan-kesfet!-(1).jpgyok-olmadan-kesfet!-(3).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler