YÖK’den ARÜ’de Kültür Sanat Söyleşisi

YÖK’den ARÜ’de Kültür Sanat Söyleşisi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından organize edilen kültür sanat söyleşilerinin 5. si Ardahan Üniversitesi (ARÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen programa YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Ardahan Valisi Ahmet Deniz, ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, ARÜ Genel Sekreteri Ercan Gültürk, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. 

Söyleşi programı kapsamında Ardahan’da bulunan YÖK Başkanı Prof. M. A. Dr. Yekta Saraç ile beraberindeki heyet, söyleşi öncesinde Ardahan Valisi Ahmet Deniz’e ve ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a birer ziyaret gerçekleştirdi. ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ı makamında ziyaret eden heyet, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi ile Merkezi Kütüphane’de çeşitli incelemelerde bulundu. Kütüphane ziyareti sırasında YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, ders çalışan öğrenciler ile kısa süreli bir sohbet gerçekleştirdi. 

Ziyaretlerin ardından ARÜ Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Fotoğraf Sanatına Bilimsel Yaklaşımlar’ isimli söyleşi programına geçildi.  Saat 13.00’dan itibarın başlayan söyleşi programı açış konuşmaları ile başladı. 

ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz açış konuşmasında, “Medeniyet temelleri oku emri üzerine şekillenen bir kültürün mirasçıları olarak, okumak eylemini yeniden ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Okumak sadece bir metni sese dönüştürmek değildir. Okumak; evrendeki en önemli etkinliklerden birisidir. Yani okumak; evrenin üzerine sinen gizli baharı okumak, suyun içindeki ışığı okumak, kara taşın içindeki enerjiyi okumak ve onun gücündeki gücü; gücünüze katmak. Eğer biz iyi okursak İslam haritasındaki bu çözülmenin çözümünde mutlaka ondan sonra gelecektir” dedi. Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın başkan olmadan önce Ardahan Üniversitesi’ne çok büyük desteklerinin olduğunu ve sağladığı bu desteklerden dolayı kendisine çok teşekkür ettiğini ifade etti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK olarak yapılan yeni çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Bilgiyi üretme ve bilgiyi toplum yararına dağıtma temel misyonu ile hareket ettiklerini ifade eden Başkan Prof. Dr. Saraç, üniversitelerin bölgesel kalkınmaya ve refaha katkılarının olduğunu belirtti. Yükseköğretim de uluslararasılaşmanın geliştirilmesi için yoğun bir çalışmanın yürütüldüğünü belirten Başkan Prof. Dr. Saraç sözlerine şöyle devam etti, “ Ardahan Üniversitesi’nin de bir çok uluslararası etkinlik düzenlediğini biliyorum. Bunlardan en sonuncusu Kafkasya Üniversiteler Birliği tarafından düzenlenen ‘VI. KÜNİB Olağan Kongresi’ne katıldık. Doğrusu bu başarılı çalışmaları sebebiyle ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a teşekkür etmek isterim.” 

Sözlerinin devamında ise Başkan Prof. Dr. Saraç, “ söyleşilerimize katıldıkları için Prof. Dr. Özer Kanburoğlu’na; Kültür-Sanat Söyleşileri’ne katkıda bulunan Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’na, ev sahipliği yapan rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a ve etkinliğin hazırlanma sürecinde emeği geçen personellerimize teşekkür ederim.” dedi. Söyleşi sonrasında katılımcılardan gelecek soruları cevaplandıracağını belirten Başkan Prof. Dr. Saraç, sözü Prof. Dr. Özer Kanburoğlu’na bıraktı. 

Fotoğraf Sanatına Bilimsel Yaklaşımlar’ isimli söyleşisinde Prof. Dr. Özer Kanburoğlu, fotoğraf sanatının teknik ve sanat yönü doğrultusunda iyi fotoğraf nasıl çekilir, fotoğrafın temel prensipleri, dijital fotoğraf rehberi, dijital fotoğrafta pozlandırma gibi teorik bilgiler hakkında katılımcılara bilgiler sundu. Prof. Dr. Özer Kanburoğlu, yirmi beş yıllık akademik hayatı boyunca kendisine en çok sorulan sorunun hangi fotoğraf makinası daha iyi çeker? olduğunu ve yıllarca bu sorunun mücadelesini verdiğini söyledi. Prof. Dr. Kanburoğlu, fotoğraf çekmenin makine alakalı olmadığını bunun biçimsel ve içeriksel olarak bir formal yönteme dayandığını, sanatın aslında disiplin olduğunu fakat çokta kitap yazmasına rağmen bunu çokta başardığını düşünmediğini belirtti. Prof. Dr. Özer Kanburoğlu, gerçekleştirdiği söyleşisinde sanatçısının fotoğraf çekerken içimden böyle geldi böyle yaptım gibi bir şeyin söz konusu olmadığını, ortaya koyduğun sanatta her şeyin etkisinin olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Kanburoğlu konuşmasında fotoğraf çekerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, ışığın, duruşun ve teknik özellikleri bilmenin çok önemli olduğunu vurguladı.

Söyleşinin tamamlanmasının ardından YÖK Başkanı M. A. Yekta Saraç salonda bulunan öğrenci ve akademisyenlerden gelen soruları cevapladı. Söyleşinin ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, akademik teşvik ödülleri kapsamında Ardahan Üniversitesi’nde 100 tam puan alan İnsani Bilimler Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahattin Çelik’i tebrik ederek hediye takdim etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler