Yurdakoş’un Kars’ın Kurtluluşu Mesajı

Yurdakoş’un Kars’ın Kurtluluşu Mesajı

AK Parti Kars İl Başkanı Ali Şakir Yurdakoş, Gazi Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94'üncü yıldönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı.

Yurdakoş’un Kars’ın Kurtluluşu Mesajı

AK Parti Kars İl Başkanı Ali Şakir Yurdakoş, Gazi Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94’üncü yıldönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı.

Başkan Yurdakoş mesajında: 91 yıldan bu yana, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile 30 Ekim Kars’ın düşman işgalinden kurtuluş bayramının ardı ardına gelmesi nedeniyle Karslıların iki bayramı bir gün arayla coşku içinde kutlandığını söyledi.

Yurdakoş, her iki bayramın Karaman’ın Ermenek ilçesinde yaşanan maden faciasında toprak altında mahsur kalan 18 işçi nedeniyle, buruk bir şekilde kutlandığına dikkat çekerek, işçilerin bir an önce göçük altından kurtarılması dileklerinde bulunarak Allah’ta yardım diledi.

Kars’ın kurtarıcısı Kazım Karabekir Paşa’yı, rahmet ve minnetle andığını da belirten Yurdakoş, Tarihe 93 harbi olarak geçen 1877 – 1878’de Osmanlı – Rus savaşında, Gazi Ahmet Muhtar Paşa kumandasındaki Kafkas Ordusunun, ağır kış şartları altında verilen zorlu savaşlar sonucunda yenilgiye uğramış olduğunu hatırlattı.

Bu kanlı savaşta, 75 bin askerden oluşan Rus ordusuna karşı Osmanlı ordusunun 20 bin askerden oluşmakta olduğunu da hatırlatan da Yurdakoş, bu savaşta Osmanlı ordusunun binlerce şehit ve esir verdiğini söyledi.

Daha sonra da 1877’de Kars’ın Rusların eline geçtiğini de belirten Yurdakoş: “Tam 43 yıl Rus esareti altında yaşayan Kars, Doğu Cephesi Kumandanı Kâzım Karabekir’in emrindeki kuvvetler, 29 Eylül’de Sarıkamış’ı Ruslardan geri aldıktan sonra, 28 Ekim’de Kars’ı kurtarmak için harekete geçer. 9. Kafkas Tümeninin şehre girmesiyle, 30 Ekim 1920’de Kars kurtarılmış olur. Kars’a giren kuvvetlerin başında ise Deli Halit Paşa vardır. Bu kuvvetler daha sonra doğu yönünde ilerlemeye devam ederek, Başgedikler – Yahniler, Arpaçay ( Zaruşat), Kızılçakçak – Şöregel, Ağbaba yörelerini kurtararak, Gümrü’ye girer. 22 Kasım’da Ermeniler ile ateşkese gidilir ve 3 Aralık’ta da Ruslarla Gümrü antlaşması imzalanır. Kars’ın kurtuluşuyla birlikte devletimizin kuzeydoğu sınırları çizilmiş ve modern Türkiye’nin temelleri atılmıştır. Anadolu’nun kurtuluşunda önemli bir merhaleyi teşkil eden serhat şehrimiz Kars’ın kurtuluşunun 94. yılını kutluyor, kurtuluşta emeği geçen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Kazım Karabekir Paşa başta olmak üzere bütün gazi ve şehitlerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum “dedi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler