Yüzde 80 Destekle, 80 Boğa Desteği!

Yüzde 80 Destekle, 80 Boğa Desteği!

Kars’ta hayvancılık yatırımlarının desteklenmesi amacıyla hibe desteği projesi kapsamında damızlık boğa dağıtımı yapıldı.

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde dağıtılan 20 adet Şarole ırkı, 20 adet Limuzin ırkı ve 40 adet de Simental ırkı olmak üzere %80 devlet desteğiyle toplamda 80 adet boğa dağıtımı yapılırken, destekten faydalanan çiftçilerin boğalarla ilk buluşma anları ise birbirinden renkli görüntülere sahne oldu.

Yüklendikleri tırlardan indirilirken boğalar ile sahipleri arasında yaşanan kıran kırana mücadele, izleyicileri de kahkahalara boğdu. Boğaların güçlerine yenik düşen sahiplerinin düşe kalka verdikleri mücadeleyi gözlerinden yaşlar akıncaya kadar gülerek takip eden bir vatandaş, etrafındaki insanları da gülme krizine soktu.

Bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına yönelik olarak Doğu Anadolu (DAP), Güneydoğu Anadolu (GAP), Konya Ovası (KOP) ve Doğu Karadeniz (DOKAP) Projeleri kapsamındaki illerde hayvancılık yatırımlarının desteklenmesi çerçevesinde 2014-2018 yılları arasında hibe desteği programının uygulanmaya başlandığını kaydeden Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, bu projenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 1 buçuk yıldır yürütülen ülkesel bir boğa projesi olduğunu belirtti.

KARS’TA YENİ 2 FARKLI ETÇİ IRK!

Boğa projesi kapsamında peyderpey gerek TİGEM işletmelerinden, gerekse hastalıktan ari işletmelerden boğaları buldukça dağıtım yapıldığını kaydeden Düzgün, “Bölgemizde genelde hayvan ırkına göre Simental ve Montofon ırkı talep ediliyordu. Biz bu yıl yerli olan dağ köylerimizde hayvanlarını daha kaliteli hale getirmek ve yetiştiricilerimizin hayvancılığın tüm desteklerinden, bilhassa anaç sığır desteklerinden faydalanmaları için Şarole ve Limuzin dediğimiz iki farklı etçi ırkı köy modeli olarak inşallah hayata geçireceğiz. Bu çalışmayı Sarıkamış’ın Yenigazi Köyü’nde başlattık ve boğa çıkan tüm köylülerimize Şarole ve Limuzin ırkı boğalardan dağıttık.” dedi.

ÇİFTÇİLER BUNA DİKKAT ETSİN…

Devlet desteği ile boğa alan çiftçilere önemli uyarıda da bulunan Hüseyin Düzgün, “Bu boğayı alan çiftçilerimizden özellikle şuna dikkat etmelerini istiyorum. Bu ırkları safkan Simental ve Montofon ırklarıyla birleştirmeleri durumunda hayvan ırkını bozduğu gerekçesiyle destekten faydalanamayacaklardır. Bu nedenle melez ya da yerli hayvanlarımızda bu boğaları kullanmaları gerekmektedir. Diğer boğa alan vatandaşlarımızın yaptığı gibi tüm vatandaşlarımızın boğa aldıktan sonra ilk yapacağı iş mutlaka hayvanlarını sigortalatmak olsun. Sigortalarını yaptıktan sonra müdürlüğümüze başvurarak, tarafımızca 3 yapraklı bir defter alacaklar ve bu deftere hayvanların şu anda da aşı mevsimi olmasıyla beraber bu hayvanları tohumladıktan sonra o deftere kayıt edecek ve her ay sonunda rutin olarak bir nüshasını koparıp ilçe müdürlüğümüze teslim edecek ki biz onları işleyelim ve destekten faydalanabilsinler. Biz geçen yıldan bu yana talepte bulunan vatandaşlarımıza sırasıyla hayvanlarımızı buldukça teslim ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“SUNİ TOHUMLAMAYA ÖNEM GÖSTERMELİYİZ”

Boğa dağıtımı sırasında suni tohumlamanın önemine de dikkat çeken Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Düzgün, “Biz hep suni tohumlamanın ulaşamadığı köylerimizde, gerekse yaylacılık ve mera sistemiyle hayvanını besleyen dağ köylerimizde bu boğaları kullanmak istedik. Veteriner hekimin her an ulaşabileceği yerlerde de muhakkak suni tohumlama yaptıralım. Her zaman söylediğimiz bir şey var, hayvan varlığı olarak yüksek bir hayvan varlığına sahip olmamıza rağmen suni tohumlamayı önemsemediğimiz için desteği çok az alan illerden bir tanesiyiz. Biz bu manada boğa desteğiyle birlikte suni tohumlamanın da önemini hatırlatmak istiyorum. Bu anlamda hem hayvanlarımızın genetik yapıları düzelecek ve kaliteli hale getirilecek, hem de vatandaşlarımız bu anlamdaki desteklerden azami derecede fayda sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Hüseyin Düzgün, son olarak şunları söyledi: “Bugün 20 adet Şarole ırkı, 20 adet Limuzin ırkı ve 40 adet de Simental olmak üzere toplamda 80 adet boğa dağıtımı yaptık. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da boğalarımızın tanesini 10 bin TL üzerinden TİGEM işletmelerimizden satın aldık ve %80 devlet destekli vatandaşlarımıza ulaştırdık.”

“BOĞALAR ÇOK KALİTELİ, ÇOK BEĞENDİK”

Boğa desteğinden faydalanma fırsatı yakalayan Simental ırkı hayvan yetiştiricilerinden Kars Merkez Gelirli Köyü çiftçisi Adil Selçuk, “Bugün burada Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde, devlet destekli boğa dağıtılıyor. Bizler de devletin bizlere sağladığı bu destekten faydalanmak adına buradayız. Ben 3 bin TL ödedim ve 10 bin TL değerinde olan boğanın 7 bin TL’sini de devlet karşıladı. Benim hayvanlarım Simental ırkı olduğu için ben o yönde talepte bulundum ve Urfa ilinde bulunan devlet çiftliğinden gelen bu hayvanlar oldukça kaliteliler ve çok beğendik.” dedi.

Kars’ın Selim ilçesinde çiftçilikle uğraşan Celil Çiftçi ise; “Hayvancılıkla uğraşıyorum. Kendi işletmemde yer alan Simental ırkı hayvanlarım için Simental boğa talebinde bulundum ve Allah devletimizden razı olsun %80 oranında bir destekle bize bu imkanı sağladı. Bu hizmetleri bizlere ulaştıran herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“ALLAH DEVLETİMİZDEN RAZI OLSUN”

“Allah bize bu imkanı sağlayan devletimizden razı olsun.” diyen Kars’ın Kağızman ilçesinde çiftçilikle uğraşan Nurduhan Su isimli vatandaşta, “Bugün devletin bizlere sağladığı bu kolaylıktan faydalanmak için geldik. Hayvan ırkımızın Simental olması sebebiyle biz de Simental ırkı boğa talebinde bulunmuştuk ve bugün boğamızı almaya geldik. Buradaki amaç hayvancılığı daha kaliteli hale getirerek çiftçiye destek sağlamak. Bugün alacağımız boğa Urfa’dan TİGEM şirketinden geldi. Bu boğayı 3 yıl boyunca satmama şartı var. Biz de hayvancılığı sürekli yaylalarda idame ettiğimiz için suni tohumlama imkanımız sıklıkla olmuyor. Bu manada bu boğayı orada kullanacağız.” şeklinde konuştu.

3 YIL İŞ GÖRMEYEN BOĞAYI, MÜDÜRLÜĞE BİLDİRİN!

Hayvan yetiştiricisi Erol Nuray da boğa desteğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, diğer vatandaşların merak ettiği bir konuya da açıklık getirdi. Nuray, şunları söyledi; “Biz Simental ırkı boğa talebinde bulunduk. Allah devletimizden razı olsun %80 destekle bizlere boğa desteği sağladı. Yaylalarda ve veteriner hekimlerimizin yetişemediği alanlarda sürümüzün içerisinde bu boğamızı kullanacağız ve hayvan ırkımızı daha kaliteli seviyelere ulaştıracağız. Allah devletimizden razı olsun. Bu boğayı 3 yıl satmama şartı aslında ırkın devamlılığı ve kalitenin artması adına bizim için faydalı. Bu 3 yıllık süreçte boğanın işlem yapmadığını gördüğümüzde Tarım İl Müdürlüğü’ne başvuracağız, veteriner kontrolü altında tespit yapılacak ve gereken işlem yapılacaktır.”

kha

 

Önceki ve Sonraki Haberler