CHP Kars İl Kongresi'nde liste gerginliği

CHP Kars İl Kongresi'nde liste gerginliği

Bir çok partilinin küstürüldüğü ve bundan dolayı katılmadığı CHP Kars İl Kongresi, adeta “yersen” kongresine dönüştü. Heyecansız geçen CHP kongresi fiyaskoyla sonuçlandı. Başta Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş olmak üzere, Genel Merkez'den gelenlerin g

Bir çok partilinin küstürüldüğü ve bundan dolayı katılmadığı CHP Kars İl Kongresi, adeta “yersen” kongresine dönüştü. Heyecansız geçen CHP kongresi fiyaskoyla sonuçlandı. Başta Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş olmak üzere, Genel Merkez’den gelenlerin gereksiz ve uzun konuşmalarıyla adeta otele dönüştürdükleri kongrede liste krizi yaşandı. Birgün öncesine kadar kendisine kurultay delegesi olacağı söylenilen CHP’nin tek İl Genel Meclisi Üyesi Halit Can, listede adı çıkmayınca, istifa edeceğini söyledi. Halit Can’ın kongre günü adının çıkarılıp yerine Bilgir’in “benim adamım” dediği Ertuğrul Öztürk’ün yazılması tepkiyle karşılandı. Listeye tepki gösteren çok sayıda partilinin salonu terk ettiği gözlendi. Listeye tepki gösteren bazı CHP’liler, “Birini sevebilirsin, yakın olarak bulabilirsin. Ama burası Sevgililer Derneği değil ki. Burası Cumhuriyet’i ateşle imtihanla kuran CHP kongresidir. Burada kişisel sevgi, yakınlık değil, particilik ön plandadır. Burada, yıllardır partiye emek etmişleri, başta da CHP’nin tek İl Genel Meclis Üyesi’ni dışarıda bırakarak, yakını olan birini en yüce kurul olan kurultay delegeliğine yazarsan, demek ki senin amacın burayı dernek olarak yönetmektir.” dediler. Konuşmalar sırasında sönük, listeler açıklandıktan sonra da gergin geçen kongrede tek aday olan Çetin Bilgir yeniden İl Başkanlığı’na seçildi.


Turgut Reis Düğün Salonu’nda yapılan CHP Kongresi’ne, 88 il delegesi yanı sıra az sayıda vatandaşın katıldığı gözlendi. Divan oluşumundan sonra başta Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş olmak üzere Genel Merkez’den gelenlerin saatlerce yaptığı konuşmalar salonda bulunanları baydı. Özellikle Yılmaz Ateş’in gereksiz ve çok uzun süren konuşması, adeta nenni gibi geldi ve bu sırada çok sayıda delegenin uyuduğu gözlendi. Yılmaz Ateş’in yaklaşık 1 saat süren konuşmasıyla uyuyan delegeler, daha sonra kürsüye gelen GİK Üyesi Savcı Sayan’ın ateşli konuşmasıyla uyandı. 

FİLTEKİN’DEN SİTEMLİ YANIT

Bu arada söz isteyen Kars eski Belediye Başkanı Selahaddin Filtekin, 1994 seçimlerini, 1989 seçimde kazandıkları Belediye Başkanları yüzünden kaybettiklerini söyleyen Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş ve 2007 seçimlerinde CHP’nin Kars’ta başarısız olduğunu, ancak kendi dönemleri olan 2009 seçimlerinde daha başarılı olduklarını belirten İl Başkanı Çetin Bilgir’e yanıt vermek istediğini söyledi. Önce, Genel Başkan Yılmaz Ateş’e, “Sayın Genel Başkan Yardımcım, sözünü ettiğiniz dönemde ben de seçilmiş belediye başkanıydım. Partim benim yüzümden kaybetmedi. Ben iki dönem seçildim. Seçildiğim dönemde Iğdır ve Ardahan ayrılmamıştı ve Kars 14 ilçeydi. 14 ilçede benim hizmetim vardır ve halen adım konuşuluyor. Bundan dolayı sonraki genel seçimlerdeki başarısızlığı ve baraj altında kalmayı belediye başkanlarına yüklemenizi, dönemin belediye başkanı olarak kabul etmiyorum.” dedi. 

‘KAYBETMEDİM, KAYBETTİRİLDİM’

Daha sonra, İl Başkanı Seçin Bilgir’in, kendilerinden önceki 2007 seçimlerinde başarısız olunduğunu, o güne kadar partili muhtar bile bulunmazken ancak kendi dönemi olan 2009 seçimlerinde partinin oyunun arttığını, 2 belediye başkanı, 4 belediye meclisi üyesi ve 1 il genel meclisi üyeleri olduğu yönündeki sözleri üzerine Filtekin, “2007 seçimlerinde milletvekili adayı olarak ben kaybetmedim, kaybettirildim. Bilgisayar sisteminde ve seçim kütüklerinde yapılan hilelerle oylarımız yok sayıldı. Bunun için 2007 seçim sonucunu başarısız saymayı kabul etmiyorum. Bu konuda elimde belgeler var. Sarıkamış’ın bir köyünden ful oy almışken, Seçim Kurulu’nun bilgisayar sistemine sıfır oy aldığımız yazılıyor. Üstelik çok güvendiğim bir köy ve herkesin söz verdiği bir köy. Allah aşkına söyleyin, sandık başkanımızda mı oy vermedi? 2007 seçimlerinde böyle bir olumsuzluk yaşadık. Sistem olumsuzluğu.” diye konuştu. 

DİVANIN İKİ YÜZÜ

Bu arada, söz hakkı krizi yaşandı. Divan Başkanı’nın ilk açılışta, isteyen herkese söz hakkı vereceğini söylemesinin ardından, konuşmak isteyenler söz istediklerini divana yazılı olarak bildirdiler. Ancak, daha sonra söz isteyenlerden birisi olan Av. Cengiz Daşdemir’e söz hakkı verilmedi. Daşdemir’in, “Neden?” sorusu üzerine Divan Başkanı, “Çünkü konuşma hakkı yalnızca delegelere ve gelen misafirlere aittir.” dedi. Daşdemir’in, “O zaman baştan bu uyarıda bulunsaydınız. Başkan, isteyen herkese söz vereceğinizi neden söylediniz? Ben de bunun üzerine söz istediğimi yazılı olarak bildirdim. Başkan uyarsaydınız, böyle bir talebim olmazdı” dedi. Ancak, Divan Başkanı bu sözleri duymazdan geldi. Bunun üzerine açıklama yapan Av. Daşdemir, “Biz demokrasiyi CHP’de öğrenmiştik. Önce isteyen herkese söz hakkı verileceği söyleniyor, sonra benim talebim olduğu görüldüğünde İl Başkanı Çetin Bilgir’in uyarısıyla bu kez ağız değiştirilip, konuşma hakkım gasbediliyor. Bunu kınıyorum.” dedi. 

BİLGİR TEK ADAY

Konuşmaların ardından Divan Başkanı, 62 delegenin imzasıyla Çetin Bilgir’in tek aday gösterildiğini bildirdi ve daha sonra diğer organlara aday olacakların kendisine getirilmesini ve bunu okuyacağını söyledi. Ardından Yönetim Kurulu, Disiplik Kurulu ve Kurultay Delegeleri’nin yer aldığı liste divana sunuldu. 

HALİT CAN DEPREMİ

Yönetim, Disiplik Kurulu ile Kurultay Delegeleri’nin isimlerinin yer aldığı isimler okununca adeta deprem oldu. Adının Kurultay Delegeliği’nden silindiğini ve yerine Çetin Bilgir’in “benim adamım” dediği Ertuğrul Öztürk’ün yazıldığını o anda öğrenen CHP’nin tek İl Genel Meclis Üyesi Halit Can, Divan Başkanlığı’na yürüyerek, “Duyduğum doğru mu, benim adım yok mu?” diye sordu. Divan Başkanı’nın, “Sizin adınız yok” demesi üzerine, İl Başkanı Çetin Bilgir’in üzerine yürüyen İl Genel Meclisi Üyesi Can, “Düne kadar ben vardım, bugün neden adım yok?” diye tepki gösterdi. Bilgir’in, “Sana mı soracaktım!” çıkışı üzerine Halit Can, “Ben bu partinin Kars’ta seçilmiş tek İl Genel Meclisi Üyesi’yim. Benim adımı silip, yerime yazdığınız şahsın sıfatı ne? Hani öncelik seçilmiş olan iki belediye başkanı ile bir il genel meclis üyesinindi? Burada iki il genel meclisi üyesi olsaydı, neden ben yokum diye itiraz etmezdim.” diye tepki gösterdi. İl Başkanı Bilgir’in önemsememesi üzerine, Halit Can, partiden istifa edeceğini duyurdu. 

AKKAYA: YAPILAN DOĞRU DEĞİL

Tek İl Genel Meclisi Üyesi olan Halit Can’ın kongreden birkaç saat önce adının silinip, yerine Ertuğrul Öztürk’ün yazılması salonda deprem etkisi yarattı. Çok sayıda partili bu değişikliğe şiddetle tepki gösterdi. Daha sonra İl Başkanı Çetin Bilgir’le görüşen Arpaçay Belediye Başkanı Enver Akkaya, bu yapılanın doğru olmadığını belirterek, “Daha düne kadar, Kurultay Delegeliği’nde öncelik seçilmiş olan Belediye Başkanları ile İl Genel Meclisi Üyesi’ne tanınacağı söylenirken, bugün ne değişti de partimizin tek İl Genel Meclis Üyesi olan Halit Can çıkarılıp, yerine başkası yazılıyor. Halit Can’ın yerine yazdığınızın vasfı ne?” diye sordu. Bilgir’in, “Bir ilçeden iki kurultay delegesi olmaz” demesi üzerine Başkan Akkaya, “Başka ilçelerde de çalışılsaydı ve il genel meclisi üyesi çıkarılsaydı. Arpaçay çalışmış ve hem belediye başkanlığını kazanmış, hem de il genel meclisi üyesi kazanmış. Suç mu oldu şimdi bu? Ben baştan söyledim, benim gözüm yok kurultay delegeliğinde, benim yerime başkasını yazabilirsiniz diye. Siz ise ısrarla ‘öncelik seçilmişlerdedir’ dediniz. Halit Can seçilmiş bir arkadaşımızdır. Bu tavrı seçilmişe saygısızlık olarak değerlendiriyorum. Bu yapılanı hoş bulmuyorum.” dedi. Bilgir’in, “Halit Can’ı ben aday gösterdim” demesi üzerine, sinirlendiği görülen Arpaçay Belediye Başkanı Enver Akkaya, “Ama Arpaçay halkı seçmiştir” uyarısında bulundu. 

NECMİ DEMİRCİ: BUNLARLA OLMAZ

Listeler açıklandıktan sonra bir başka itiraz da Merkez İlçe Başkanı Necmi Demirci’den geldi. Herkesin kandırıldığını belirten Merkez İlçe Başkanı Demirci, “Artık bu yönetimle bu partide çalışmayı zor görüyorum.” diyerek, istifa etmeyi düşündüğünü açıkladı. 

İŞTE LİSTE

88 delegenin katıldığı kongrede Çetin Bilgir yeniden İl Başkanlığı’na seçilirken, Yönetim Kurulu da, “Perihan Çiğdem Aksoy, Adil Sinan Bilgir, Meryem Çetin, Akın Ergün, Bünyamin Kaygısız, Turgay Koçer, Serkan Kösem, Burhanettin Lokmanoğlu, İsmail Nağış, Turgut Odluyurt, Ertuğrul Öztürk, Aziz Tanrıverdi, Yusuf Toptaş ve Alpay Yıldız’dan oluştu. CHP’nin tek İl Genel Meclis Üyesi olan Halit Can’ın son dakikada silindiği Kurultay Delegeleri’ne Selahaddin Filtekin, Enver Akkaya, Ali Yeğin, Çetin Bilgir, Hasan Cellat ve Ertuğrul Öztürk seçtirildi.

Kars Haber Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler