Dünya Sulak A lanlar Günü Kutlandı

Dünya Sulak A lanlar Günü Kutlandı

Kars ve Ardahan'da kutlanan Dünya Sulak alanlar Günü nedeni ile Kış Ortasında Sukuşu Sayımları da yapıldı.

Her yıl 2 Şubat’ta kutlanan Dünya Sulak alanlar Günü, bu yıl KuzeyDoğa Derneği tarafından Kars ve Ardahan illerinde kış ortası sukuşu sayımları yapılarak kutlandı. Bu yılın teması ise ‘Sulakalanlar ve Ormanlar - Su ve Sulak alanlar İçin Ormanlar’ oldu.

 

Dünya Sulak alanlar Günü nedeni ile bilgi veren KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü ve Uzman Emrah Çoban, “Sulak alanlar, tropik bölgelerden sonra dünyanın en zengin biyolojik çeşitliliğine sahip ekosistemlerdir. Avrupa Birliği’nin 2011 yılını Orman Yılı ilan etmesi üzerine Dünya Sulak Alanlar günü de bu temanın çerçevesinde 2011 etkinlikleri kutlandı. Bu tür ormanlık alanlar özellikle su ile etkileşim içinde olan sulakalanlardır. Ormanlık sulak alanlar; tatlı su ormanları, turbalıklar ve mevsimsel olarak subasar ormanlarıyla mangrovluk, palmiyelik, bataklık gibi yaşam alanlarını da içerir. Sulakalan özelliği de gösteren bu ormanlar, bir yandan sulakalan olarak görev yaparken diğer yandan ormanların ekolojik işlevlerini ortaya koyar. Bu nedenle bu tip sulak alanlar kuşlardan memelilere, sürüngenlerden amfibilere, balıklardan omurgasızlara kadar birçok farklı canlı grubunu bünyesinde barındırır.”dedi.

 

Kış Ortası Sukuşu Sayımı ile ilgili olarak ta bilgi veren Çoban, “KuzeyDoğa Derneği, Dünya Sulak alanlar Gününde tüm dünyada Ocak ayının 15’inden Şubat ayının 15’ine kadar olan süre zarfında sistematik bir şekilde yapılan Kış Ortası Sukuşu Sayımı (KOSKS) Kars ve Ardahan illerinde tamamlandı. Zorlu kış şartlarında Kuyucuk Gölü ve Çıldır Gölü’nü ziyaret eden KuzeyDoğa Derneği ekibi 5 türden 31 sukuşunu saymayı başardı. Bir önceki gece hava sıcaklığının -33°C’ye düştüğü Çıldır Gölünün donmamış küçük bir kısmında beslenen sukuşları ekip tarafından heyecanla sayıldı. Kuyucuk Gölü’nün ise tamamı donmuş ve tek bir sukuşu dahi kalmamıştı. Oysa daha geçen Aralık ayında bu gölde bir çift flamingo sayılmıştı.

KuzeyDoğa Derneği başta kuşlar olmak üzere Kuzeydoğu Anadolu bölgesindeki yaban hayatının ortaya çıkarılması, korunması ve tanıtılması için çalışmaktadır. Bu nedenle de bölgede bulunan sulakalanları düzenli olarak izlemekte ve göç mevsimleri olan ilkbahar ve sonbahar aylarında Aras ve Kuyucuk Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezlerinden kuş halkalama çalışmaları yürütmektedir.”diye konuştu.

 

Tacettin DURMUŞ / KARS

Önceki ve Sonraki Haberler