29-30 EKİM MESAJI

29-30 EKİM MESAJI

MHP MİLLETVEKİLİNDEN 29-30 EKİM MESAJI

MHP MİLLETVEKİLİNDEN 29-30 EKİM MESAJI

  Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 30 Ekim Kars’ın Kurtuluşu dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Dağdaş, “30 ekim 1920 Karsın 'son kurtuluşu', genç Türkiye'nin ilk büyük zaferidir” dedi.

  Dağdaş yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

  “30 Ekim 1920 bağrından çıktığım Kars için, 29 Ekim 1923 ise ülkem için iki önemli tarih…86. kuruluş yıldönümünü kutladığımız Cumhuriyetimizin ilk tohumları Kars’ımızda atılmıştır. Tarihinin her döneminde şanlı mücadeleler veren Karslılar, 1918 Mondros mütarekesi'nden sonra ordu desteğinden mahrum ve kendi kaderiyle baş başa kalınca yılmamış, engin vatan sevgisi ve başarma azmiyle   mücadeleye devam ederek; 30 ekim 1920' de Kâzım Karabekir komutasındaki Türk ordusuyla bütünleşip, Kars'ı yeniden Türk topraklarına katmıştır. Kurtuluş savaşımızın dönüm noktalarından birini teşkil eden,  mücadelemizin batı bölgelerimizde yoğunlaşmasına imkan sağlayan ve cumhuriyete giden yolu açan; Kars'taki direnişimiz milletçe yazdığımız kurtuluş destanlarımızdan biridir.

  30 EKİM 1920 KARSIN 'SON KURTULUŞU', GENÇ TÜRKİYE'NİN İLK BÜYÜK ZAFERİDİR

  30 ekim 1920 Karsın 'son kurtuluşu', genç Türkiye'nin ilk büyük zaferi olduğunu da ifade eden Dağdaş, “Kars, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün, milli birlik ve beraberliğimizin  simgesidir. Kars ‘ın kurtuluşu sonrası tüm Anadolu’ya yayılan aynı ruh  zavallı Anadolu denilen  aslanın kükremesini sağlamış ve kurtuluş savaşı mücadelesinin zaferle sonuçlanmasına giden yolu açmıştır. 24 Temmuz 1923 günü Lozan'da, Anadolu'yu paylaşmak için can atanların da imzasıyla yeni Türk devletinin doğuşu tüm dünyaya ilan edildi. Her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış olan bu coğrafyada doğan devletin adı 29 Ekim 1923'de Türkiye Cumhuriyeti oldu. Zor oldu... Ama bu coğrafyada yaşayanlar, her türlü iç ve dış entrikaya rağmen bu iradeyi ortaya koydular.  Şairin: ''bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır,...toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır...'' mısraları, milletimizin vatan ve bağımsızlık anlayışının altın harflerle tarihe yazılmasının bir ifadesidir. Türk Milletine kutlu olsun!” diye konuştu.

  Dağdaş, daha sonra şunları söyledi:

  “Evet... Dün olduğu gibi düşman ve işbirlikçileri yine aynıdır; misyonerlik, tefrika, farklılıklar yaratarak düşman etme gayretleri devam etmektedir. İçeriden ve dışardan milletimize karşı şiddetli bir 'böl, parçala, içeri al' savaşı sürdürülmektedir. Kutsal vatan coğrafyamızda emelleri olanlar, bizimle doğrudan karşılaşmak yerine yine maşalar kullanmaktadırlar. Bazıları kendi hayatiyetlerini devam ettirmek için bir takım masallarla uluslar arası alanda meşruiyet ararken, bazıları ise yaşadığı coğrafyaya ihanet boyutunda kendi kardeşini vurmak suretiyle devletimizi zayıflatmak, milletimizi bölmek gibi emeli olanların oyunlarına gelmektedirler.  Ancak dün; Maraş'ta, Antep'te, Urfa'da, Çanakkale'de, Aydın'da, Samsun'da Giresun'da, Edirne'de, Kars'ta, velhasılıkelam yaşadığımız coğrafyanın her zerresinde, bir kum tanesini dahi canından aziz bilen milletimiz; bugün de, her türlü bölücü ve yıkıcı tertip ve eylemlere karşı göğsünü siper ederek, birlikte ve bütün olarak yaşama iradesini ortaya koyacağından, içeride de dışarıda da kimsenin şüphesi olmasın. Bugünden çok daha zor şartlarda ve topyekün irade koyarak  Türkiye'yi kanları ile bize ebedi yurt haline getirenlerin torunları, bugün de aynı iradeyi ortaya koyarak bu baskılara göğüs germeye, bu oyunları bertaraf etmeye neticesiz bırakmaya muktedirdirler. Cumhuriyetimizin 86. Kuruluş yılı ile birlikte, Ahmet Refik Altınay'ın 1920'lerde ifade ettiği gibi  'Türkün en şanlı müdafaalarının tahattur ettiği, hamaset ve celadet beldesi Kars'ın' kurtuluş yıl dönümünü yürekten kutluyor; Türkiye Cumhuriyetini bize emanet eden Mustafa Kemal Atatürk'ü, O'nun yol arkadaşlarını ve ebediyete kadar aynı topraklar üzerinde birlik ve beraberlik içinde kardeşçe yaşamamız uğruna can veren şehitlerimizi şükran, saygı ve rahmetle anıyorum”

Önceki ve Sonraki Haberler