'30 Mart’ta da 30 Mart’tan Sonra da Sarıkamış’tayım'

'30 Mart’ta da 30 Mart’tan Sonra da Sarıkamış’tayım'

Kars Sarıkmış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, 30 Mart 2014 yerel seçimler öncesi son açıklamalarını Kafkas Haber Ajansı'na yaptı. Özbilen gururla hizmet Sarıkamış'ta yaşamını sürdüreceğini söyledi.

'30 Mart’ta da 30 Mart’tan Sonra da Sarıkamış’tayım'

Kars Sarıkmış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, 30 Mart 2014 yerel seçimler öncesi son açıklamalarını Kafkas Haber Ajansı’na yaptı. Özbilen gururla hizmet Sarıkamış’ta yaşamını sürdüreceğini söyledi.

SARIKAMIŞ’IN YOL HARİTASIYLA İŞE BAŞLADIK

Özbilen açıklamasında şunları söyledi:

1994 yılında Refah Partisine aday oldum. O zaman seçimi kaybettik. 2004 yılında AK Parti iktidara geldiği zaman biz tekrar müracaat ettiğimiz zaman baktık ki her partiden insanlar iktidar partisi oluğu için herkes hücum etti. O zaman ki partilerde şimdi ki gibi değildi. Vefalı davranıyordular. Bu halk bizi 2004 yılında belediye başkanı olarak görevlendirdi. 2004 yılında Sarıkamış’ın yol haritası yoktu. Bu yol haritasını yapabilmek için sizlerin de katkılarıyla tüm yönleriyle bir Sarıkamış Sempozyumu düzenledik. Bu Sempozyumda Sarıkamış’ın yol haritası turizm çıktı. Turizmle ilgili kayak merkezi projesinde çalışmalar yaptık. Sadece kış turizmiyle olmayacağını anladığımızda tekrar biz Sarıkamış’ın birde yaz turizmiyle öne çıkmasını istedik. Yani turizmi 12 aya yaymak veya 8 aya yaymak için çalışmalar yaptık. Bunları da hep hançerli bölgesine yönlendirdiğimiz için o bölgede otel alanında 30 bin metre kare yer verdik. Bunlar hep uzun süreli projeler olduğu için birde kış memleketinde bunların alt yapısını oluşturmak o kadar kolay olmadığı için uzun süreli projelerdir. Tabi o gerçekleşecektir.

GENÇLİK MERKEZİNİN İHALESİ YAPILDI

Bunun dışında aynı bölgede Gençlik Merkezine bir 6 bin metre kare ondan sonra 14 bin metrekare 20 bin metrekare yer verdik. Gençlik Merkezinin ihalesi yapıldı. Kısa bir zaman içerisinde ihalesi yapılan yerlerin temeli atılacaktı ilkbaharda. Yine TOKİ’nin bölgesinde İller Bankası tarafından 150 tane Belediyeye yapılan parklar içerisinde bizim Karslı bir hemşehrimizin İller Bankasında olmasından dolayı onun destekleri ile üzerinde bir tane parkın yapımı gerçekleştirildi. İhalesi yapıldı. Bizim bunların dışında da 2004 yılında belli bir proje yaptık. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile beraber bir çalışma yaptık. Bu çalışma ile Sarıkamış şehitleri anma alanları olarak belirttiğimiz yerlerde 7 tane üniversite ile çalıştık. Bunları neticelendirdik. Sayın başbakanımız Sarıkamış’a geldiği zaman Toprak Otel’de bizzat kendisine söyledim. Konuşmam da ‘Sayın Başbakan Çanakkale’de olduğu gibi Sarıkamış’ta da şehit abidelerinin yapılmasında yardımcı olur musunuz’ dedim. O da kabul etti. Şuanda da bütün konuşmalarında bu işin 2015 yılına yetişeceğini söylemektedir. Bizde bu konuda ikinci bir çalışma yaptık. İki bakanlık devreye girdi. Artık Kültür ve Turizm Bakanlığı devreden çıktı. Bu iki bakanlıktan bir tanesi aile ve sosyal politikalar bakanlığıdır. Birisi de Sayın Veysel Eroğlu’dur. Sayın Veysel Eroğlu işini çok ciddi bir şekilde takip ettiriyor. Şuanda Milli Parklar nezdinde Sarıkamış’ta ki şehitler mahallesine gittiğimiz zaman, Karabekir Mahallesi ile Şehitler Mahallesi noktasının birleştiği o güzergâhta levazım binalarının ve trafonun olduğu bir yerde 40 bin metrelik bir alan üzerinde 11 bin küsur metre kare kapalı ala olması hesabı ile tanıtım merkezi yapılıyor. İhalesi ayın 3’ünde bitti. Altı tane firma katılmıştı. Değerlendirmesini yapıyorlar. Onu da kesin bu sene bitirecekler.

BU PROJELERDE GERÇEKLEŞTİĞİ İÇİN BUNLAR ÜZERİNDEN HESAP KİTAP YAPANLAR KENDİLERİNE BİR PAY ÇIKARTMASINLAR

Bunlar tabi uzun süreli projeler olduğu zaman ha dediğiniz zaman bitmiyor. Ama bu projenin şuanda maliyeti olan 20 trilyon kesinlikle bütçeden ayrılmıştır. Kısa bir zamanda faaliyete geçecektir. İhalesi olan projelerin hiçbir zaman dönüşü olmaz. Memlekette kim belediye başkanı olursa olsun, hangi partide olursa olsun, dini, mezhebi ne olursa olsun bu Türkiye Cumhuriyetinin onaylamış olduğu projelerdir. Bu projelerde gerçekleştiği için bunlar üzerinden hesap kitap yapanlar kendilerine bir pay çıkartmasınlar. Sarıkamış belediyesinin Kars valiliğinin ve özellikle bakanlarla yaptığız istişareler neticesinde oluşan projelerdir. Bunlardan zaten katkısı olanlar olsaydı, onları zaten bugün buraya çağırıp onure ederdik. Katkısı olmayan insanları da onure etmek doğru değildir. Ama ben sayın bakanlarımıza bu konuda minnettarım. Onların ismini anıyorum, onların yaptıklarını da her yerde anlatıyorum.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının da şuan da çalışmaları belirli bir seviyeye geldi.

BELEDİYESİ ZENGİN İLÇESİ FAKİR BİR BELEDİYE GELİŞMEZ

Belediye arazileri devlet demir yolları arazileri ve maliyenin arazileri var. Biz kendi ücretsiz olarak veriyoruz. Çünkü neden? Bu binalar yapıldıktan sonra Sarıkamış’ın bence gelişim noktaları belirli bir seviyeye geliyor. Yani belediyesi zengin ilçesi fakir bir belediye gelişmez. İlçe zengin olacak ki belediye gelişsin. Bizde bu nokta da çalışmalar yapmaktayız.

Sarıkamış içme suyu noktasında kızıl çubuk deresinde yine sayın bakanımız Veysel Eroğlu’nun talimatları ile bizim şuanda 210 Lt. saniyede su arıtacak su arıtma tesisimiz var.  Ancak suyumuz eksik olduğu için sayın Eroğlu’ya söyledik. Sayın Eroğlu Sarıkamış’ın isminden esinlenerek bu projenin tek bir lirası belediye tarafından karşılanmamak üzere devlet su işleri ihale etti. 35 metre yüksekliğinde gölet yapıyor. O gölette toplanan su Sarıkamış’ın 50 yıllık su ihtiyacını karşılıyor. Burada bizim Sarıkamış şehitlerini anma etkinliklerinde kullandığımız o güzergâh Sarıkamış’ın içeme suyu için 35 metre yüksekliğinde bir gölet olacaktır. O gölet oluştuktan sonra da cazibeyle geliyor. Sarıkamış belediyesi bir lira para ödemeden suyunu akıtmış olacaktır. Bugün belki Doğu Anadolu bölgesinde çoğu belediye de yoktur. Atık su arıtma tesisi. Parası devlet planlama teşkilatında yüzde 50’sinin de belediye imkanlarıyla 11 trilyon 261 bin 338.08 TL ihalesi yapıldı, yer teslimi yapıldı. 2014 yılında Sarıkamış’ın su arıtma tesisi yani kanalizasyon arıtma tesisi bitecektir. Müteahhit kazmayı vurdu.

İŞ MERKEZİNİN AÇILIŞINI YAPTIK

Bunlar yeterli midir? Hayır değildir. Bugün Sarıkamış’ın belediye iş merkezinin açılışını yaptık. Belediye iş merkezinin yapılmasının sebebi nedir? Bugün burada Sarıkamış halkının yararına olan bir binadır. Buraya kışın turistler geldiği zaman e az 2 saat önce Sarıkamış’ı terk edip Kars’a gidiyorlar. Bal ve kaşarlarını Kars’tan alıyoruz. Almalarına karşı değiliz. Ama Sarıkamış kaşarda, balda imalatçı bir ilçe değil ki. Kaşarı Kars’ta toptan alıyorlar. Burada perakende satamadıkları için esnaf mağdur oluyor. Ticaret sekteye uğruyor.  O zaman bu insanları bu iş merkezinin bulunduğu yerde toplamak lazım. Nasıl toplayacağız, turisti nasıl getireceğiz? Turiste cazip olan ne var? Orada bir sinema koyduk. 125 kişilik bir sinema var. fes put var. Çocukların oyun alanları var. Yani park yapıyoruz falan. Bugüne kadar kimse çocuğunu parka götürememiştir. Her taraf kar-çamur, yazında toz oluyor. En iyisi diğer AVM’lerde olduğu gibi çocukları götürüp orada çocuk gelişimi mezunlarının denetiminde hem eğitim verecek çocuklar orada hem de oyun oynayacaklar. Belki bilgisayardan da biraz uzak kalacaklar. Bunun da birinci katında kaşar- bal reyonları var. Sarıkamış’a özgü malzemelerin olduğu şeyler var. O bina Sarıkamış’a tabi olacaktır. Turistler orada dönecektir. Biz açtığımız gün dedik ki belki kimse burayı kiralayamaz. Tamamen dükkânlar bitti. 7 tane dükkânımız kaldı. Giriş katında sadece bir dükkânımız kaldı. Bugün o dükkâna sadece 6 tane talip dilekçesi var. Bugün de o diğer kısımları verdiğimizde orası belediye iş merkezi olarak turistleri Sarıkamış’a çekmek için Sarıkamış’ın ticaretine tabi olacaktır.

2009 YILINDA ALDIĞIM OY 3249

2004 yılında aldığım oy 2715, MHP 2433, CHP 1620 oy almışlar. Ben 2004–2009 yılları arasında öyle bir çalışma yaptım ki MHP’nin tabanından oy aldım, CHP’nin tabanında oy aldım. Türk silahlı kuvvetleri benim ahlakımı öğrendi bana oy verdi. Polis teşkilatı verdi. Ben öğrencilerin tamamının zeminine kadar indim. Sadece Sarıkamış merkezinde değil köylerde ki öğrencilere de yardımcı olmaya çalıştım. 2009 yılında aldığım oy 3249 Adalet ve Kalkınma Partisi, 1860 CHP, 1820 MHP, 687 DEHAP. Bütün adayların aldığı oyu kadar ben oy almışım. Ve bu seçimde de elimi kolumu sallayarak demiyorum yine milletin içinde düğmemi ilikleyerek gezecektim. Ve seçimi kazanmak için girmiyordum ben seçime. Sadece oyumu 4 bine çıkartmak için uğraşıyordum. Ama ben Allah’a inanmışım. 2004 yılında çok çalıştım.2009 yılında fazla çalışmamdım. Seçildim. Burada da hiç çalışmadan seçilecektim. Ben diyorum ki olura ya demek ki benim nasibim bu kadarmış. Ben nasibe kısmete inanan birisiyim. Ben partime her zaman bağlıyım. Çünkü o parti beni bir yere getirdi. Benim o partiden ayrılmam ya da sitem yapmam gibi bir düşüncem yok. Ben her zaman hakkıma razıyım. Ben kendime şu yönden güveniyorum. Sarıkamış’ta hiçbir zaman seçim kaybetmem. Benim duruşum bellidir. Herkes Sarıkamış’ta da, Kars’ta da, genel merkezde de beni tanıyor. Hiçbir zaman yalakalık yapmam. Yalakalık yapsaydım ben aldığım şu oyla gerekeni yapardım. Bu nedenle sitemim yok. Huzurluyum, guruluyum. Allah 30 Mart’ta bu görevi inşallah şerefli namuslu dürüst bir kardeşimiz seçimi kazanır gelir Sarıkamış’ta.

SADECE BU SENE 60 TRİLYONLUK BİR YATIRIM VAR

Çünkü sadece bu sene 60 trilyonluk bir yatırım var Sarıkamış’ta. Bütün bakanlıklar Sarıkamış’a yatırım yapıyor. Hiçbir proje şurada 10 milyondan aşağı değildir. Kırgınlığım yok. Ben darbelere dayanıklı birisiyim. Ben emekli memurum. Sarıkamış halkı içerisinde yaşayacağım. Gideceğim bir yer yok. Zengin birisi değilim. Çok şükür param da yok paraya da ihtiyacım yok. Ben o halkın önünde düğmemi ilikleyeceğim, saygı duyacağım. Ben bu partinin temel taşıyım. Ben 1994’te seçime girdiğim zaman Kars’ta belli güçlerin beni götürüp 2–3 saat sonra sorguya çekmesi, benim 2004-2005’te evimin önüne bilgisayar monitörü koyup bomba süsü verip Kars’ta ki bomba uzmanları tarafından gelip fünye patlatılması olayları, Sarıkamış’ta açılan 3 tane gazinoyu şu yüreğimle kapatmam benim için bir onurdur. Bunu niye yapmadım diye pişman olacak hiçbir davranışım yoktur. İnşallah onlarında olmaz. Kim ne konuşursa konuşsun. 30 Mart’a kadar buradayım. 30 Mart’tan sonra da Sarıkamış’tayım. Çok mutluyum, çok gururluyum. Ben her iki milletvekilinden de dargın, küskün değilim. Güzel iş yaptılarsa onları tebrik ediyorum. Ben her şeyi halkın takdirine bırakıyorum.

BEN ÖZELLİKLE SİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Benim için halkın özgüveni halkın hür ve özgürce düşünmesi benim için çok önemlidir. Eğer ben bu caddeye çıkıyorsam korumasız bu benim için bir mutluluk duygusudur. Ben bir gün saat 10 buçukta belediyeden çıktım. Partinin orada baktım zabıtam beni takip ediyor. Nereye gidiyorsun dedim. Başkanım karanlıkta gidiyorsunuz. Belediye başkanlığı benim için o zaman önemli bir koltuk değildir. Ben eğer burada korumayla gezeceksem, birileri beni takip edecekse ben orada yokum. Eğer ben halka hizmet edecek ve halkta beni vuracaksa o zaman ben neden hizmet edeyim. O neden beni vursun. O zaman kendilerine layık bir tane adam bulsunlar. Ben özellikle size teşekkür ediyorum. Kars- Sarıkamış medyası benim için çok önemlidir. Ben fazla reklamı sevmeyen bir tipim. İş merkezi de açtık. Açmamızın yegâne sebebi bazı insanların neden açılmıyor demesinden dolayıdır. Belediye meclisinde karar aldık. Dedik ki iş merkezini gelecek yönetim açsın. Bir belediye başkanı bir iş merkezi yapacak, büyük bir yatırım yapacak açılışını başka birine yaptıracak. Sarıkamış’ın çocuğuyum. Benden sonra gelecek adam belki iş merkezini başka bir amaçla kullanacak. Yepyeni bina, güzel bina.

Ben geldim. Benden önce ki belediye başkanı bu binayı bu şekilde dizayn etmiş. Bu binanın masrafını siz düşünün artık. Baktım ki benim evimden güzel. Burada huzurlu bir şekilde oturuyoruz.”kha

Önceki ve Sonraki Haberler