Ahmet Arslan, TRT Haber'de Sarıkamış Şehitlerini Anlattı

Ahmet Arslan, TRT Haber'de Sarıkamış Şehitlerini Anlattı

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, TRT Haber’in ‘Özel Gündem’ programda 101’inci yılında Sarıkamış Şehitleri’ni anma etkinliklerini anlattı.

Tacettin DURMUŞ / KARS

Arslan programda yeni yılın ilk günü başlayacak olan 1, 2, 3 Ocak’ta Sarıkamış’ta düzenlenecek olan ‘Türkiye Şehitleriyle Yürüyor’ anma programı hakkında bilgi verdi ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

 “ECDADIMIZ, VATAN, MİLLET, MEMLEKET SÖZ KONUSU OLUNCA DONARAK ÖLMEYE DAHİ CESARETLE GİDİYOR”

Programda soruları da cevaplandıran AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Aslan, “Neden Sarıkamış bir Çanakkale gibi anılmıyordu, son zamanlarda canlandı. Sarıkamış Şehitlerini anma programlarında Devletin katkısı çok büyük.  Bunun sebebi neydi? Şeklindeki sorusuna da cevap verdi. Allah-u Ekber Dağları’nda donarak şehit düşen 90 bin askerin nasıl zorluklar yaşadığına dikkat çeken Aslan: “Sarıkamış’ı belki yeteri kadar yorumlayamadık. Belki de önemini kavrayamadık ve birde gerçek şuki özellikle geleciğimize teslim edeceğimiz gençlere  geçmişimizi doğru anlatmamız gerekiyordu. Biz yıllarca Sarıkamış’ı ayrıca bir utanç  vesikası veya vesilesi gibi görerek gençlerimizden sakladık, anlatmadık. Halbuki Sarıkamış’taki  tek cümle ecdat donma pahasına ülkesini savunmak için toprakları bize yurt olarak bırakmak için donmak pahasına şehit olmaya gitti. Bu cümle gençleri geleceğe yetiştirmek için önemli zaten o zaman genç haklı olarak dönüp merak ediyor. Benim ecdatım hangi şartlarda donma pahasına Sarıkamış’ta bu hareketi gerçekleştiriyor. Niye yalın ayaktı, niye çarıklıydı, niye yazlık elbiseliydi. Ona bakmak gerekiyor. Sarıkamış’ın en önemli özelliklerinden biri şudur ki; Sarıkamış’ta 91 şehit belki kamuoyunda, insanların kafasında da oturan bir rakam olduğu için 90 binle telaffuz ediliyor. Ancak bir gerçek var ki özellikle 22 Aralık 1924 tarihi yani Sarıkamış Harekatı’nın başladığı gün itibariyle zaman zaman Ruslar ile farklı cephelerde, karşılıklı çatışmalar var, kayıtlar var, şehitlerimiz var, onların kayıpları var. En sonunda Allah’u Ekber Dağlarında sonunda bir kaybımız var. Özellikle 10. Kolordu komutanı Albayımız Hafız Hakkı Bey var. Hafız Hakkı Beyin de gözü yükseklerde…

SARIKAMIŞ HAREKÂTI ŞÖYLE BAŞLIYOR

Sarıkamış Harekâtı şöyle başlıyor. Deniliyor ki biz Rusları etraftan kuşatalım. Bu kuşatma harekâtıyla biz onlarla baş edebiliriz. Aksi takdirde bizim askerimizin yeterli mühimmatı yok, donanımı yok, yiyeceği yok. Başlarken belki doğru başlıyor, ancak daha sonra özellikle 10. Kolordunun Hafız Hakkı Bey’in bu sisteme uymayıp Sarıkamış’ta Allahu Eber Dağlarında Rusları takibe başlaması ve cepheyi adeta genişletmesi ile biz kayıplar veriyoruz ve yanlış bir strateji izliyoruz. Bu strateji çerçevesinde de yaklaşık kimi bilgilere göre 30 bin, kimi bilgilere göre daha eksik askerimiz donarak ölüyor. Ancak o Sarıkamış harekâtında yaklaşık iki hafta süren o harekâtta toplam kayıp 90 bindir. Gerek savaşarak, gerek donarak olan kayıp 90 bin olarak ön görülüyor. Oda kesin bir rakam olarak telaffuz edilmiyor. Bunun sonunda biliyoruz ki ecdadımız özellikle; vatan, millet, memleket söz konusu olursa donarak ölmeye dahi cesaretle gidiyor ve memleketi kurtarmak adına ölümü göze alıyor.” şeklinde konuştu.

SARIKAMIŞ’TA 90 BİN ASKERİN DONARAK ŞEHİT OLMALARININ BAŞKA BİR GERÇEĞİNDE VAR

Sarıkamış’ta 90 bin askerin donarak şehit olmalarının başka bir gerçeğinde var olduğunu hatırlatan Aslan, “Zonguldak açıklarında 3 tane gemimiz batırılıyor. Daha sonra 4 bin ton yük getiren Derne diye bir gemi var o da batırılıyor. Erzak ve donanımda gelemiyor. Sonuçta 90 bin rakamı ortalama telaffuz edilen bir rakamdır. Bizde onu kabul ediyoruz. Dolayısıyla bu günde, bu günlerde de 90 bin şehidimizi belki de onlar nezdinde bütün şehitlerimizi anmak adına bu etkinliği düzeliyoruz ve yeni kuşağa bunu iletmeye çalışıyoruz. Önemli bir ifade var, geçmiş geleceği kuşatır veya geleceği kuşatan geçmiştir. Sizin geleceğinizi iyi bildiğiniz, sahip çıktığınızı geçmişiniz belirler aslında. Dolayısıyla bizim geleceğimizin iyi belirlenebilmesi adına gençlerimizin geçmişini iyi bilmesi lazım. Atalarının üzerinde elbise olmadan, mühimmat olmadan karşı taraftaki her türlü donanıma sahip bir orduya karşı cansiperane ve donma pahasına hareket etmesi gençlerin bilmesi gereken bir olaydır.

SAYIN BAŞBAKANIMIZA MÜTEŞEKKÜRÜZ

“İşte bunu nasıl bilecekler biz bu konuda gerek Sayın Başbakan’a, gerek hükümetlerimize müteşekkiriz.” İfadelerini de kullanan Arslan: “Çanakkale son yıllarda bu anlamda çok çok önemsendi,  üzerinde duruldu ve artık biliyoruz ki Türkiye’nin yerinden insanımız Çanakkale’ye gidiyor “Bu anlamda 3 yıl önce Sarıkamış’a Sayın Başbakanız Kars’a geldi. ‘Sarıkamış Şehitlerine Yürüyor’ diye ifade edildi, sonra ‘Sonra Sarıkamış Şehitleriyle Yürüyor’ diye ifade edildi. Ne mutlu ki bugün artık ‘Türkiye Şehitleriyle Yürüyor’ deniyor. Bu konuda Gençlik Spor Bakanlığı özellikle bu işe çok sahip çıktılar. Biz her sene 5 bin civarında etrafımızdan katılımla şehitlerimizi anıyorduk veya şehitlerimizle yürüyorduk. Bugün Gençlik ve Spor Bakanlığı 5 bine yakın bilborad ve afiş astı Türkiye’nin her yerine ve Türkiye’nin her yerinden 10 bin tane genç getirecek. Türkiye Devlet Demir Yolları Ocak 5’te iki tane tren kaldıracak, insanlarımız gelecek ve biz Türkiye’nin her yerinden gelen bu gençlerle birlikte geçmişimizi anacağız. Biz 3 saat üzerimizde her türlü elbiseler olmasına rağmen yaşayacağız ve şartlara uyum sağlayacağız ama en önemlisi o maneviyatı hissedeceğiz. Geçmişimizi iyi bileceğiz ki bu gençlerle Ulu Önder Atatürk’ün söylediği gibi, geleceğimizin teminatı olan gençlere geleceğimizi iyi emanet edelim. Bu konuda Kars Valiliği olarak, Kars Milletvekilleri olarak bu etkinlikleri çok çok önemsiyoruz. Biz biliyoruz ki Türkiye insanı ne kadar Sarıkamış’ı bilirse, ne kadar Sarıkamış’taki şehitleri bilirse, bunlara ne kadar çok sahip çıkarsa Türkiye’nin geleceği o kadar teminat altında, o kadar garanti altında olacak. Dolayısıyla bunun paydaşları olarak Gençlik Spor Bakanlığı’na, Milli Eğitim Bakanlığı’nın da öğrenciler, veliler için bu tür etkinlikleri var Çanakkale için, bunu biz de Sarıkamış’ta biraz daha yaygınlaştırmak adına girişimlerde bulunuyoruz. Gerek Milli Eğitim, gerek Gençlik Spor Bakanlığı, gerekse Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu işe sahip çıkıyor. Kızılay’ımız, Kızılay Genel Başkanımız Türkiye’nin 81 ilinden temsilcileriyle katkı koyarak bu işe sahip çıkıyor. Bütün bu paydaşlarla birlikte biz Sarıkamış’ı ziyadesiyle gündemimize getirmek istiyoruz, insanlarımız bilsin istiyoruz, TRT’de bu anlamda sağ olsun bu güne kadar olduğu gibi, ciddi bir şekilde katkı koyuyor ve yayınlarıyla, etkinlikleri canlı yayınla vermesiyle büyük katkı koyuyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler