Ahmet Koca: 40 bin 917 gazimizi hizmetli kadrosundan memur kadrosuna geçirdik

Ahmet Koca: 40 bin 917 gazimizi hizmetli kadrosundan memur kadrosuna geçirdik

Bakan Yardımcısı Ahmet Koca, “Çeşitli derecelerde engel durumları olan gazilerimizin atandıkları kurumlardaki görevlerini zorlamadan yapabilmeleri adına hizmetli kadrosunda çalışanların memur kadrosuna geçirilmelerini sağladık.” dedi.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Sarıkamış Şehitlerinin 104. yılı anma programı kapsamında Şehit ve Gazi ailelerinin onuruna yemek verdi.

Düzenlenen yemek sonrası bir konuşma yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Koca, “1915 yılında 2700 rakımlı Sarıkamış dağlarında vatan, millet, devlet ve vatanın bütünlüğü, milletin bekası için ‘Durmak yok; dönmek yok’ diyerek canlarından vazgeçmekten imtina etmeyen kahraman şehitlerimizin mirasına sahip çıkmak için aynı özveri ve ruhla gerek yurt içinde gerek sınır ötesinde zorlu mevsim koşullarını umursamadan görev yapan kahraman Mehmetçiklerimizin bu ruhu yaşatanlar, yaşatacak olanlardır. Bu ruh yaşadığı müddetçe vatanımız üzerinde kirli emelleri olanlar korkmalı, aziz milletimizin de gönlü rahat olmalıdır. Sarıkamış harekatı, şanlı tarihimizin hüzünlü olduğu kadar önemli de olan yapraklarından biri olarak hafızamızda yer almış bir destandır. Dondurucu soğukta ve tipi altında şehit olurken bile kol kola giren ve ebediyete yol alan Mehmetlerimizin bu destanı birer fedakarlık ve kahramanlık örneği olmanın yanı sıra birlik ve kardeşlik dersidir. Aziz milletimizin, her bir karışı kanla, canla kazanılmış bu mukaddes vatanı müdafaa etmek uğruna ne denli zorluğu göze alabileceğinin ispatıdır, Sarıkamış.” dedi.

Sarıkamış ruhunun milletimizin onurlu duruşu olduğunu kaydeden Koca, “Çanakkale ruhudur, Milli Mücadele ruhudur ve dahi 15 Temmuz ruhudur. Bu canım topraklar üzerinde kirli emelleri olanlara en büyük dersi işte bu ruh vermiştir, her zaman ve koşulda vermeye de hazırdır. Ya gazi ol ya şehit şiarıyla vatanı uğruna gözbebeklerini, kınalı kuzularını kaybetmeyi göze alan anaların yetiştirdiği evlatlar sayesinde vatan olmuştur, ocak olmuştur ve ilelebet vatanımız olarak da kalacaktır.” ifadesini kullandı.

Koca konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İnanıyorum ki, Sarıkamış, Çanakkale gibi milletimizin destansı kahramanlıklarını hatırlamak adına ülkemizin geleceği için oldukça önemlidir. Zira geçmişini bilmeyen, geçmişinden güç alamayan bir millet geleceğe sağlam adımlarla yürüyemez. Dolayısıyla bizlerin en birincil görevi tarihimizi layık olduğu değerde genç nesillere aktarmaktır. Bizler, gençlerimize bu toprakları vatan kılmak için verilen şehitleri, bu vatan uğruna yapılan mücadeleleri hatırlayacağız ki tıpkı 15 Temmuz’da olduğu gibi mukaddes mirasımıza sahip çıkabilelim. Bu anlayışla şehit yakınlarımız ve gazilerimiz için her zaman pozitif ayrım yaparak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu itibarla, hükümetimiz döneminde yaptığımız değişikliklerle;

1. Şehit yakınlarına tanınan istihdam hakkını birden ikiye çıkardık.

2. Yaptığımız düzenlemeyle daha önceden istihdam hakkı bulunmayan vazife ve harp malullerinin de istihdam hakkından faydalanmalarını sağladık.

3. Vazife malullüğü kapsamında bulunan diğer kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınları ile malul olanlar ve terör mağduru sivil vatandaşlardan terör eylemleri nedeniyle hayatını kaybeden veya engelli hale gelenlere bir istihdam hakkı getirdik.

4. Yılda iki defa olan şehit yakını ve gazi atamalarında süre sınırını kaldırdık. Artık atamaya hazır olanların istihdamını her ay yapmaktayız.

5. İstihdam hakkını kullanmak isteyen hak sahipleri için 45 yaş sınırını kaldırdık.

6. Çeşitli derecelerde engel durumları olan gazilerimizin atandıkları kurumlardaki görevlerini zorlamadan yapabilmeleri adına hizmetli kadrosunda çalışanların memur kadrosuna geçirilmelerini sağladık.

Bu kapsamda 2014 yılına kadar 16 bin 502’si İçişleri Bakanlığı; 2014 yılından itibaren ise Bakanlığımız tarafından 24 bin 415 olmak üzere toplam 40 bin 917 hak sahiplerini, çeşitli kurum ve kuruluşlara atadık.

7. Tanıtım kartı olarak da kullanılabilen ücretsiz seyahat kartı hakkından yararlananların kapsamını genişlettik ve bugün itibariyle 158 bin 92 şehit yakını, gazi ve gazi yakınımızın ücretsiz seyahat hakkını kullanmalarını sağladık.

8. Vazife ve harp mamullüğü kapsamında olup faizsiz konut kredisinden yararlanamayan şehit yakını ve gazilerimizin de faizsiz konut kredisinden yararlanmalarını sağladık.

9. Şehitlerimizin anne ve babalarına aylık bağlanmada aranan muhtaçlık şartını kaldırdık.

10. Çalışmaya devam eden malullerin maluliyet aylığı kesilmeyerek iki aylığı birden alma ve sonraki çalışmalarından dolayı emekli olabilme imkanı getirdik.

11. Vazife mamullüğü kapsamında ek ödeme ile eğitim-öğretim yardımı alamayanların da bu imkandan faydalanmasını sağlayarak kapsamını genişlettik.

12. Başkasının yardım ve desteği olmadan yaşayamayacak derecede ağır malul olan gazilerimize sağlanan bakım desteğini asgari ücretin net tutarından iki katına çıkardık.

13. Memur ve İşçi Sendikalarının şehit yakınları ve gazilere ayni ve nakdi yardımda bulunabilmelerinin önünü açtık.

14. Şehitlerin eş veya çocuklarından birisi, eş ve çocuğu yoksa ana veya babasından birisi tarafından alınacak araçlar için bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisinden (ÖTV) muafiyeti sağladık.

Yaptıklarımızı asla yeterli görmüyoruz ve da iyisini yapmak için çalışmalarımız devam ettiriyoruz. Bu vatanı bize canlarıyla emanet bırakan aziz şehitlerimizin yakınlarına ve gazilerimize minnet duygularımız ifadeye kelimeler yetmez. Bu sebeple bugün buluşmamıza vesile olan organizasyonu son derece önemli buluyor ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Kars Valisi Türker Öksüz ise, “Bu anlamlı günde, Sarıkamış şehitlerimizin 104’üncü yıldönümünde, bizlere aziz şehitlerimizin emaneti olan sizlerle aynı sofrayı paylaşmak, gözlerini kırpmadan vatan uğrunda çarpışıp gazi olanlarla birlikte olmaktan büyük bir şeref duyduğumu belirtmek istiyorum. Sarıkamış, yüreği imanla ve vatan aşkıyla çarpanların, pervasız bir işgale gövdesini siper ettiği yerdir. Sarıkamış, Anadolu’nun dört bir yanından, Rumeli’den, Bağdat’tan, Şam’dan gelerek, dilleri ve renkleri farklı, davaları aynı olan bir milletin, verdiği eşsiz mücadelenin adıdır. Sarıkamış harekâtı, tarih sahnesinde yerini aldığı günden beri, onuruyla yaşamış milletin şüheda kanları ile sulanan vatan toprağında, kendisine vurulmak istenen zincirleri parçalamak için canını vermekten çekinmediği önemli dönüm noktalarından biridir. Birlik, beraberlik ve kardeşliğimize kastedenler, dün olduğu gibi bugün de hiçbir vicdani ve ahlaki değer tanımadan üzerimize gelmeye devam etmektedir.” diye konuştu.

“Mehmetçiklerimiz ülkemizin güvenliğini sağlamak adına, Çanakkale’de, Dumlupınar’dan, Sarıkamış’ta olduğu gibi yedi düvele karşı verdiği mücadelenin bir benzerini bugün de PKK, PYD, KCK, YPG ve DAEŞ gibi terör maşalarına karşı başarılı bir şekilde yürütmektedir.” ifadesini kullanan Vali Öksüz, “Necip Türk milleti, bugüne kadar bu vatan uğruna milyonlarca şehit verdi ve bundan sonraki süreçte de herhangi bir tehlikede gözünü kırpmadan şehit olmaya da hazırdır. Şairin dediği gibi “bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır”. Türk milleti bunu bilir, bunu söyler. Sizin evlatlarınız bu vatan uğruna canlarını verdiler, kanlarını akıttılar. Sizlerin de bizlerin de canlarından can, kanlarından kan gitti. Bu bilinçle, sizlere karşı sorumluluklarımızın farkındayız ve ne yapsak sizlerin hakkını ödeyemeyiz. Evet, ateş düştüğü yeri yakıyor. Ama şunu biliniz ki o ateşin düştüğü yer bütün vatandır. Bir şehidimiz olduğunda sadece ailelerin değil, bütün milletimizin yüreği yanıyor. Şehit ailelerimizi, gazilerimizi ve ailelerini kendi ailemiz olarak görüyoruz. İşte, biz böyle bir milletiz. Canları uğruna bu vatanı bizlere emanet eden, devletimizin ve milletimizin bekası uğrunda büyük fedakârlıklar gösteren aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi hiçbir zaman unutmayacağız. Bu toprakları bizlere vatan yapan aziz şehitlerimize, onların yakınlarına ve kahraman gazilerimize hizmetkâr olmak, bizim boynumuzun borcudur. Sizler aziz şehitlerimizin, devletimize ve bizlere emanetisiniz. Hiç şüpheniz olmasın ki bizler bu emanetlere kanımızın son damlasına kadar sahip çıkacağız. Bizler, 7 gün 24 saat sizlerin derdine derman olmaya, sıkıntılarınıza çözüm üretmeye, hüzün ve sevinçlerinizi paylaşmaya hazırız. Hükümetimiz, özellikle son 10 yılda şehit aileleri ve gazilerin acılarını biraz olsun hafifletmek, yaşamlarını kolaylaştırmak adına ücretsiz seyahat kartından, istihdam hakkına kadar birçok alanda çok önemli hak ve imkânlar şehit aileleri ve gazilerimize sunulmuş ve sunulmaya devam etmektedir. Valilik olarak sizlerle ilgili her meseleyi ve sizlerin taleplerini kendi meselemiz bilip, yakından takip etmeye çalışıyoruz. Tüm kurum, kuruluşlarımız ve imkânlarımızla yanınızda  olduğumuzu bilmenizi istiyorum. Bu vesile ile başta gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Sarıkamış şehitlerimiz ve ebediyete intikal eden bütün şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. Sizlere de mutlu, huzurlu, sağlıklı günler temenni ediyor, saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Koca, Kars Valisi Türker Öksüz ve eşi Meral Öksüz daha sonra şehit ve gazi ile gazi ailelerinin masalarını ziyaret ederek sohbet etti.

ahmet-koca-40-bin-917-gazimizi-hizmetli-kadrosundan-memur-kadrosuna-gecirdik-(1).jpgahmet-koca-40-bin-917-gazimizi-hizmetli-kadrosundan-memur-kadrosuna-gecirdik-(2).jpgahmet-koca-40-bin-917-gazimizi-hizmetli-kadrosundan-memur-kadrosuna-gecirdik-(3).jpgahmet-koca-40-bin-917-gazimizi-hizmetli-kadrosundan-memur-kadrosuna-gecirdik-(4).jpgahmet-koca-40-bin-917-gazimizi-hizmetli-kadrosundan-memur-kadrosuna-gecirdik-(5).jpgahmet-koca-40-bin-917-gazimizi-hizmetli-kadrosundan-memur-kadrosuna-gecirdik-(6).jpgahmet-koca-40-bin-917-gazimizi-hizmetli-kadrosundan-memur-kadrosuna-gecirdik-(7).jpgahmet-koca-40-bin-917-gazimizi-hizmetli-kadrosundan-memur-kadrosuna-gecirdik-(8).jpgahmet-koca-40-bin-917-gazimizi-hizmetli-kadrosundan-memur-kadrosuna-gecirdik-(9).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler