Akbaba Atış Alanı Güvenli Mi ?

Akbaba Atış Alanı Güvenli Mi ?

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından cevaplanması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

Edinilen  bilgilere göre Kars Akbaba Atış Alanı'nda Y.G. isimli vatandaşın patlamamış mayına basması sonucu hayatını kaybetti. HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ise bu konuyu gündeme getirerek, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) soru önergesi sundu.

Bilgen'in verdiği soru önergesi şöyle:

Kars ilimiz sınırları içerisinde Akbaba Tatbikat ve Atış Alanı olarak ifade edilen bölge çevresinde patlamamış mühimmatlar büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Pek çok kere facianın kıyısından dönülen bu bölgede, ne yazık ki yakın bir zamanda bir yurttaşımız patlamamış mühimmata basmak suretiyle yaşamını yitirmiştir.
Bu bağlamda;

1-    Tatbikat alanına geçen atını çıkarmak için bölgeye giren bir yurttaşımızın hayatını kaybettiği bilgisi doğru mudur?

2-    Eğer bu bilgi doğru ise alanda yurttaşların kendisinin ve sahip oldukları hayvanlarının girmesini engelleyecek güvenlik önlemleri alınmış mıdır?

3-    Bölgedeki köylere yeterince bilgilendirme çalışması yapılmış mıdır? Eğer bilgilendirme yapılmış ise bu bilgilendirme hangi iletişim kanallarıyla yapılmıştır?

4-    İhmalden dolayı yaşandığı iddia edilen ölüm sebebiyle sorumlulara yönelik bir soruşturma açılmış mıdır?

5-    Bölgeye girişleri engelleyecek şekilde yeteri kadar tel örgülerin çekilmediği bilgisi doğru mudur? Bu konuda bir araştırma yapılmış mıdır?

6-    Bu bölgeye girişleri engellemek için düzenli askeri devriye sistemi oluşturulmuş mudur?

7-    Şu an bölgede patlamamış mühimmat bulunmakta mıdır? Eğer patlamamış mühimmat bulunmaktaysa bunların ne zaman imha edilmesi planlanmaktadır?

8-    Tel örgülerin olduğu bazı bölgelerde uyarıcı levhalardaki yazıların silinmiş olduğu bilgisi doğru mudur?

9-    Tel örgülerin olduğu bölgede asılan levhaları okuma yazma bilmeyen yurttaşların okuyamaması sorununu çözmek için hangi çalışmalar yapılmaktadır?

10- Sorumsuzluktan kaynaklı hayatını kaybettiği iddia edilen yurttaşımızın ailesine tazminat ödenmiş midir?

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler