Aliyev, Kars'ta Doğum Günü'nde Anıldı!

Aliyev, Kars'ta Doğum Günü'nde Anıldı!

Kars'ta, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev için düzenlenen doğum günü programında, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanoğlu, iki ülke ilişkileri açısından önemli mesajlar verdi.

Aliyev, Kars'ta Doğum Günü'nde Anıldı!

Kars’ta, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev için düzenlenen doğum günü programında, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanoğlu, iki ülke ilişkileri açısından önemli mesajlar verdi.

Kars Azerbaycan Evi Derneği, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 52’inci doğum gününü Kars’ta da kutladı.

Dernek tarafından Aynalı Köşk’te düzenlenen doğum günü programında, Bakü, Tiflis, Kars Demiryolu’nun faaliyete geçmesi durumunda, İpek Yolu Ticaret Hattı’nın Serhat Şehri Kars’ta canlanarak, Kars’ın Kafkasların kapısı olacağına vurgu yapıldı.

Programda dernek tarafından hazırlanan ve üzerinde İlham Aliyev’in fotoğrafının bulunduğu doğum günü pastası, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanoğlu tarafından kesildi. Kesilen pasta daha sonra katılımcılara ikram edildi. Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da, Başkonsolos Süleymanoğlu’na, üzerinde Hz. Ali’nin fotoğrafının ve Kuran ayetlerinin bulunduğu ikiyüzlü kılıcı hediye etti.

Programda ayrıca Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’un katkılarıyla oluşturulan Kars’ın Kardeş Şehri olan Mingecevir ve Azerbaycan’ı tanıtım amaçlı kurulmuş olan vipsergi.com adlı sitenin tanıtımı da yapıldı. Daha sonra da sitede de Azeri ve Gürcü dilinde yayınlanan Mingecevir ve Azerbaycan’ı tanıtan filmler izlendi.

Dernek tarafından vipsergi.com sitesinde ise Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticari ilişkileri geliştirebilmek, firmaları buluşturmak ve iki ülke arasındaki sosyal ve kültürel bağları ‘Bir millet, iki devlet’ sloganlıyla geliştirmek olduğu vurgulandı.

BOZKUŞ, “DÜNYADA BÜTÜN SAVAŞLAR, DİĞER ÜLKELERİN ENERJİ KAYNAKLARINA SAHİP OLMAK ADINA ÇIKIYOR”

Programda konuşan Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, İlham Aliyev’in Babası Merhum Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu Haydar Aliyev’i andı ve anlattı.

Bozkuş konuşmasında, Dünyada bütün savaşların ve kavgaların diğer ülkelerde bulunan enerji kaynaklarına sahip olabilmek için çıktığını vurguladı. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Merhum Lideri Haydar Aliyev’in Sovyetler Birliği döneminde, engin devlet tecrübesiyle hiçbir şekilde Azerbaycan Devletinin bir başka devletin sömürgesi olmadan, kendi öz topraklarına sahip çıkarak ve topraklarında ki önemli enerji kaynaklarını da kendi ülkesi ve halkı için kullanmakta bağımsız hareket ettiğini de belirtti.

İlham Aliyev’in, Azerbaycan’ın bekası için Babası Haydar Aliyev’in izinden gittiğine de dikkat çeken Boskuş, “Haydar Aliyev, Azerbaycan Devletinin bağımsızlığını sağlıklı ve sistemli bir şekilde oturmuştur. Oğul İlham Aliyev de Merhum Babası Haydar Aliyev’in bıraktığı yoldan aynı inançla devam etti ve ediyor. İlham Aliyev, aynı zamanda Haydar Aliyev’in başlattığı Türkiye - Azerbaycan ilişkilerini de aynı şekilde yürütmeye devam ediyor. Bizler de Karslılar olarak Merhum Haydar Aliyev’i bir kez daha rahmetle anıyor ve oğul İlham Aliyev’e de sağlıklı ve uzun ömürler diliyoruz. Bizler aynı zamanda Kars, olarak Mingecevir ile kardeş şehiriz. Bu nedenle de Azerbaycan’a her gittiğimizde Azerbaycan’ın her geçen gün daha da geliştiğini ve büyüdüğünü görebiliyoruz ve bundan da son derece memnun oluyoruz. Bu da bütün dünyaya örnek olmaktadır.” Dedi.

TÜRKİYE İLE AZERBAYCAN ARASINDAKİ EKONOMİK VE SİYASİ İLİŞKİLER, ÜST DÜZEYDE DEVAM EDİYOR

Bozkuş’un ardından söz alan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Sülaymanoğlu, İlham Aliyev için doğum günü programını düzenleyen Azerbaycan Kültür Evi ve Derneği Başkanı Filiz Civan, Derneğin Azerbaycan Sorumlusu Cavit Aliyev ve Koordinatör Ali Görceyiz’e teşekkür etti.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti ile kardeş olduğunu belirten Başkonsolos Süleymanoğlu, “Azerbaycan Sovyetler Birliği’nden ayrılıp bağımsızlığını ilan ettiğinde, Azerbaycan Cumhuriyeti’ni ilk olarak Türkiye tanımıştı. Her kes biliyor ki iki ülke arasında var olan ilişkilerimiz her zaman üst düzeydedir. Bu ilişkilerin üst düzeyde olması ve devam etmesi, Haydar Aliyev’in faaliyetleri sonucunda başladı ve devam etti. Bizim ekonomik ve siyasal ilişkilerimiz de aynen yüksek seviyede devam ediyor. Bugün Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ile Türkiye ilişkilerine son derece önem vermektedir. Ve bu ilişkileri daha da geliştirmek için elinden geleni yapıyor. Bundan iki ay önce İlham Aliyev’in üçüncü kez Azerbaycan Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yine ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirdi. Bu ziyaret sırasında ben de hazır bulunmuştum. İlham Aliyev ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer hükümet yetkileri arasındaki samimi ilişkilerin ve arkadaşlıkların siyasi ilişkilerden öte kardeşlik ve dostlukların olduğunu gözlemedim. Bu da gösteriyor ki İlham Aliyev Türkiye - Azerbaycan ilişkilerine son derece önem vermektedir.” Dedi.

“(TANAP) VE (TAP) PROJELERİ, İKİ ÜLKE LİDERLERİNİN DOSTLUĞUNDAN KAYNAKLANMAKDADIR”

Süleymanoğlu, konuşmasında, 7 Aralık’ta Bakü’de Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans - Adriyatik Boru Hattı (TAP) projelerinin imzasının törenle yapıldığını hatırlattı.

TANAP ve TAP Projelerinin, Azerbaycan doğalgazının Türkiye toprakları üzerinden Batı ülkelerine nakledilmesi projesi olduğunu da hatırlatan Süleymanoğlu, bu projelerden Türkiye’nin daha fazla faydalanacağına da dikkat çekti. Bu projelerin hayata geçirilmesinin iki ülkenin liderlerinin dostluğundan kaynaklanmakta olduğunu da dile getiren Süleymanoğlu, geçmişte olduğu gibi bu gün de iki ülkenin ekonomik ve siyasi olarak gücüne güç kattığını da dile getirdi.

AZERBAYCAN ORDUSUNA AYRILAN BÜTÇE ALİYEV, İLE 10 KAT ARTTI

Ermenilerin Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal etmelerinde dikkate alınarak İlham Aliyev döneminde bütçeden Azerbaycan ordusunda ayrılan payın, yaklaşık 10 kat artığında da değinen Sülaynanoğlu, “İlham Aliyev,10 yıllık iktidarı döneminde, Azerbaycan Cumhuriyetinin her alanda gelişmesi için büyük başarılara imza attı. Aliyev, iki yıl önce Birleşmiş Milletler Teşkilatı Başkanı seçilmişti. Bu da Azerbaycan’ın bölgedeki mevcut gücünü ortaya koymuştur. Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si Ermeniler tarafında işgal edildi. Böylece mağdur duruma düştük. Bu konu ile ilgili olarak ta Aliyev, çok sıkı bir şekilde çalışmaktadır. Bu nedenle orduya ayrılan bütçe de ordumuzun güçlenmesi için oldukça önemlidir. Azerbaycan ordusunun bütçesi Aliyev yönetime geldikten sonra en az 10 kat artmıştır.” diye konuştu.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler