Ani İçin Yeni Projeler Var!

Ani İçin Yeni Projeler Var!

Araştırmacı Yazar Vedat Akçayöz Ani Kenti için hazırladıkları yeni projeler hakkında bilgiler verdi.

Kars için turistik açıdan çok büyük önem taşıyan Ani Örenyeri çevresinde bulunan ve 11 Km’lik alana yayılan Arpaçay, Akyaka, Digor ilçelerinde Ani’yi anlatan tarihi kalıntıların arandığını söyledi.

UNESCO 2016 Dünya Miras Listesi’nin aslına girebilmesi adına Ani Örenyeri hakkında yapmış olduğu projenin geçtiğimiz hafta bakanlıktan geçmesi dolayısıyla çok büyük bir mutluluk yaşadığını söyleyen Akçaöz, “Bu 4 yıllık çalışma, 15 yıllık fizibilite çalışmalarıyla beraber projenin gündeme gelmesi için biz hazır durumdayız. Projenin yüzde 90 oranında bittiğini söyleyebiliriz. Bu projede amaç Ani Örenyeri’nin bilinmeyen başka bir yüzünü olan, yer altı mağaraları, kaya resimleri ve kuyu mezarları gibi objelerin öne çıkarılarak bu özelliklerinin de ortaya çıkarılmasını istiyorum. Bu nedenle hazırlayacağım kitabın Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanması ve bu kitabın 6. ay itibariyle Paris’teki UNESCO yetkililerinin masasının üzerine koymak istiyorum. Kars bölgesinde bulunan Ani Örenyeri’nin Dünya UNESCO Miras Listesi’ne girmesini amaçlıyorum. Çünkü bu Kars’ın turizm potansiyeli açısından katlanarak gelişmesine ve turizm kültürünün gelişmesine ve Kars’ın gelir kaynağına büyük ölçüde katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.” dedi.

“Bir arkeolog ya da sanat tarihçisi değilim ama iyi bir araştırmacıyım.” diyen Araştırmacı Yazar Vedat Akçayöz, “Arazide çalışan yapıya sahip biri olarak araştırmalarımla birlikte Ani Örenyeri’ne 11 Km mesafede yaklaşık 8 bin yıl geriye doğru giden kaya resimleri bulduk. Alemköy mezrasının kayalarının arasında günümüze kadar hiç hırpalanmadan gelen bu kaya resimlerinin tescil edilmesi noktasında girişimler yaptım. Benim bu çalışmalarım sonucunda UNESCO 2016 Dünya Miras Listesi’ne girebilmesi için yapılan bu komisyonun yönetim kuruluna girmemde ve bulmuş olduğum bu tarihi dokunun tescilinin yapılması yönünde yaptığı çalışmalar için Kars Müze Müdürü Necmettin Alp yoğun bir çalışma yürütmüştür. Bu konuda müze müdürümüz Necmettin Alp’e özellikle teşekkür ederim. O bölgeyi sit alanı yaparak, bakanlığa gönderdik ve burası da UNESCO’nun raporlarına girdi. UNESCO listesine eğer Kars’ın Ani Örenyeri girerse bu çorbada tuzum olduğu için gurur duyacağım.” ifadelerini kullandı. kha

Önceki ve Sonraki Haberler