Ardahan'da 3 Haftalık Buzağıya Anne Şefkati

Ardahan'da 3 Haftalık Buzağıya Anne Şefkati

Kars ve Ardahan ovaları yavaş yavaş koyun ve kuzuları ağırlamaya başlıyor.

Ardahan'da 3 Haftalık Buzağıya Anne Şefkati

Kars ve Ardahan ovaları yavaş yavaş koyun ve kuzuları ağırlamaya başlıyor. Karların erimeye başlaması, yağmurun yağmasıyla bahar havasına girilen bölgede doğan buzağılarda aileler için tam bur umut ışığı oluyor.

HANAK’TAN ŞEFKAT ÖRNEĞİ        

Adahan’ın Hanak İlçesinde 7 aylıkken erken doğan buzağı, kadın sahibi tarafından evinde beslenmeye başladı. Göktan ismi konulan 3 haftalık buzağı 45 yaşındaki Akgül Büyükkaya’nın şefkat kanatları altında bakılıyor. Eşini 1.5 yıl önce kaybeden Akgül Anne, hem 2’si kız 4 çocuğuna hem de buzağıya annelik yapıyor. Buzağının altını bezleyen, göbek bakımını yapan Akgül anne onu çekyatta yatırıyor ve üzerine battaniye örtüyor. 

Hanak İlçesi’nin Selamverdi mahallesi Çıkmaz Sokak Numara: 45’de ikamet eden Akgül Büyükkaya Belediye Emeklisi eşi Aliyar’ı 1.5 yıl önce geçirdiği hipertansiyon rahatsızlığı nedeniyle kaybetti. Akgül Anne eşinden kalan maaşın yanında ahırda besleği 3 hayvanın yanında komşuların hayvanlarına da ücretli bakarak geçim sağlamayı sürdürdü. Burhan (28), Ayhan (25), Işıl (17) ve Şule (15) isminde 4 çocuğu var. Erkek çocukları işsiz olan Akgül Annenin kızı Işıl açık liseyi okurken, Şule de Ardahan Teknik Lisede eğitim görüyor. Şule’nin aylık 150 TL servis ücretin de omuzlarına yüklendiği Akgül Anne 3 haftadır da 7 aylık doğan buzağıya bakıyor. Buzağı için bebek bezi, biberon, ıslak mendil kullanan Akgül anne bunlar için günlük ortalama 20 TL para harcıyor. Buzağının sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için ona öz evladı gibi bakan Akgül Anne buzağıya bir de “Göktan” ismini koydu. Buzağıyı bir an bil yanından ayırmayan Akgül Anne onu günde üç defa annesini emmesi için ahıra götürüyor. Yeni yeni yürümeye çıkan ve çamurlu yollarda yer yer düşen Buzağı Göktan, ahıra girer girmez annesiyle buluşuyor ve annesini emerek karnını doyuruyor. Ahırın sağlıksız koşullarından olumsuz yönde etkilenmemesi için de emme işlemi biter bitmek eve götürülüyor. Evin içinde de bir o yana bir bu yana koyan buzağı, Akgül Annenin yanından bir an bile ayrılmıyor. Onunla birlikte mutfağa gidiyor odaları bir bir geziyor. Yorulunca da hemen çekyata yatırılıyor ve boynuna da özel yastık konuluyor. Üzerine battaniye çekilen buzağının uykuya geçmeden önce de sağlık muayenesi de yapılıyor. Akgül Anne titizlikle buzağının göbek merhemini sürüyor, bebek beziyle göbeğini bağlıyor, ıslak mendille tırnaklarını, tüylerini, bacaklarını ve gövdesini temizliyor. Akgül Anne daha sonra buzağının başını dizlerine koyup okşayarak uyutuyor. Akgül Anne ayrıca, buzağının annesinden sağdığı sütü de annesinin sütü olmadığında buzağıya biberonla içirerek aç kalmamasını sağlıyor.

Akgül Büyükkaya, yaptığı bu önemli hizmetten bir anlık bile şikayetçi olmuyor. Buzağıyı anne şefkatiyle büyütüp masraflarına bile aldırmadığı gibi yanından ayrılmasını bile istemiyor. O’nun istediği tek bir şey var o da kızlarının okullarını bitirmesi, oğullarının da bir iş sahibi olması.

ANNELİK BU İŞTE

Akgül Büyükkaya, “Buzağım 7 aylık erken doğdu. Ahır koşulları sağlıklı olmadığı için veteriner hekim 2.5 ay evde bakmam gerektiğini söyledi. Günü tamam oluncaya kadar evde bakmaya devam edeceğim. Ondan sonra ahıra annesinin yanına götüreceğim ki annesiyle birlikte büyüsün. Şu an ahırda buzağı için ayrı bir yapıyorum. Birkaç gündür günde 3 defa annesinin yanına götürüp orada emziriyorum. Karnını doyurduktan sonra da evime getiriyorum ve ayak bakımını yapıyorum, ıslak mendille tertemiz ediyorum. Sonra da getirip çekyatta uyutuyorum. Bize de çok alıştı. Dışarı gidersem dışarı geliyor, içeri girersem içeri geliyor. Süreli yanımızda geziyor. Göbek bakımını yapıyorum, pudrasını döküyorum, bezini bağlıyorum.Bir paket bez 30 TL. 3 günde bir bez alıyorum. Pisliğini yapıyor temizliyorum. Poposunu ıslak mendille siliyorum. Ayaklarını siliyorum ve temiz temiz bakıyorum. Aynı zamanda 4 çocuk bakıyorum, kendim kirada oturuyorum. Çocuklarım işsiz, bir kızım okuyor. O da servisle Ardahan’a gidip geliyor. Ona da ayda 150 TL para veriyorum. Rahmetli eşimin emekli maaşıyla geçiniyoruz. Bu zorluklara rağmen buzağıma da evde bakıyorum. Hayvanları zaten çok seviyorum. Bu buzağıya da severek bakıyorum. Sevmezsem zaten bakmam. Baktığım her hayvana bir isim koyarım. Nerede olsalar isimleriyle seslendim mi gelip yanıma çıkarlar. Bunun ismi de ‘Gökdan’. 2 oğlum vardı bir tane de Gökdan oldu ve şu anda 3 oğlum var. Annesinin yanına götürdüğümüzde kendisini özleyeceğiz. Tabi o zamanda yine eve getirir severiz ama şimdi ki gibi çekyatta uyutmayız annesinin yanında kalmasını ve ona alışmasını sağlarız. Akşam olduğunda bezleriz ablamızla yatar sabah olunca da kaldırırım ağabeyi ile yatar. Böyle geçinip gidiyoruz işte.” dedi.

İŞSİZLİK BÜYÜK SIKINTI

25 yaşındaki Ayhan da buzağıyla yakından ilgileniyor. Kirada oturdukları evin eski yapı olduğunu, bacasında çatının bile bulunmadığını ve geçim sağlayabilmek için zor koşullarda yaşam sürdürdüklerini söyleyerek kalıcı iş bulabilmek için çabaladıklarını ifade ediyor.

Ayhan Büyükkaya şunları söyledi:

“4 kardeşiz, 5’nci de burada. Evimizde buzağı ile yaşamaktan memnunuz. Ona bakıyoruz. Annemiz sürekli onunla ilgileniyor bizde elimizden geldiği kadar seviyle, şefkatle ilgileniyoruz. Tabi bizim geçim şartlarımız oldukça zor. Babamızı 1.5 yıl önce kaybettik. Kirada oturuyoruz, ev yapamadık, maddi ve manevi zorluklarımız var. Bir kız kardeşim okuyor ben işsizim. Durduğumuz evin damı akıyor, çatısı yoktur. Kışın evimiz soğuk oluyor. Kapısı penceresi naylonla kapalı. İş aradık ama bulamadık. Kaymakamdan, buradaki büyüklerimizden iş istedik ama olmadı. Şimdi de iş bulabilmek için bekliyoruz.”kha

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler