Arpaçay'da 5. Koç ve Kültür Festivali Düzenlendi

Arpaçay'da 5. Koç ve Kültür Festivali Düzenlendi

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Koçköy'de bu yıl 5.'si düzenlenen Koç ve Kültür Festivali, renkli görüntülere sahne oldu.

Arpaçay'da 5. Koç ve Kültür Festivali Düzenlendi

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Koçköy’de bu yıl 5.’si düzenlenen Koç ve Kültür Festivali, renkli görüntülere sahne oldu. Piknik, konser, eğlence, halay, gezi ve kaç ağası seçimiyle oldukça hareketli geçen festival, geride unutulmayacak güzel görüntüler bıraktı. Türk halk Müziği sanatçısı Nuray Hafiftaş’ın da sahne aldığı festivalde Koç Ağası da seçildi. Koç Ağası seçilen işadamı Yusuf Vergül, 7 bin 500 TL’ye satın aldığı koçu Koçköy Jandarma Karakolu’na bağışladı.

Eski Koçköy Belde Belediyesi önündeki alanda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan festivale; Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem, Belediye Başkanı Erçetin Altay, Kars İl Genel Sekreteri Mehmet Özbey, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Jandarma komutanı, İl Genel Meclis üyeleri, Koçköy Derneği Başkanı Cengiz Ergül, Koçköy Eski Belde Başkanı Esat Aydın, muhtar ve köylüler katıldı.

Yıllardır köylerinden ayrı kalan ve festival için gelen akrabalarına sofraları donatan köy halkı, katılımcılara eşsiz bir damak tadı sundular. Mantı, kete, ayran çorbası, çeçil peyniri ve doğada yetişen ısırgan, kekik, patatya, evelik ve yemlik gibi birçok doğal bitkiyle donatılan sofraların yanında kurulan sobalar üzerinde yapılan çaydan da ikramlar ihmal edilmedi.

Protokolün dışında çevre köyler, il dışı ve Kars’tan gelen ziyaretçilerin katılımıyla gerçekleşen festival coşkuyla kutlandı. Festivalin açılış konuşmasını yapan Kaymakam Erdem; festivallerin ilçede vatandaşların sosyal ve kültürel zenginlikleri olduğu gibi geleneksel hal alan bu güzel zenginliklerin vatandaşların kaynaşmasında ve tanışmasında önemli olduğuna değindi.

Bölgenin önemli değerlerinden olan aşıklık kültürünün güzel örneklerini ezgileriyle katılımcılara sunan aşık İrfan Eyüboğlu, misafirlere doyumsuz müzik keyfi yaşattı. Her yaştan katılımın olduğu ve oldukça kalabalık geçen festivalde çekilen halaylar festival alanını şenlik alanına çevirdi. Öğlen saatlerinde festivale katılanlara geleneksel usulde pişirilerek ikram edilen yöresel lezzetler sonrası sahne alan ve Ardahan’ın yetiştirdiği özel seslerden olan Türk Halk Müziği Sanatçısı Burhan Yıldırım yöresel türkülerle misafirleri kendisine hayran bıraktı. Festivalde her yıl geleneksel olarak seçilen koç ağalığı bu yıl, Koçköylü işadamı Yusuf Vergül’ün oldu. Vergül, 7 bin 500 TL’ye satın aldığı koçu Koçköy Jandarma Karakoluna bağışladı.

Festivali düzenleyen Koçköy Derneği ve Koçköyü Muhtarlığı adına dernek başkanı Cengiz Ergül’ün, desteklerinden dolayı Kaymakam Faruk Erdem’e plaket vermesinin akabinde sahneyi kişiliği ve müziğiyle Türkiye’nin gönlüne taht kuran türkücü Nuray Hafiftaş aldı. Hafiftaş; sahne aldığı süre boyunca misafirlere doyumsuz anlar yaşattı. Nuray Hafiftaş’a plaketini Kaymakam Erdem takdim ederken, eğlenceli saatlerin yaşandığı festivalde katılımcılar gönüllerince eğlendi.

Festival, köylülerin davul zurna eşliğinde yöresel halk oyunları oynamalarıyla sonlandırıldı. Program sonunda ise Koçköyü Dernek Başkanı Cengiz Ergül tarafından katılımcılara plaketleri takdim edildi. 

Önceki ve Sonraki Haberler