Arpaçay'da Kuduz Aşılama Kampanyası

Arpaçay'da Kuduz Aşılama Kampanyası

Arpaçay Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından tüm köy ve mahallelerde bulunan sahipli ve sahipsiz kedi ve köpekler için 'Kuduz Aşılama Kampanyası' başlatıldı.

Arpaçay'da Kuduz Aşılama Kampanyası

Arpaçay Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından tüm köy ve mahallelerde bulunan sahipli ve sahipsiz kedi ve köpekler için 'Kuduz Aşılama Kampanyası' başlatıldı. Devam etmekte olan Aşılama Kampanyası çalışmalarında şu ana kadar gidilen köy ve mahallelerde toplamda 183 adet kedi ve köpeğe kuduz aşılaması yapıldı. Aşılamalar sonrası hastalık ve tehlikeleri hakkında uzman personellerimiz tarafından hayvan sahiplerine bilgiler verilerek, kuduz hastalığı konusunda hazırlanan bilgilendirme broşürleri ve hayvan sağlık karneleri hayvan sahiplerine teslim edildi.

Yapılan Aşılama Kampanyası ile ilgili olarak İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muzaffer Özdemir; kuduz hastalığının hayvanlarda görülen virüs kaynaklı, hayvanlar tarafından ısırılma ve tırmalanma gibi nedenlerle insanlara geçebilen, hastalık oluşturabilen ve ölümlere sebebiyet verebilen bir hastalık olduğunu ve evcil kedi, köpek gibi hayvanlardan insanlara bulaşabildiği gibi vahşi doğada yaşayan tilki, çakal vb. etçil hayvanlar tarafından da bulaşabileceğini ifade etti. Ayrıca; hastalıktan korunulmasında vahşi hayvanların aşılanması mümkün olmadığından temas olasılığının çok daha yüksek olduğunu, evcil hayvanların aşılanmasının elzem olduğunu, zira evcil köpeklerin arazi şartlarında olası kuduz hastalığı taşıyan vahşi hayvanlarla karşılaşması durumunun çok sık yaşandığını ve yapılan Aşılama Kampanyası ile evcil hayvanların hastalığa yakalanmasının ve aynı zamanda temasta bulunan insanların zarar görmesinin engellenmesinin hedeflendiğini belirtti. Konuyla ilgili olarak Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem ise; kuduz hastalığının oldukça riskli ve tehlikeli sonuçları olduğundan kampanya süresince ya da kampanya sonrasında vatandaşların sahipli veya sahipsiz kedi veya köpeklerde kuduz belirtileri görmeleri durumunda vakit geçirmeksizin ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurmaları konusunda vatandaşları uyardı. Ayrıca; kampanyanın tüm mahalle ve köyler tamamlanıncaya dek süreceğini ve evcil olan tüm kedi ve köpeklerin vatandaşların da yardımıyla aşılanmasının yapılacağını açıkladı.

KUDUZ

Hastalığın kuluçka süresi 10-180 gün olup üç şekilde karşımıza çıkar.

1-Melankolik devre : 1-2 gün sürer. Ruhsal davranış değişikliği vardır.İyi huylular huysuzlaşır, kötü huylular daha sokulgan hale gelir. Işıktan ve sesten irkilirler. Karanlık ve sakin bir yerde kalmak isterler. Havayı ısırma hareketi yaparlar, çok az su içebilirler ve salya vardır.

2-Saldırganlık devresi : 3-7 gün sürer. Gittikçe artan huzursuzluk ve sinirlilik vardır. Sese ve ışığa karşı tepki verir. Işığa bakamaz, gözlerde asimetri oluşur, her şeye saldırır. Yiyecek maddesi dışındaki şeyleri yemeye çalışır, sesi kalınlaşır. Kaslarda koordinasyon bozukluğu oluşur ve felç devresine girer.

3-Paralitik devre (Felç devresi) : 1-2 gün sürer. Bitkinlik vardır. Alt çene kaslarında felç şekillenir ağzını kapatamaz ve salya vardır. Ölüm gerçekleşir. karsmanset.com

unnamed-(2).20140610104336..jpg

unnamed-(8).20140610104346..jpg

img-20140528-wa0004.20140610104450..jpg

unnamed-(5).20140610104458..jpg

unnamed-(11).jpg

20140528_094002.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler