Arslan ve Kılıç: “Saman ihracatını durdurduk”

Arslan ve Kılıç: “Saman ihracatını durdurduk”

Kars Milletvekilleri, 65. Hükümet Dönemi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, kuraklığın yaklaşık 50 ilde etkisini sürdürdüğünü söyledi.

Tacettin DURMUŞ

Gazetecilere açıklamada bulunan Arslan ve Kılıç, saman ihracatını durdurduklarını ve saman stokçuları ve karaborsacılara fırsat verilmeyeceğinin müjdesini verdiler.

Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da açıkladığı gibi kulaklıktan etkilenen çitçilerin öncelikle borçlarının ertelendiğini hatırlattı. Kuraklığın seviyesine göre dekar başına 100 lira ürün kaybı desteği vereceklerini de belirten Kılıç, saman ihracatını durdurduklarını söyledi.

Mazot ve gübre desteklerle birlikte toplam destek miktarının 150 liraya tekabül ettiğini açıklayan Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç, “Çiftçilerimiz telaşlanmasınlar. Her kesin kendi köyünde ürün kaybı zararları tespit edilecek. O tespitlere göre de vatandaşımız faydalanacak.  Bizler tarım ve hayvancılıkla geçimini temin eden vatandaşlarımızın başka talepleri olduğunu da biliyoruz. Diğer taleplerle ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığımız, Maliye Bakanlığımız ile Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığımız toplantılar yapıyorlar. Çiftçimizi bu sıkıntılı zamanda bu zor yılı kendi başlarına mücadele etmesi ve korumak için mücadele ediyorlar.”dedi.

“İÇ ANADOLU SAMANINI BEKLEYİN”

Kars çiftçisinin İç Anadolu samanını beklemeleri uyarısında da bulunan Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Saman şu anda karaborsa da deniliyor. Vatandaşımıza uyarıda bulunarak,  şu anda Türkiye'de erken hasat yapılan bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesidir. Kars’a da saman ağırlıklı olarak Urfa ve Diyarbakır’dan gelir. İç Anadolu bölgesi ise henüz hasada başladı. Ama herkes acaba daha sonra bulabilir miyim diye Güney Doğu samanını bir an önce almaya çalışıyor. Ama tabiî ki Konyalı da Karslı da aynı zamanda almaya çalışıyor. Ben de diyorum ki birazcık bekleyin ve talaşa düşmeyin. İç Anadolu samanı da çıktığı zaman saman fiyatları düşecek. Bu yüzden halkımızın biraz daha sabretmelerini istiyorum. Yurt dışına saman ve kaba yem satışını durdurduk ve ihracatı yasakladık ki içeride fiyatlar daha fazla yükselmesin. Bakanlığımız şu anda saman ithalatını düşünmüyor.  İhtiyaç olurda da kaliteli kaba yem ithal edilebilir. Bu nedenle de stokçular ve karaborsacılar böyle bir düşünceleri varsa vaz geçsinler. Devletin eli güçlüdür. Gerekirse ithalat ta yapabilir ve karaborsacılara fırsat vermeyeceğiz. “dedi.

ARSLAN, SAMAN KARABORSACILARINI UYARDI!

65. Hükümet Dönemi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da açıklamasında Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç ile birlikte saman ihracatını durdurduklarını söyledi. Stokçulara fırsat verilmeyeceğine dikkat çeken Arslan; “Saman ihracatının durdurulması çok önemlidir. Saman stokçuları neden samanı stokluyorlardı. İhraç eder fiyatları yükseltiriz diye. İhracatı durdurduk zaten. Bu nedenle stokçuların sakladıkları samanı satma şansları yok. Vatandaş ileride saman bulamam psikolojisi ile korkuyor. Ama İç Anadolu’nun samanı çıkacak. İhracat yasak olduğu için ihtiyaca yetecek kadar saman var. Stokçular böyle devam ederce bizlerde gerekli önlemleri alırız. “diye konuştu.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler