Aşılama ve küpeleme Hızla Sürüyor

Aşılama ve küpeleme Hızla Sürüyor

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, il genlinde şap aşısı yapmak için yoğun bir çaba harcadıklarını söyledi.

Aşılama ve küpeleme Hızla Sürüyor

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, il genlinde şap aşısı yapmak için yoğun bir çaba harcadıklarını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Reşat Tazegül ve veteriner hekimlerle birlikte merkeze bağlı Karacaören köyündeki aşılama ve küpeleme çalışmalarını yerinde inceledi. Nuri Çalışır’a ait Almanya’dan getirtilen Simental ırkı 86 büyükbaş hayvanın bulunduğu ahırda aşılama ve küpelemenin önemine değinen Düzgün, hayvancılığın Kars’ta yoğun bir şekilde yapıldığını belirtti ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü kontrolünde veteriner hekimler, veteriner teknisyenleri ve teknikerleri ile birlikte kışın yoğun olduğu 2-3 ay dışında sahada olduklarını söyledi.

İl genelinde hayvancılıkla uğraşan her kesin hizmetinde olduklarını da belirten Düzgün, il genelinde şap aşılama kampanyasında sona yaklaştıklarını kaydetti. Planladıkları şekilde aşılama oranına ulaştıklarını da belirten Müdür Düzgün, yaylaya çıkacak hayvan sahiplerinde de çağrıda bulunarak, “Yaylaya çıkacak hayvan sahipleri bizlere telefonla ya da bizzat gelerek bildirsinler. Köyde olanlar için biz kendimiz araç ayarlayıp geliriz. Gelip kendisi de bir veteriner arkadaşımızı alarak köylerine götürüp hayvanlarını aşılatabilir. Biz rapel aşı dediğimiz 2. aşılarımıza devam edeceğiz. Şap aşısı ilimiz için ve ülkemiz için son derece önemlidir. Yetiştiricilerimiz aşı yapılmadığı takdirde yaşanan zorlukları bilirler.

350 BİN CİVARINDA BİR AŞILAMA YAPTIK

Bakanlığın bu yıl Kars’ı şap aşılama kampanyasına dahil ettiğimi ve yaklaşık olarak 350 bin aşılama gerçekleştirdiklerini de bildiren Düzgün, “Biz aşılanmamış tek bir hayvanımız dahi kalmasın istiyoruz. Küçük, büyük, 2 aylığın üzerindeki gebe, gebe olmayan erkek, dişi bütün hayvanlarımız aşılansın istiyoruz. Şu an il ve ilçe müdürlüğümüzden topladığımız verilere göre 350 bin civarında bir aşılama yapıldığı görülüyor. Tahmin ediyoruz ki 100 bin civarında daha aşılama yapılabileceğiz. Vatandaşlarımız yılın her anı bizlere müracaat edebilir. Biz ekiplerimizle müsait olduğumuz her an aşılama yapabiliriz. Şap aşılamada bütün ülke aynı anda aşılanmalı ancak rapel dediğimiz aşılamada vatandaşımız ne zaman istiyorsa, istediği zaman tekrar aşılama yapabiliriz.” Diye konuştu.

KARS’TA BİR GÜNDE 300 İLE 500 ARASINDA HAYVAN SEVKİYATI YAPILIYOR

Kars’ta her gün için 300 ile 500 arasında il dışına hayvan sevkiyatının gerçekleştiğini de belirten Müdür Düzgün daha sonra şu açıklamalarda bulundu:

 “Aşıya rağmen hastalık riski devam edebiliyor. Çünkü hayvancılık çok hareketli bir sektördür. Öyle köylerimiz var ki günde 300, 500 hayvan girip çıkabiliyor. Sakin dediğimiz günlerde bile 1000 civarında hayvan sevkiyatı yapıyoruz. Oysa döl dökümü dediğimiz Ağustos - Eylül ayı yoğun olarak sevkin yapıldığı aylardır. Bu kadar hareketliliğin olduğu bir ilde muhakkak ki hastalığın bulaşma riski de yüksek olacaktır. Yetiştiricilerimiz şapın belirtilerini bilirler. Ağızda köpüklü bir salya akıntısı, topallama, memede yara gibi belirtilerdir. Bu tür belirtiler görürlerse hemen il, ilçe müdürlüğümüzü arayıp bizi bildirmelerini istiyorum. Biz gereken bütün tedbirleri alarak o hastalığı en kısa sürede atlatma yoluna gideriz. Şap hastalığı virüslerle bulaşan bir hastalıktır. Bu virüsün taşınma yolları farklıdır. Hasta bir ahırdan araçla getirilen hayvan yoluyla, kuşlarla ya da insanla, ayakkabıyla bile taşınabilir. Bu, şu saatte şu kadar günde gerçekleşir diyemeyiz ama aşı yaparak bir koruma sağlamış oluruz. 80 vilayete besilik hayvan yetiştiren bir şehrimiz var. Yıllık verilerimize baktığımızda 150 bin, 200 bin civarında besilik dana ve besilik düve çıkışı yapıyoruz ilimizde”

550 BİN CİVARINDA BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞINA SAHİBİZ

550 bin civarında büyükbaş hayvan varlığına sahibiz. Tabi bu ortalama irili ufaklı, kapanmış faal, 25 bin civarında da bir işletme var. Biz hayvan hastalıklarını en aza indirmeyi istiyoruz. Antraks dediğimiz Şarbon aşılamalarımıza da bir taraftan başladık. Gerekli her tür tedbiri alarak ilimizde hayvan hastalıklarını en aza indirmeyi hedefliyoruz. Bu işletmemiz yani Karacaören Köyü’nde Selim beyin işletmesi başta olmak üzere 5 işletmemize hastalıktan ari işletme belgesi verdik. Hastalıktan arilik tüberkiloz ve brüsella hastalığını taşımayan işletme, ahır konumundadır. Bu hayvan yetiştiricilerimize diğer hayvan yetiştiricilerine vermiş olduğumuz destekten daha fazlasını veriyoruz ki yetiştiricilerimiz özensin.

KARS’TA 3,5 MİLYON TL ANAÇ SIĞIR DESTEĞİ OLARAK YETİŞTİRİCİLERİMİZİN CEBİNE AKTARILDI

Hastalıktan ari olan 5 işletmemize 192 milyar lira hesaplarına aktarıldı. Hastalıktan ari işletmelerde hayvan başına 375 TL artı diğer anaç sığırda olduğu gibi 24 ayını tamamlayan değil iki aylıktan büyük erkek dişi hayvanlara, 6 ayın üzerindeki erkekler hariç, dişi ve erkek tüm hayvanlara 370 TL gibi ciddi bir rakam devlet desteği var. Hem yetiştiricilerimizin bu destekten mahrum olmaması hem de işletmelerini daha sağlıklı ve daha karlı hale sokmak için bizler hizmet vermeye çalışıyoruz. Son yıllarda birçok alanda olduğu gibi ilimizde hayvancılık alanında ciddi gelişmeler oldu. Geçen yıla göre bir değerlendirme yapacak olursak suni tohumlamadan destek almış ve anaç sığır desteği almış yetiştirici sayımızı yüzde 50 arttırdık. Ancak ilimiz için yetersiz. Üzülerek söylemeliyim ki çok fazla hayvan sayısına sahip olmamıza rağmen batı illeri bizim aldığımız destekten daha fazla destek alıyorlar. Bizim için yetersiz ancak her geçen yıl artıyoruz. Melez ya da yerli olan hayvan ırkımız zamanla kültür melezi ve kültür ırkına doğru kaymaya başladı. Biz hayvancılığa bakanlığımız düzeyinde ve yerel bazlı yapılan desteklerle devam etmekteyiz. Bu aşılama kampanyası boyunca başta hayvan sağlığı şube müdürümüz olmak üzere emeğini esirgemeyen, gece gündüz demeden çalışan veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Memuriyette her işin bir zorluğu var ancak sağlık alanında, hayvancılık alanında çalışan arkadaşlarımız gece gündüz demeden her türlü hastalık riskini göze alarak yetiştiricilerimize faydalı olmaya, daha çok kazandırmaya çalıştılar. Gerek et gerek süt verimi açısından vatandaşlarımızın maksimum verim almasını istiyoruz.” kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler