Asker Eşlerinin Yılsonu Sergisi

Asker Eşlerinin Yılsonu Sergisi

SERGİ, KARS'TA PAZAR AKŞAMINA KADAR AÇIK

Kars Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Toplu Konutlar İdaresi (TOKİ) Jandarma Lojmanlarında açılan El Sanatları Kursu’nun düzenlediği Yılsonu Sergisi’nde asker eşlerinin işlediği göz nuru eserler beğeniye ve satışa sunuldu.

Kars Jandarma Alay Komutanlığı’nda görev yapan rütbeli asker eşlerinin el sanatları sergisi Faikbey Caddesi ile Gazi Ahmet Muhtar Paşa Caddelerinin kesiştiği kavşakta bulunan Kent Konseyi binasında açıldı. Kurs Usta öğreticisi İlknur Sıcakyüz öncülüğünde oluşturulan serginin açılışını Belediye Başkan Yardımcısı Arda Tatlı, Milli Eğitim Şube Müdürleri Yener Kaya, Emrullah Gül, Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Acihan Koçoğlu yaptı.

Kars Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünce yıl içinde açılan el sanatları kurslarında yer alan toplamda 14 rütbeli askeri eşi, jandarma lojmanlarında oluşturdukları alanda kurs süresince öğrendiklerini el sanatlarıyla birleştirerek Kars halkıyla buluşturdu.

Kars Kent Konseyi’nde sergilenen el emeği, göz nuru çalışmalarda hasır, örgü, seramik hamur, üç boyutlu, koza işi, ahşap boyama, folyo çalışması ve kokulu taş çalışması gibi birçok ürün yer aldı. Kursun başlamasında Kars’ın sosyal etkinliğinin az olması büyük faktör oluştururken, sağlanan dostluk ve el becerilerinin gelişimi ürünlerin oluşumuna büyük ölçüde katkı sağladı. 

Sergi davetliler tarafından beğeniyle gezildi. Kent Konseyi bahçesinde katılımcılara ikramlarda bulunulurken kursiyerler tarafından kurs hocası İlknur Sıcakyüz’e çiçek ve hediye takdim edildi.

EN BÜYÜK DESTEĞI EŞLERİ VERDİ

6 ay süren el sanatları kursuna Ebru Yılmaz, Özlem Mavıcı, Sibel Bulut, Hatice Armağan, Erciman Keser, Sevda Evcili, Sibel Tutkun, Raziye Koparan, Firdevs Aybar, Bahar Gezer, Demet Akdeniz ve Müzeyyen Öztürk olmak üzere 14 asker eşi katıldı. En büyük desteği eşlerinden gördüklerini ifade eden asker eşleri desteklerinden dolayı Jandarma Komutanlığına da teşekkür ettiler. Eşleri görevdeyken hem vakit geçirme hem de komşularıyla kaynaşmaları açısından bu kursun önemli olduğuna işaret eden asker eşleri, kursta çocuklarına da baktıklarını ve zamanın bile nasıl geçtiğini anlayamadıklarını belirttiler.

HEPSİ BİRBİRİNDEN GÜZEL ÇALIŞMALARA İMZA ATTILAR

Ürünlerin oluşturulmasında asıl temanın birlik, beraberlik ve dostluk olduğuna dikkat çeken Kurs Usta öğreticisi İlknur Sıcakyüz, “Halk eğitim bünyesinde el sanatları öğretmenliği yapıyorum. Jandarma lojmanlarında arkadaşlarımla birlikte el sanatları sergisini açtık. Ve ürünlerimizi bu şekilde sergilemek istedik. 14 kursiyerim var. İkisi de izinli. Çalışmalarımız 16 Kasım’dan itibaren sürüyor. Ve 22 Mayıs akşamı bitecek. Ürünlerimizin geneli satılık. Arkadaşlarım ihtiyaçları doğrultusunda yaptılar. Hediyelik yaptılar, satmak amaçlıda yaptılar ev ekonomisine katkıda bulunmak için. Ürünlerimizi genel anlamda Kars’ta bulamadığımız için dışarıdan geldi malzemelerimiz. O yüzden biraz masraflı oldu bize. Ama eşlerimizin destekleriyle bu işin üstesinden geldik. Bizi desteklemelerini istiyoruz sadece el sanatları olarak. Daha ölmüş olan el sanatları var. Onları canlandırmak istiyoruz. Özellikle mısır hasır örgü yaptım. Canlansın, dikkat çeksin diye. Ne kadar dikkat çeker onu bilemem. 3 boyutlularımız var. Özellikle alüminyum folyoyu öne çıkartmak istedim. Seramiği öne çıkartmak istedim. Zaten ahşap süslemeyi genel anlamda herkes yapabilir. Ama seramik olarak ve hamuru tutturmaları sıkıntı olduğu için onları öne çıkartmak istedim. Öğrencilerime özellikle ölçüleriyle birlikte onları vermek istedim. O kadar çok teknikleri var ki. Her yıl büyüyor çünkü el sanatları, her gün farklı malzemeler çıkıyor. Çıkan malzemelerin hepsini tek tek öğrettim. Hepsi birbirinden güzel çalışmalara imza attılar.” şeklinde konuştu.

EL EMEĞİ GÖZNURU ESERLER

Askeri personel eşi kursiyerlerden Raziye Koparan, da kursta oluşturulan dostluğa dikkat çekerek, “Halk eğitimin bünyesinde hocamızın yanında kursumuzu yapmaya çalıştık. Ben takı kutusu yaptım, tepsi takımı yaptım, sehpalar yaptım. Çok güzel vakit geçirdik. Öğrettiklerini öğrendik. İyi ki gelmişim. Dostluğumuz pekişti ve komşuluktan ziyade bir kardeşlik bağı da oluşturduk.” dedi.

EL BECERİLERİNİN GELİŞMESİNİ SAĞLADILAR

Geliştirdikleri el becerileri sayesinde evlerinin her bir köşesine ayrı bir hava kattıklarını kaydeden Sevda Evcili ise “Bu kursta bir yıldan bu yana yer alıyorum. Arkadaşlarımızla birlikte el emeklerimiz neticesinde bir sergi oluşturduk. Bunun dışında el becerilerimizin gelişmesini sağladık, çok güzel ürünler çıkardık. 3 gün boyunca devam edecek olan bu sergiye tüm Kars halkını davet ediyoruz. Bir yıl boyunca çok güzel vakitler geçirdik, daha önce böyle bir kursa gitmemiştim benim için de ayrı bir deneyim oldu. Bunun dışında el emeklerimizle oluşturduğumuz bu ürünlerden birçoğuyla da evlerimizi süslüyoruz. Bu serginin bu boyuta gelmesinde en önemli faktör; birbirine kenetlenme, dostluk ve sonrasında el becerilerini hayata geçirmek oldu. Evimizin dizaynında kullanmak üzere kendi imkanlarımızla oluşturabileceğimiz birçok çalışmaya imza atmış olduk.” ifadelerini kullandı.

SAĞLAM DOSTLUKLAR OLUŞTURDUK

Kullanılmayan ürünlerin ve eşyaların yeniden kullanıma kazandırılması noktasında kursun büyük ölçüde katkı sağladığına dikkat çeken Sibel Bulut da “Bu kursta yer almak bize çok şey kazandırdı. Biz bu kurs sayesinde arkadaşlıktan öte sağlam dostluklar oluşturduk. Yaptığımız el sanatlarının hepsinde birebir emek söz konusu, sevgi söz konusu. Benim yaptığım çalışmalardan bir tanesi ipek böceği kozasından oluşturduğum çalışmaydı. Birçok çalışmamız oldu, ahşap, boyama, stil çalışması ve hatta hatta zımpara yapmayı bile öğrendik. Daha önce de evimizde kendi imkanlarımızdan bir şeyler yapmaya çalışıyorduk fakat şimdi gerçekten hem görsel olarak göze hitap edebilen, hem de aile ekonomisine katkı sağlanabilecek değerde çalışmalara imza attığımıza inanıyoruz. İpek böceği kozasının tırtıl ve kelebek olduğunu biliyorduk ama el sanatıyla çiçekte olabildiğini gördük ve yaptığım çalışmalar beni çok mutlu etti.” diye konuştu.

GİZLİ ETENEKLERDE ORTAYA ÇIKIYOR

‘Öncelikli olarak İlknur hocamıza bu kursa öncülük ettiği için teşekkür ediyorum.’ diyen kursiyerlerden Erciman Keser de, “İlk etapta yapıp yapamayacağım konusunda tereddütteydim. Çünkü daha önce böyle bir yeteneğe sahip olduğumdan dahi haberdar değildim ama şurada gördüğünüz aynayı yaparken bile o kadar mutlu oldum, o kadar eğlendim ki sergiye gelen herkese ‘bunu ben yaptım’ diye gururla gösteriyorum. Bu kursun devamının gelmesini istiyorum ve eğer olursa devamı ilk öğrencilerinden bir tanesi de yine ben olacağım.” İfadelerine yer verdi.

KURSLARIN ÖNEMİ

Öte yandan kursun kendilerine kattığı değeri Bahar Gezer, “Kursa ilk katıldığımda KPSS sınavına hazırlandığım için beni olumsuz yönde etkiler mi? diye düşündüm fakat bu ortama girdikten sonra olumlu yönde etkilendiğimi düşünüyorum. İlknur hocamız sayesinde çok güzel işler yaptık ve çok güzel dostluklar kazandık.” İfadeleriyle özetlerken, son olarak Sibel Tutkun ise kurs ve sergiye ilişkin şunları söyledi; “İlknur hocamızla dostluğumuz çok öncesine dayanıyor. Daha önce de Doğu görevinde beraberdik, komşuyduk ama burada İlknur hocanın girişimleriyle yeni şeyler üretme çabası içerisine girdik ve dostluk ağlarımızla birlikte el becerilerimiz gelişti. Seramik hamurları yaparken, şekillendirirken çok eğlendim. Burada 3 boyutlu çalışmalar yaptık ve yeni çalışmalara imza attık, Kars’ta çok fazla sosyal olanak olmadığı için kendimize uğraş olarak bulduğumuz ve çok güzel işlere imza attığımız bu çalışmalarda emeği geçen tüm dostlarıma teşekkür ediyorum.”

kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler