Avrupa’nın farklı kültürleri Sarıkamış’ta buluştu

Avrupa’nın farklı kültürleri Sarıkamış’ta buluştu

-9 AVRUPA BİRLİĞİ VE ADAY ÜLKE GENÇLERİ KARS VE SARIKAMIŞ'IN TARİHİ VE KÜLTÜREL YERLERİNİ GEZDİ

Avrupa’nın farklı kültürleri Sarıkamış’ta buluştu

-9 AVRUPA BİRLİĞİ VE ADAY ÜLKE GENÇLERİ KARS VE SARIKAMIŞ’IN TARİHİ VE KÜLTÜREL YERLERİNİ GEZDİ

Kars Sanayici ve İş Adamları Derneği (KARSİAD) “Hayat Boyu Girişimcilik, Liderlik ve İnovasyon” projesi kapsamında Azerbaycan, Estonya, Gürcistan, İspanya, İtalya, Hollanda, Polonya, Ukrayna ve Ülkemizde toplam 30 genci Gazi Kars’ın Şehitler Diyarı Sarıkamış ilçesinde buluşturdu.

Kars Sanayici ve İş Adamları Derneği (KARSİAD) tarafından Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Gençlik Programı için hazırlanan TR-31-E304-2013-R3 Nolu Lifelong; Entrepreneurship, Leadership and Innovation (Hayat Boyu Girişimcilik, Liderlik ve İnovasyon) Projesi kapsamında 9 ülkeden gençler Gazi Kars’ı ve Şehitler Diyarı Sarıkamış ilçesini ziyaret etme fırsatı buldular.

“Hayat Boyu Girişimcilik, Liderlik ve İnovasyon” projesi kapsamında Gazi Kars’ın Şehitler Diyarı Sarıkamış ilçesine gelen ve Şehr-i Beyza Otelinde konaklayan 9 Avrupa Birliği ve aday ülke gençleri proje kapsamında; Hoş Geldin Gecesi, Buz Kırıcı Isındırmalar, Şehir Oyunları, Tanışma Oyunları, Avrupa’daki İşsizliğin Genel Durumu, Proje Ortakları Tanıtım Gecesi, Girişimcilik Eğitimi, Liderlik Eğitimi, Kültürel Tanıtım Gecesi 1, İnovasyon Eğitimi, Kültürel Tanıtım Gecesi 2, Sarıkamış Belediyesi, Sarıkamış Şehitliği ve Katerina Köşkü Gezisi, Ani Harabeleri ve Kars Şehir Merkezi Gezisi, Gelecek Projeler için Proje Konsepti Üretilmesi, Erasmus Plus ve Gençlik Programı Tanıtımı, Genel Değerlendirme ve Veda Gecesi gibi faaliyetleri gerçekleştirerek Sarıkamış ilçesinden ayrılacaklar.

Daha önce Serhat Kalkınma Ajansı’nda (SERKA) yöneticilik görevi yapan Okan Altuntaş ve eğitmenler Sait Yurt Sever ile Görkem Uzun tarafından KARSİAD adına hazırlanan projede aynı kişiler eğitmen olarak da görev yapmakta. Proje eğitim ve organizasyon faaliyetleri Gazi Kars’ın Şehitler Diyarı Sarıkamış ilçesinde Şehr-i Beyza Otelinde gerçekleşecek.

Projenin Kars ve Sarıkamış’ın tanıtımına katkı sağlayacağını belirten Okan Altuntaş, “Proje sayesinde 9 Avrupa Birliği ve aday ülke gençleri Kars, Sarıkamış ve Türkiye’yi tanıma fırsatı bulacaklar. Proje kapsamında Avrupa Birliği ve aday ülke gençleri arasında kültürel alışveriş sağlanması ve ön yargıların aşılması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda katılımcıların girişimcilik ve liderlik yeteneklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Katılım sağlayan gençlerin masrafları proje kapsamında Avrupa Birliğinden karşılanacak olup proje bütçesi 18.322 €’dur” dedi.

GAZİ KARS’I VE ŞEHİTLER DİYARI SARIKAMIŞ’I TANIDILAR

“Hayat Boyu Girişimcilik, Liderlik ve İnovasyon” projesi kapsamında Gazi Kars’ın Şehitler Diyarı Sarıkamış ilçesine gelen 9 Avrupa Birliği ve aday ülke gençleri, Sarıkamış Belediyesi tarafından tahsis edilen otobüsle, Sarıkamış Şehr-i Beyza Otel yöneticisi Mir Hasan Taş eşliğinde düzenlenen şehir turuna katıldılar. Tur kapsamında Kristal kar özelliği ve sarıçam ormanları arasında bulunan uzun kayak pistleriyle Türkiye’nin gözde kış turizm merkezi Cıbıl Tepe kayak merkezinde telesiyej gezintisi yaptı. 2634 metre yükseklikteki zirveye çıkan gençler gördükleri eşsiz manzara karşısında yaşadıkları anı ölümsüzleştirmek için bol bol hatıra fotoğrafı çektirdiler. Cıbıl tepe kayak merkezini yakından tanıma fırsatı bulan gençler, Sarıçam ormanları arasında yürüyüş yapmayı da ihmal etmediler. Kayak merkezinin gezilmesinin ardından gençler, Sarıkamış-Kars Karayolu üzerinde bulunan Allah-u Ekber Dağları Şehitlik Anıtını ziyaret ettiler. Gezi boyunca gençlere eşlik ederek bir anlamda rehberlik eden SATURDER Başkanı Mir Hasan Taş, gençlere Cıbıl Tepe kayak merkezi, Sarıkamış Harekatı ve Şehitlik Anıtları, Sarıkamış’ın tarihi ve turistik yerleriyle ilgili detaylı bilgiler verildi. Sarıkamış Allah-u Ekber Dağları Şehitlik Anıtı ziyaretinden sonra gençler, 19. Yüzyıl sonunda Baltık mimari tarzında çivi kullanılmadın çam ağaçlarıyla yapılan Tarihi Sarıkamış Katerina (Av) Köşkü’nü gezdiler. Sarıkamış ormanları içerisinde bulunan ve günümüze kadar özgün mimarisini koruyarak gelen Tarihi Katerina (Av) Köşkü’ne hayran kalan gençler yine bol bol hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmediler.

Proje Sponsoru ve iştirakçi Şehr-i Beyza Otel yöneticisi Mir Hasan Taş, proje sayesinde ülkemiz ile Avrupa’nın birbirine yakınlaşmasının hedeflendiğini yine bu tür projelerle Kars ve Sarıkamış turizmine ciddi katkılar sağlandığını söyledi.

Mir Hasan Taş, “Kars Sanayici ve İş Adamları Derneği (KARSİAD) tarafından Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Gençlik Programı için hazırlanan Proje kapsamında 9 Avrupa Birliği ve aday ülkeden gelen 30 genç Kars’ı ve Sarıkamış’ı ziyaret ederek, tarihi ve kültürel yerleri gezdiler. Bizlerde kendilerine rehberlik ederek Sarıkamış ilçesinin tarihi ve kültürel bakımda zenginliğini tanıttık. Sarıkamış Belediye Başkanımız Göksal Toksoy’un gerek katılımcıları makamında ağırlaması ve gerekse araç tahsisi yaparak programa destek vermesinden dolayı kendilerine şükranlarımı sunarım. Oldukça verimli geçen bu programa katkılarından dolayı başta KARSİAD başkan ve yöneticileri ile program eğitmenlerine çok teşekkür ederim” dedi.

Sarıkamış’ın Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden birisi olduğunu belirten Taş, “9 Avrupa Birliği ve aday ülkelerden gelen 30 genç misafirlerimizin Kars’ı ve Sarıkamış’ı tanımasıyla da inşallah gelecekte Avrupa Birliğine aday bir ülke olarak Avrupa ile olan ilişkilerimizde bu gençler bizi oralarda anlatacaklar, Kars’ı, Sarıkamış’ı ve Ülkemizi tanıtacaklar. Biz gençlere Kars ve Sarıkamış hakkında bilgi verirken onlarında bizimle ilgili düşüncelerini soruyoruz. Sarıkamış’ta misafir oldukları süre içerisinde olumlu veya olumsuz izlenimlerini öğrenmeye çalışıyoruz. Onlarda samimi şekilde bize anlatıyorlar. Gençlerden aldığımız bilgiler genel olarak Sarıkamış’ın ev sahipliğinden, misafirperverliğinden son derece memnun oldukları yönünde” diye konuştu.

9 Avrupa Birliği ve aday ülkelerden gelen 30 genç, Kars’ın tarihi ve kültürel yerlerini de gezerek ülkelerine döndüler.  kha

Önceki ve Sonraki Haberler