Ayhan Bilgen, Kars Cezaevi'ni Sordu!

Ayhan Bilgen, Kars Cezaevi'ni Sordu!

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın cevaplaması istemiyle Kars Cezaevi ile ilgili soru önergesi sundu.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) soru önergesi sundu.

Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi uyarınca :’Özgürlüğünden yoksun bırakılan herkes, insani muamele ve insanın doğuştan sahip olduğu insanlık onuruna saygı görme hakkına sahiptir.’ Yine kanunlarımız ve yönetmeliklerimiz uyarınca mahkumların sağlık ve diğer hizmetlerden asgari şartlarda yararlanması için cezaevi yönetiminin gerekli önlemleri alması gerekmektedir.

Cezaevleri sadece mahkumların yasalara karşı işlenen suçlarının cezasını çektikleri yerler değil aynı zamanda da mahkumların yeniden topluma kazandırılması için araç haline dönüştürülmesi gerekmektedir. Mahkumların özellikle ruhsal anlamda beden bütünlüklerinin durumlarının korunması cezaevlerinin öncelikli gündemi olması gerekir.

Maalesef bu ve bunun gibi durumlarla ilgili ülkemizdeki cezaevlerinden bize ulaşan geribildirimler olumsuz olmaktadır. Bu sebeple de Adalet Bakanlığı’nın konuya hassasiyetle yaklaşarak insanlık hak ve onurunu korumak yönünde tedbirleri bir an önce alması gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1- Kars Cezaevlerinde tutukluların ya da hükümlülerin yemekleri hangi standartlar baz alınarak çıkarılmaktadır?

2- Kars Cezaevinde yemeklerin doyurucu olmadığı yönünde tutuklu ya da hükümlülerden herhangi bir şikayet alınmış mıdır? Eğer alınmışsa bu sorunun çözümü için hangi çalışmalar yapılmıştır?

3- Türkiye Genelinde ve Kars Cezaevleri özelinde kişisel ve kurum temizlik imkanları nasıl sunulmaktadır?

4- Türkiye Genelinde ve Kars Cezaevleri özelinde tutukluların ya da hükümlülerin yemekhanelerde, tuvaletlerde ve kişisel temizlikleri için gereken şartların sağlanmasında veya şofben gibi teknik imkanların arızalanması sonucu tamirinde tutuklulardan ya da hükümlülerden para talep edildiği doğru mudur? Doğru ise kurumun sağlık hizmeti çerçevesinde düşünülebilecek bu hakkın para karşılığı sunulması hangi yasa, tüzük ya da yönetmeliğe dayandırılmaktadır?

5- Türkiye Genelinde ve Kars Cezaevleri özelinde tutukluların ya da hükümlülerin kullanması gereken demirbaşların imkansızlıklar sebebiyle daha fazla tutuklu ya da hükümlü ile kullanmak zorunda kaldığı bilgisi doğru mudur?

6- Kars Cezaevlerinde tadilatların tutuklulara ya da hükümlülere yaptırıldığı bilgisi doğru mudur? Eğer doğru ise bu konuda tutuklu ya da hükümlülere herhangi bir ücret ödenmiş midir?

7- Kars Cezaevlerinde fiziki şartlarının iyileştirilmesinde bloklar arasında ayrımcılık yapıldığı bilgisi doğru mudur?

8- Kars Cezaevlerinde toplam tutuklu/hükümlü sayısı ve kullanılan banyo kabini ve tuvalet sayısı kaçtır? Mevcut tutuklu/hükümlü sayısına banyo ve tuvalet sayısı yeterli midir? Bu konuda herhangi bir şikayet alınmış mıdır?

9- 2003 – 2015 yılları arasında Türkiye Genelinde ve Kars Cezaevleri özelinde tutukluların ya da hükümlülerin kötü muamele gördüklerine dair şikayet alınmış mıdır? Eğer şikayet alınmış ise bu durumun yıllara göre dağılımı nasıldır?

10- Kars Cezaevlerinde telefon görüşmesi yapabilen tutuklu ya da hükümlülerin telefon sayısındaki yetersizlik sebebiyle bu imkandan yararlanamamaları üzerinden bir şikayet alınmış mıdır?

11- Kars Cezaevlerinde görüşmelerde yetersizlik sebebiyle konuyla alakasız mekanların kullanıldığı bilgisi doğru mudur?

12- Türkiye Genelinde ve Kars Cezaevlerinde tutuklu ya da hükümlüler için hangi sosyal imkanlar sunulmaktadır? Bu imkanların sunuluşu sırasında herhangi bir ayrımcılık yapılmakta mıdır?

13- Türkiye Genelinde ve Kars Cezaevlerinde İslamiyet’ten farklı bir inanışa sahip tutuklu ya da hükümlülere hangi imkanlar sunulmaktadır?

14- Türkiye Genelinde ve Kars Cezaevlerinde, Alevi vatandaşlarımıza yakın yayın yapan CEM TV, YOL TV, DENGE TV vd benzeri kanalların TV menülerinden çıkarılarak izlenmeleri engellendiği bilgisi doğru mudur?

15- Türkiye Genelinde ve Kars Cezaevlerinde tutuklu ya da hükümlülere yönelik insani olmadığını düşündüğümüz çıplak arama hangi şartlarda yapılmaktadır? Kars Cezaevlerinde okuldan dönen bazı tutuklu ya da hükümlülerin çıplak aranmasıyla ilgili talimat verildiği bilgisi doğru mudur? Bu konuda bakanlığa herhangi bir şikayet alınmış mıdır?

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler