Ayhan Bilgen, Kars Harakani Devlet Hastahanesi'ni Sordu

Ayhan Bilgen, Kars Harakani Devlet Hastahanesi'ni Sordu

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun cevaplaması istemiyle Kars Harakani Devlet Hastahanesi ile ilgili soru önergesi sundu.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) soru önergesi sundu.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 25. Maddesi: ‘Herkesin kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme, giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı vardır. Herkes, işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, yaşlılık ve kendi iradesi dışındaki koşullardan doğan geçim sıkıntısı durumunda güvenlik hakkına sahiptir.’ der. Anayasamızın 56. Maddesi: ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.’ demektedir.

Mevcut durumda yurttaşların iyi bir sağlık hizmeti alabilmesi bütüncül iyi bir sağlık politikasından geçmektedir. Sağlık hizmetlerinden bütün yurttaşların eşit ve adil yararlanması için devletin önlemler alması gerekmektedir. Bu bütüncül yaklaşım çerçevesinde sadece hastaların değil zor şartlarda çalışan sağlık emekçilerinin de hakkaniyet çerçevesinde memnuniyetlerinin sağlanması gerekir.

Bu bağlamda;

1- Kars’taki devlet hastanelerinden çevredeki illerin devlet hastanelerine geçmiş yıllardaki gibi hasta sevkleri gerçekleşmekte midir? Eğer başka illere hasta sevki devam ediyorsa bu mevcut hastanelerin hangi yetersizliklerinden kaynaklanmaktadır?

2- Kars’ta hasta hakları konusunda yurttaşlarımızın bilgilendirilmesi için bakanlık bünyesinde hangi çalışmalar gerçekleşmektedir?

3- 2003-2015 yılları arasında Kars’taki sağlık personelimize yönelik herhangi bir şiddet girişimi olmuş mudur? Eğer olmuş ise bunların yıllara göre detaylı bilgisi elinizde mevcut mudur?

4- Kars Harakani Devlet Hastanesinde son bir yıl içerisinde birden fazla kere hastane yöneticilerin değiştiği bilgisi doğru mudur? Eğer doğruysa bu görevden almaların sebebi nedir?

5- Hastanelere yönetici atamalarında temel kriterler nelerdir?

6- Kars Harakani Devlet Hastanesinde şu an yönetimsel anlamda bir boşluk ve bundan kaynaklı bir sorun yaşanmakta mıdır?

7- Kars Harakani Devlet Hastanesinde son iki aydır ihalelere çıkılamadığı bilgisi doğru mudur? Eğer doğru ise bu sorunu çözmek için bir çalışma var mıdır?

8- Kars Harakani Devlet Hastanesi’nde yetersizlik sebebiyle polikliniklerde ortak servisi kullanmak zorunda kalan ana bilim dalları var mıdır? Eğer varsa bu sorunun nasıl çözülmesi planlanmaktadır?

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler