Ayhan Bilgen, Kars'ın Köylerinin Suyunu Sordu

Ayhan Bilgen, Kars'ın Köylerinin Suyunu Sordu

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından cevaplanması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) soru önergesi sundu.

Bilgen'in verdiği soru önergesi şöyle:

Ne yazık ki Kars’ın köyleri ve başka birçok şehirlerdeki köyler, yaşamın kaynağı olan suya erişimden mahrumdur. Birçok yurttaşımız saatler süren bir yürümenin sonucunda içme suyuna ulaşmaya çalışmaktadır. Bu durum birçok yurttaşımızda siyasi tercihleri sebebiyle cezalandırıldıkları hissiyatını doğurmaktadır. Kuzey Kıbrıs’a kadar su götürme imkanımız varken Kars’ta köylerimizin susuz kalması yurttaşlarımızın kafalarındaki soru işaretlerini derinleştirmektedir. Başka bir açıdan da suyu olmayan köylerin varlığı 2016 senesinde Kars ilimiz için büyük bir prestij kaybına sebep olmaktadır.

Bu bağlamda;

1- Kars’ta evlerine şebeke suyu çekilmeyen içme suyu talebi olan kaç köy vardır ve bu köylerin isimleri nedir?

2- Kars’ta suya erişim için 500 m’den fazla mesafe kat etmesi gerekilen kaç köy vardır ve bu köylerin isimleri nelerdir?

3- Kars’ta suya erişim 1 km’den fazla mesafe kat etmesi gerekilen kaç köy vardır ve bu köylerin isimleri nelerdir?

4- Bu köylerde evlere şebeke suyu götürülmemesinin sebepleri nelerdir?

5- Evlere su götürülmeyen köylerde bu sebeple ortaya çıkan sağlık sorunları mevcut mudur? Eğer sağlık sorunu mevcutsa hangi sorunlar yaşanmaktadır?

6- Bu köylere su götürülmesinin maliyeti ne kadardır? Bu köylere su götürme maliyetinin Kuzey Kıbrıs’a su götürülmesi projesinin maliyetine oranı nedir?

7- Defalarca ulusal ve yerel basına da konu olan bu durumun neticesinde kurumlar hangi çalışmaları başlatmıştır?

8- Bazı köylerdeki camilerde de su bulunmadığı bilgisi doğru mudur? Eğer doğruysa bu durum köylülerin ibadetlerini yerine getirmelerini etkilemekte midir?

9- Bazı kaymakamların su talep eden muhtarlara: ‘Oyunuzu kime verdiyseniz suyu onlardan isteyin.’ dedikleri bilgisi doğru mudur?

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler