Ayhan Bilgen, Susuz Köyleri Sordu!

Ayhan Bilgen, Susuz Köyleri Sordu!

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun cevaplaması istemiyle Kars'ın susuz köyleri ile ilgili soru önergesi verdi.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) soru önergesi sundu.

Bilgen'in verdiği soru önergesi şöyle:

"Bütün insanlar ve canlılar, yaşam hakkının ayrılmaz bir parçası olan yeterli kalite ve miktardaki suya, fiziksel ve ekonomik olarak etkili bir şekilde erişim hakkına sahiptir. Suya erişim hakkı, su varlıklarıyla ilgili bilgilere erişim hakkı ile su varlığının yönetim süreçlerine etkin ve somut bir şekilde katılım hakkını da içerir.

Dünya Sağlık Örgütüne göre; suya ulaşım, mekânsal açıdan 1 kilometreden, zamansal açıdan 30 dakikadan fazla sürüyorsa ‘‘erişilebilirlik’’ söz konusu değildir. Mekansal açıdan 10 metre, zamansal açıdan 5 dakika içinde ve en azından bir musluğa ulaşılması durumunda ise ‘‘orta düzey erişimden’’  bahsedilebilmektedir. Ancak asıl olan birden çok muslukla eve erişimin olmasıdır.

Ne yazık ki Kars’ın köyleri ve birçok başka şehirlerdeki köyler yaşamın kaynağı olan suya erişimden mahrumdur. Birçok yurttaşımız saatler süren bir yürümenin sonucunda içme suyuna ulaşmaya çalışmaktadır. Bu anayasamızın eşitlik ilkesinin çiğnenmemesi demektir. Bu durum birçok yurttaşımızda siyasi tercihleri sebebiyle cezalandırıldıkları hissiyatı doğurmaktadır. Bizim de doğru bir yaklaşım olarak bulduğumuz ve desteklediğimiz Kuzey Kıbrıs’a su götürülmesi gibi bir proje yapılırken bu projeden daha az maliyetli olacağı aşikar olan bir proje yapılmayıp köylerimizin susuz kalması yurttaşlarımızın kafalarındaki soru işaretlerini derinleştirmektedir. Başka bir açıdan da suyu olmayan köylerin varlığı 2016 senesinde Kars ili için büyük bir prestij kaybına sebep olmaktadır.

Bu bağlamda;

1- Kars’ta evlere şebeke suyu çekilmeyen içme suyu talebi olan kaç köy vardır ve bunlarsın isimleri nedir?
2- Kars’ta suya erişim için 500 m’den fazla mesafe kat etmesi gerekilen kaç köy vardır ve isimleri nedir?
3- Kars’ta suya erişim 1 km’den fazla mesafe kat etmesi gerekilen kaç köy vardır ve isimleri nedir?
4- Bu köylerde evlere şebeke suyu götürülmemesinin sebepleri nelerdir?
5- Evlere su götürülmeyen köylerde bu sebeple ortaya çıkan sağlık sorunları mevcut mudur? Eğer sağlık sorunu mevcutsa hangi sorunlar yaşanmaktadır?
6- Bu köylere su götürülmesinin maliyeti ne kadardır? Bu köylere su götürme maliyetinin Kuzey Kıbrıs’a su götürülmesi projesinin maliyetine oranı nedir?
7- Defalarca ulusal ve yerel basına da konu olan bu durumun neticesinde kurumlar hangi çalışmaları başlatmıştır?
8- Bazı köylerdeki camilerde de su bulunmadığı bilgisi doğru mudur? Eğer doğruysa bu durum köylülerin ibadetlerini yerine getirmelerini etkilemekte midir?
9- Bazı kaymakamların su talep eden muhtarlara: ‘Oyunuzu kime verdiyseniz suyu onlardan isteyin.’ dedikleri bilgisi doğru mudur?

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler