Ayhan Bilgen'den "Hendek" Sorusu!

Ayhan Bilgen'den "Hendek" Sorusu!

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından cevaplanması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen,  İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) soru önergesi sundu.

Bilgen'in verdiği soru önergesi şöyle:

Kars ili Kağızman ilçesine bağlı Çiçekli, Körpınar, Altıngedik, Görecek, Sağbaş, Yolkuru, Yankıpınar, Dibekaya, Sesveren ve Evyapan köyleri/mahalleri Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilmiştir. Köylere/mahallere giden yollarda yaklaşık bir hafta önce askerler tarafından insan boyunu aşan derinlikte hendekler kazılmıştır. Kazılan hendekler yetmiyormuş gibi hendeklerin önlerine de büyük kaya parçaları bırakılmıştır. Araç geçişine kapatılan köylere gitmek için erzak ve eşyalarını kilometrelerce yol boyunca sırtlarında taşımak zorunda kalan yurttaşlar duruma tepkilerini tarafıma iletmişlerdir. Bölge halkı 90’larda olduğu gibi can güvenliğinden tedirginlik duymaktadır.

Bu bağlamda;

1-    3.06.2016 tarih itibariyle hangi bölgeler özel güvenlik bölgesi ilan edilmiştir?

2-    Özel Güvenlik Bölgeleri ilanı ne zaman sona erecektir?

3-    Kağızman’a bağlı olan köylerde Özel Güvenlik Bölgesi ilanının devam ettiği bilgisi doğru mudur?

4-    Zaten ulaşım konusunda sıkıntılı olan Kars’ta yollara hendek kazılması ve barikat kurulması kararı kim ya da hangi kurum tarafından alınmıştır? Bu karar iddia edildiği gibi Milli Güvenlik Kurulu’nda mı alınmıştır?

5-    Vali, kaymakam ve savcılık imzasını taşıyan kararın İlçe Jandarma Karakolu'nda köy/mahalle muhtarlarına imzalatıldığı bilgisi doğru mudur?

6-    Geçimlerini tarım ve hayvancılık ile sağlayan köylüler bu şekilde cezalandırılmaya mı çalışılmaktadır?

7-    Geçim kaynaklarını tarım ve hayvancılıktan kazanan köylülerin mağduriyetlerini gidermek için yapılan bir çalışma var mıdır?

8-    Bölgedeki yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi konusunda sıkıntı yaşanmakta mıdır?

9-    Bu mevcut politikaların 1993 teki gibi köylülerin köylerini terk etmeleri için uygulandığı bilgisi doğru mudur?

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler