Azerbaycan Halkı’nın Milli Kurtuluş Günü

Azerbaycan Halkı’nın Milli Kurtuluş Günü

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, 15 Haziran Azerbaycan Halkı'nın Milli Kurtuluş Günü olduğunu belirtti.

Başkonsolos Süleymanov,1991 yılının Ekim’inde Azerbaycan Cumhuriyeti bağımsızlığını kazandıktan sonra ülkede iç savaş sürdüğünü, aynı zamanda orduda da durum ağırlaştığını, firar ve ermeni saldırganlığının günden güne arttığını, Azerbaycan'da iktidar boşluğu oluşmuş, yönetime ulaşabilmek için bireyler ve gruplar arasında mücadele başladığını söyledi.

15 Haziran Azerbaycan Halkının Milli Kurtuluş Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Başkonsolos Ayhan Süleymanov; “1993 yılı yazında Azerbaycan'da iç savaş tehlikesi oluşmuştur. Vatanın böyle ağır gününde Azerbaycan halkı ve iktidarı Nahçivan’dan Azerbaycan'ın cesur oğlu Haydar Aliyev'i Bakü'ye davet etti. Yoğun ısrar ve talep sonucunda Haydar Aliyev 9 Haziran 1993 yılında Nahçivan’dan Bakü’ye gelerek ciddi risklere rağmen halkın kurtuluş misyonunu cesurca üstlenmiştir” dedi.

Bu süreçte Haydar Aliyev hem yılların politikacısı olmanın tecrübeleri, hem de Azerbaycan toplumunda yüzyıllardır yerleşmiş aksakallık gelenekleriyle kısa süre içerisinde devam etmekte olan ülke içi kaos ortamını kontrolü altına almış, toplumsal mutabakatı sağlamayı başarmıştır diyen Süleymanov; “Gelişmeleri takiben dönemin devlet temsilcilerinin yoğun talebiyle 15 Haziran 1993 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Konseyi’ne (Parlamento) başkan seçilmiştir. İşte bu tarih, onurlu Azerbaycan halkının hafızasına Milli Kurtuluş Günü olarak yerleşmiştir. 1997 yılından itibaren Azerbaycan halkı tarafından kutlanan Milli Kurtuluş Günü’ne 1998 yılında ülke parlamentosu tarafından resmi devlet statüsü verilmiştir” diye konuştu.

Haydar Aliyev'in 1993 yılında Azerbaycan yönetimine dönüşü ile ülkenin sosyal-siyasi, sosyal, ekonomik, bilimsel-kültürel hayatında ve uluslararası ilişkilerde çok önemli dönüşler yaratıp, bilimsel esaslara, uluslararası kural ve ilkelere uygun bağımsız devlet yapılanması süreci başlatıldığına dikkat çeken Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov; “Haydar Aliyev'in gerçekleştirdiği acil önlemler sonucu bir yandan, Milli Ordunun şekillendirilmesi, Azerbaycan'ın ulusal çıkarlarını korumaya muktedir nizami silahlı kuvvetlerin oluşturulması, toprakların savunulması ile ilgili önemli adımlar atılmış, diğer taraftan, ateşkese ulaşmak için tüm siyasi ve diplomatik vasıtalar güclendirilmiş ve bunun sonucunda 1994 Mayıs ülkemiz için hayati önem arz eden ateşkes sağlanmıştır. Azerbaycan genelinde oluşmuş istikrardan ve uluslararası alanda ülkemize artan güven ve ilgiden yararlanarak 1994 Eylül'ünde "Yüzyılın anlaşması" adı verilen ilk petrol anlaşmasının imzalanması ve onun gerçekleştirilmesi Haydar Aliyev tarafından geliştirilen ve bağımsız Azerbaycan'ın ekonomik gelişme konseptini oluşturan petrol stratejisinin hayata geçirilmesinin parlak tecellisidir. Haydar Aliyev'in yönetimi altında Azerbaycan devletinin dış politikası, dünyanın önde gelen devletleri ve uluslararası kuruluşlar ile ilişkileri ulusal çıkarlara ve ileri görüşlü siyasi perspektivlere dayalı hatla gelişmeye başlamıştır. Uluslararası alanda kabul edilen başarılı ve cesur adımlar atması, ulusal amaçlar uğruna en önemli kürsüleri beceri ve ustalıkla kullanması ve Azerbaycan devletinin bu günü ve geleceği açısından son derece mühim olmuştur” şeklinde konuştu.

Başkonsolos Ayhan Süleymanov, daha sonra şu ifadelere yer verdi:

“Haydar Aliyev'in yönetimi altında yapılan son derece yoğun faaliyet sonucunda siyasi anarşiye son konulmuş, ülkede işlenen suçların karşısı alınmış, tüm yasadışı silahlı çeteler zararsızlaştırılmış ve bunun sonucu olarak Azerbaycan'da devlet kuruculuğu sürecinin başarıyla yürütülmesi için ortam yaratmıştır. Azerbaycan Devletinin varlığına büyük tehlike olan 1994 Ekim ve 1995 yılı mart darbe girişimlerinin önü Haydar Aliyev'in kararlılığı sayesinde alınmış ve bağımsızlığı sağlanmıştır. İşte bu nedenle ülkemizde bağımsız devlet kurumlarının oluşturulması ve devlet yapılanması süreci büyük boyutlara ulaşmıştır ki, bunun da temelini bağımsız Azerbaycan'ın kabul ettiği ilk Anayasa belirliyordu. Ondan sonraki dönemde Azerbaycan'da devletçiliğin güçlendirilmesi ve demokratik prensiplerin sağlanması, demokratik, laik devlet yapılanması sürecinin başarıyla, hızla hayata geçirilmesi bizzat Haydar Aliyev'in adı ile bağlıdır. Haydar Aliyev demokratik, hukuki devlet yapılanması yönünde sürekli siyaset yürüterek, ülkede insan hak ve özgürlüklerinin başlıca prensiplerinin olması için esaslı zemin yaratmıştır.15 Haziran Milli Kurtuluş Günü vesilesi ile değerli halkımızın bu anlamlı gününü yürekten kutlayarak, en derin sevgi ve saygılarımı sunar, bu önemli günü bizlerle tüm içtenliği ile paylaşan Yüce Türk halkını selamlıyor, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Ümum milli Lider Haydar Aliyev’in çağdaş halklarımıza emanet ettiği siyasi çizgide başarıyla ilerleyen Azerbaycan-Türkiye kardeşliğine olan sorumluluğumuzu bir kez daha değerli Türk kamuoyuna arz ediyoruz.”

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler